Το ολυμπιακό άθλημα της αντιπτέρισης παραμένει άστεγο

Παρασκευή, Σεπτέμβριος 14, 2018 - 10:57μμ

Το άθλημα της Αντιπτέρισης (Badminton) καλλιεργείται και αναπτύσσεται στην πόλη μας από τους αθλητικούς συλλόγους της Ν.Ε.Πατρών και του Απολλώνιου Πατρών τα τελευταία 18 χρόνια. Οι πατρινοί σύλλογοι εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι προπονητές των ομάδων είναι ο Ομοσπονδιακός προπονητής και Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην Αντιπτέριση Μπονελής Γιώργος και ο Κ.Φ.Α. επίσης με ειδικότητα στην Αντιπτέριση Μπονέλης Κώστας. Εκτός από τα τμήματα των ακαδημιών, όπου κάθε χρόνο προσελκύουν όλο και περισσότερους μικρούς αθλητές για να γνωρίζουν από κοντά το Ολυμπιακό άθλημα της Αντιπτέρισης , υπάρχουν και τα αγωνιστικά τμήματα με σπουδαίες επιτυχίες στα περιφερειακά και Πανελλήνια πρωταθλήματα. Στο άθλημα της Αντιπτέρισης διεξάγονται 2 περιφερειακοί αγώνες και ένα Πανελλήνιο πρωτάθλημα για κάθε ηλικιακή κατηγορία (κάτω των 11,13,15,17,19 ετών και ανδρών γυναικών), καθώς και το ομαδικό πρωτάθλημα κάθε χρόνο.

Η μεγαλύτερη διάκριση για το Πατρινό Badminton είναι αυτή της Θεοδώρας Λιγωμένου όπου παρέμεινε για 8!!! συνεχόμενα χρόνια πρωταθλήτρια Ελλάδος και η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι το 2010 και τους μεσογειακούς αγώνες στην Μερσίνα το 2013. Επίσης τις χρονιές 2012-2013 και 2013-2014 η Ν.Ε.Πατρών κατετάγει 2η στο Πανελλήνιο ομαδικό πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας όπου συμμετείχαν οι 12 καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα. Πολλοί/ες απ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματίων της Πάτρας πλαισιώνουν τις Εθνικές ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών με σημαντικές παρουσίες τόσο στα Βαλκανικά πρωταθλήματα όσο και στα Πανευρωπαϊκά. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές ήταν οι συμμετοχές των Πατρινών αθλητών Σωτηρόπουλου Άκη και Αθανασόπουλου Νίκου καθώς και της Πατρινής αθλήτριας Βαγενάς Κων/νας σε Διεθνές Τουρνουά στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας από τις 24 μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Επίσης τον Αύγουστο για το Βαλκανικό Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών στο Νόβι Σαντ της Σερβίας κλήθηκε στην Εθνική ομάδα η Πατρινή Πρωταθλήτρια Χριστίνα Δεληβοριά. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι Πατρινοί αθλητές Σωτηρόπουλος Άκης και Αθανασόπουλος Νίκος ταξίδεψαν μαζί με τον ομοσπονδιακό προπονητή τους Μπονέλη Γιώργο στο Καζάν της Ρωσίας για τον Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 15 ετών οι οποίοι έκαναν σπουδαίες εμφανίσεις με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας ενώ τον Νοέμβριο του 2017 ο Πατρινός πρωταθλητής Κτενάς Γεώργιος αγωνίστηκε με την Εθνική μας ομάδα στην Πράγα της Τσεχίας για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών. Αυτή είναι μία μικρή αναφορά στις πιο πρόσφατες επιτυχίες των Πατρινών αθλητών που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται.

Παρόλα αυτά άλλη μια χρονιά ξεκινάει για τους Πατρινούς πρωταθλητές του Μπάντμιντον με αβεβαιότητα. Οι προπονητές, οι γονείς και οι αθλητές προπαντός, έχουν πλέον απογοητευτεί και είναι ιδιαίτερα ανάστατοι βλέποντας τους κόπους τους να βρίσκονται στον αέρα. Το πρόβλημα δεν είναι άλλο από το γηπεδικό που χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει. Από τις 28-02-2015 το μοναδικό προπονητήριο Αντιπτέρισης στην πόλη μας, το οποίο βρισκόταν στο βοηθητικό κλειστό του «Δ. Τόφαλος», έχει κλείσει λόγω ενός προβλήματος στην στέγη του. Ένας χώρος με Ολυμπιακά ταπί και μόνιμη διαγράμμιση μέσα στον οποίο προπονούνταν Πανελλήνιοι πρωταθλητές με συμμετοχές στην Εθνική μας ομάδα τόσο σε πανευρωπαϊκά όσο και σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το βοηθητικό κλειστό γήπεδο έκλεισε με σκοπό την επισκευή του ώστε να ξανά ανοίξει με ασφάλεια για τους αθλητές. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ό,τι κλείνει στην Ελλάδα δεν ξανά ανοίγει, έτσι και έγινε. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό και κυρίως με την Αντιπτέριση φώναξαν μέσα στην αγωνιστική χρονιά μέσω των τοπικών ΜΜΕ ότι αν κλείσει το γήπεδο δεν θα ξανά ανοίξει. Τα χρόνια πέρασαν, οι διοικήσεις άλλαξαν αλλά το πρόβλημα παραμένει έως έχει. Μία η γραφειοκρατία, μία η απόφαση κατεδάφισης , μία η άρση της απόφασης, μία ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να διορθωθεί το πρόβλημα το βοηθητικό γήπεδο παραμένει για 4ο χρόνο κλειστό.
Το Μπάντμιντον εδώ και 3 χρόνια φιλοξενείται περιμετρικά της κεντρικής σάλας του «Δ.Τόφαλος».

Ήταν μία προσωρινή λύση όπου έγινε μόνιμη. Παράλληλα με τις προπονήσεις των αθλητών του μπάντμιντον γίνονται προπονήσεις μπάσκετ και παρά τις αντίξοες συνθήκες η αντιπτέριση έχει γίνει σε πολλές οικογένειες γνωστή και αγαπητή με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα παιδιά και ενήλικες να δοκιμάζουν να αθληθούν σε αυτό το Ολυμπιακό άθλημα. Παράλληλα το αγωνιστικό τμήμα συνεχώς φέρνει επιτυχίες , επιτυχίες που συνεχίζονται και κάθε χρόνο αυξάνονται και δεν θα σταματήσουν να έρχονται καθώς τα όνειρα των μικρών αθλητών δεν έχουν ταβάνι.

Και όμως για το άθλημα της αντιπτέρισης τα πράγματα χειροτερεύουν επικίνδυνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 η επιτυχία της ομάδας μπάσκετ του Προμηθέα γίνεται δυστυχώς άλλο ένα εμπόδιο. Η ΚΑΕ πλέον χρησιμοποιεί το γήπεδο του «Δ.Τόφαλος» με αποτέλεσμα οι ώρες χρήσης για τα υπόλοιπα σωματεία να μειωθούν κατά πολύ αλλά κ οι ζώνες προπόνησης να αλλάξουν ριζικά. Ενώ ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα Σαββατοκύριακα που φυσικά ούτε λόγος για προπόνηση. Παρόλα αυτά τα σωματεία της αντιπτέρισης προσπαθούν και πάλι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πέρυσι άλλαξε το ωράριο προπονήσεων και ακριβώς δίπλα στον ήδη μειωμένο κατά πολύ χώρο προπόνησης τοποθετήθηκαν κερκίδες οι οποίες δεν ήταν λειτουργικές έτσι ώστε να δυσχεραίνουν ακόμα πιο πολύ το έργο τους. Από τον Οκτώβριο του 2018 η ΚΑΕ θα παίζει και Ευρώπη οπότε και άλλες ώρες και άλλες ημέρες προπονήσεων χαμένες.

Επίσης ακόμα και σήμερα 14/09/2018 ενώ σχεδόν όλα τα σωματεία άλλων αθλημάτων έχουν ξεκινήσει τις προπονήσεις τους, το badminton ακόμα περιμένει να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο γήπεδο του «Δ.Τόφαλος». Το αποτέλεσμα πολλοί από τους πατρινούς αθλητές να πάνε στην Θεσσαλονίκη και στο Σιδηρόκαστρο Σερρών για προπονήσεις. Εκεί που έχουν αθλητικούς χώρους ανοιχτούς συνέχεια και με γήπεδα badminton μόνιμα στημένα.

Γράφτηκε ότι θα ανοίξει και πάλι το βοηθητικό γήπεδο του «Δ.Τόφαλος». Εάν και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο ο χώρος όπου υπήρξε για πολλά χρόνια το προπονητήριο του Βadminton θα μείνει έως έχει έτσι ώστε να μεταφερθεί και πάλι εκεί και να γίνει το μόνιμο προπονητήριο της αντιπτέρισης ή θα δημιουργηθούν στην θέση του γήπεδα μπάσκετ ; Όλοι όσοι ασχολούμαστε με αυτό το άθλημα θέλουμε μια υπόσχεση που επιτέλους θα τηρηθεί. Γιατί για εμάς αυτός ο χώρος ήταν το σπίτι μας για 10 και πλέον χρόνια και δεν μπορεί κανένας να μας διαγράψει.

Θέλουμε κάποιον να μας απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα : Θα μπορέσουμε να στρώσουμε και πάλι τα Ολυμπιακά μας ταπί που μουχλιάζουν εκεί μέσα τόσα χρόνια; θα έχουμε μόνιμο και σταθερό γήπεδο Μπάντμιντον όπως όλοι οι άλλοι; Θα έχουμε μόνιμη διαγράμμιση; Θα μπορούμε να προπονούμαστε καθημερινά σε σταθερό, κατάλληλο και ασφαλές περιβάλλον; Θα έχουμε επιτέλους έναν χώρο να κάνουμε τους αγώνες μας;".

Υποστήριξη: SilkTech