Ωρα πρόκρισης για τους Ελληνες γυμναστές στο παγκόσμιο της Στουτγκάρδης

Σάββατο, Οκτώβριος 5, 2019 - 11:03μμ

Η Στουτγάρδη καλεί τους Έλληνες πρωταθλητές της ενόργανης γυμναστικής, που θα αναζητήσουν την Ολυμπιακή πρόκριση στο στάδιο «Χανς Μάρτιν Σλάιερ», από τις 4 έως τις 13 Οκτωβρίου.

O προπονητής της Εθνικής ανδρών Δημήτρης Ράφτης αναφέρθηκε στην αγωνιστική κατάσταση και στις προϋποθέσεις επιτυχίας για τον Λευτέρη Πετρούνια, τον πατρινό Νίκο Ηλιόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, ο καθένας από τους οποίους θα διεκδικήσει το εισιτήριο για το «Τόκιο 2020» με τις δικές του πιθανότητες.

«Οι τρεις συγκεκριμένοι αθλητές έχουν τις καλύτερες πιθανότητες πρόκρισης, είτε μέσω του σύνθετου ατομικού είτε μέσα από την είσοδό τους στους τελικούς οργάνων, γι’ αυτό και επιλέχθηκαν έναντι των άλλων. Για τον Πετρούνια τα σχόλια περιττεύουν, ο Ηλιόπουλος είναι εδώ και χρόνια ο καλύτερος Έλληνας στο σύνθετο ατομικό, με την υψηλότερη βαθμολογία σε κάθε αγώνα εντός και εκτός συνόρων, ενώ ο Κωνσταντινίδης έχει αποδεδειγμένα πολύ καλό πρόγραμμα στους κρίκους και δικαιούται να διεκδικήσει το όνειρό του μέσα από το όργανό του. Οι υπόλοιποι αθλητές της Εθνικής ομάδας πρέπει να συνεχίσουν να προσπαθούν, για να έχουν μελλοντικά και εκείνοι την ευκαιρία τους», δήλωσε αρχικά ο κ. Ράφτης εξηγώντας τα κριτήρια επιλογής της τριάδας για το προ-Ολυμπιακό παγκόσμιο πρωτάθλημα της Στουτγάρδης.

Ο «άρχοντας των κρίκων» Λευτέρης Πετρούνιας ετοιμάζεται για την επανεμφάνισή του έπειτα από ένδεκα ολόκληρους μήνες, αφού τον περασμένο Νοέμβριο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον αριστερό ώμο, αμέσως μετά την κατάκτηση του τρίτου συνεχόμενου παγκόσμιου τίτλου του στην Ντόχα. Με το ίδιο πρόγραμμα, που έχει συντελεστή δυσκολίας 6,30, θα κυνηγήσει τώρα στη Γερμανία έναν ακόμη άθλο.
Το εισιτήριο για το «Τόκιο 2020» θα πάρουν τρεις φιναλίστ των κρίκων -όπως και κάθε οργάνου: Οι ισάριθμοι νικητές των μεταλλίων, ή και ορισμένοι από όσους τερματίσουν χαμηλότερα στην οκτάδα του τελικού, δεδομένου ότι θα εξαιρεθούν οι εκπρόσωποι των 12 κορυφαίων χωρών που θα έχουν κερδίσει την ομαδική Ολυμπιακή πρόκριση.

«Ο Λευτέρης έχει ταλαιπωρηθεί, είχε ελάχιστο χρόνο για πραγματική προετοιμασία μετά την αποκατάστασή του, περιμένω όμως να κάνει το κάτι παραπάνω στο παγκόσμιο, όπως πάντοτε κάνει στους μεγάλους αγώνες. Πιστεύω ότι στον προκριματικό θα είναι έτοιμος και στον τελικό πανέτοιμος, αλλά όλα θα γίνουν οριακά. Εάν δεν παιζόταν η Ολυμπιακή πρόκριση σ’ αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, πιθανόν να μην αγωνιζόμασταν και να περιμέναμε να προετοιμαστούμε καλύτερα. Έχουμε κάνει όμως πάρα πολύ κόπο για να πάμε στην Στουτγάρδη, γι’ αυτό θα είμαστε εκεί και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε», είπε για τον 28χρονο πρωταθλητή ο Δημήτρης Ράφτης και συμπλήρωσε:
«Οι στόχοι του Πετρούνια θα είναι δύο και αλληλένδετοι, αλλά ο πρωταρχικός στόχος είναι να υπερασπιστεί τον τίτλο του και όχι απλώς να πάρει την Ολυμπιακή πρόκριση. Έχει δυνατούς αντιπάλους, δεν αγωνίζεται μόνος του, ωστόσο θεωρώ ότι αν κάνει τη δουλειά του θα είναι κυρίαρχος και πάλι. Έτσι προετοιμαστήκαμε και έτσι πηγαίνουμε, χωρίς καμία δικαιολογία».

Την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσει αναζητώντας τον δρόμο για το Τόκιο και ο έτερος σπεσιαλίστας των κρίκων, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, 20ός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 στο Μόντρεαλ, στη μοναδική προηγούμενη συμμετοχή του στον θεσμό, αλλά και 6ος στο ευρωπαϊκό της ίδιας χρονιάς.
«Ο Κωνσταντινίδης έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,00. Στο πρόσφατο Τσάλεντζ Καπ στο Παρίσι ήταν εξαιρετικός στα δυναμικά στοιχεία, στα οποία έκανε εκτέλεση για σεμινάριο. Είχε κάποια προβλήματα στα δύο αιωρήματα και στην έξοδο, αλλά βελτιώθηκε στις προπονήσεις που ακολούθησαν και το μόνο που χρειάζεται στην Στουτγάρδη είναι να φανεί ψύχραιμος. Θα είναι το δεύτερο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του και το πρώτο προ-Ολυμπιακό. Εάν εκτελέσει άψογα το πρόγραμμά του, έχει μεγάλες πιθανότητες να μπει στην οκτάδα του τελικού. Δεν έχει να χάσει τίποτε, αντίθετα πρέπει να μπει χωρίς δισταγμό για να κατακτήσει αυτό που ονειρεύεται», σχολίασε ο προπονητής της Εθνικής ανδρών.

Αντίθετα με τους δύο συναθλητές του, ο «εξαθλητής» Νίκος Ηλιόπουλος θα διεκδικήσει την Ολυμπιακή πρόκριση μέσω του σύνθετου ατομικού, η κατάταξη του οποίου θα προσφέρει τουλάχιστον 12 εισιτήρια σε αθλητές από ισάριθμες χώρες, εξαιρουμένων όσων κερδίσουν την ομαδική Ολυμπιακή πρόκριση. Εφόδιό του θα είναι η εξαιρετική φόρμα των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα τη 10η θέση που κατέκτησε στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του περασμένου Ιουνίου με 81,130 βαθμούς, δημιουργώντας νέο ατομικό ρεκόρ.
«Πιστεύω ότι οι βαθμολογίες θα είναι λίγο πιο αυστηρές σ’ αυτή τη διοργάνωση και η πρόκριση θα παιχθεί γύρω στους 80,000 βαθμούς. Εφόσον ο Νίκος φτάσει κάπου εκεί, πιστεύω ότι θα είναι ασφαλής. Θα πρέπει να δείξει το καλό του πρόσωπο και να έχει σταθερές εκτελέσεις, χωρίς πτώση. Έχουμε προσαρμόσει την αρχική αξία των προγραμμάτων του, ώστε να έχει την απαιτούμενη σταθερότητα. Θα χρειαστεί λίγη ψυχραιμία στο ξεκίνημα, που θα γίνει από το “καλό” του όργανο, το δίζυγο. Εφόσον μπει στον αγώνα με μία υψηλή βαθμολογία, μετά όλα θα είναι πιο εύκολα στα υπόλοιπα πέντε όργανα», υπογράμμισε ο κ. Ράφτης.

Οι αθλητές της Εθνικής ομάδας έχουν κληρωθεί να αγωνιστούν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου (17:30 – 20:15), στην πρώτη από τις δύο ημέρες του γενικού προκριματικού αγώνα της κατηγορίας ανδρών.

Υποστήριξη: SilkTech