Οι τρεις ήρωες που έκριναν τελικό Μουντιάλ

Πέμπτη, Νοέμβριος 24, 2022 - 1:35μμ
Γκέτσε - Μπρέμε - Ινιέστα

Toν 22ο τελικό Μουντιάλ θα παρακολουθήσουμε στις 18 Δεκεμβρίου, οπότε και θα πέσει η αυλαία στο περίφημο, ήδη και για πολλούς λόγους, παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

Στους προηγούμενους 21 τελικούς, οι 14 κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια, 7 πήγαν στην παράταση εκ των οποίων οι δύο έφτασαν στα πέναλτι.

Τρεις μονάχα κρίθηκαν με το φτωχό 1-0 κι έτσι έχουμε το σπάνιο φαινόμενο ένας ποδοσφαιριστής να "κρίνει" τον τελικό!

Με αμιγώς -στατιστικά- κριτήρια, διότι Μουντιάλ έκριναν -σχεδόν μόνοι τους- ο Μαραντόνα, ο Πελέ, ο Μπάτζιο (με το χαμένο πέναλτι) ή και όσοι πέτυχαν το νικητήριο γκολ (με σκορ 2-1 κλπ).

Το 1990 στην Ιταλία, ο Αντρέας Μπρέμε, με ένα πέναλτι που αμφισβητήθηκε, χάρισε στο 85 το τρόπαιο στη Δυτική Γερμανία.
Οι άλλες δύο περιπτώσεις πήγαν στην παράταση.

Το 2010 στη Νότια Αφρική ήταν ο Αντρές Ινιέστα αυτός που με ένα γκολ του στο 116 έκρινε υπέρ των Ισπανών τον τελικό (1-0 την Ολλανδία). Η οποία σημειωτέον με τρεις χαμένους τελικούς -σε ισάριθμες συμμετοχές- είναι η looser της διοργάνωσης. Τρεις χαμένους τελικούς έχει η Αργεντινή και 4 η Γερμανία, μόνο που η Αργεντινή μπόρεσε και το κατέκτησε 2 φορές, η δε Γερμανία, 4.

Τέλος ο τρίτος τελικός που κρίθηκε στο ένα γκολ ήταν αυτός του 2014 στη Βραζιλία με τους Γερμανούς (που είχαν "αδειάσει" στον ημιτελικό με 7-1 επί της Βραζιλίας) πήραν το τρόπαιο χάρη σε ένα τέρμα του Μάριο Γκέτσε, επίσης στην παράταση (113').

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech