Οι πρώτες σκέψεις για την επιστροφή στην αθλητική δράση

Παρασκευή, Απρίλιος 24, 2020 - 12:01πμ
Το μόνο σίγουρο για τον Προμηθέα είναι πως θα τον δούμε αγωνιζόμενο στην Ευρώπη

Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η Δευτέρα 4 Μαΐου θεωρείται ως η πιο πιθανή μέρα που θα αρχίζει η σταδιακή ...αποσυμφόρηση της καραντίνας, που θυμίζουμε -για την Ελλάδα- ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου με το πρώτο μέτρο, την απαγόρευση του Πατρινού καρναβαλιού στις 27 Φεβρουαρίου.

67 μέρες λοιπόν και σίγουρα όλοι στον αθλητισμό περιμένουν πως και πως την επιστροφή στην κανονικότητα. Το πως όμως θα γίνει αυτό, είναι κάτι που θα το ξέρουμε μετά τις επικείμενες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αναμένεται θυμίζουμε και νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σήμερα τα πάντα έχουν νεκρώσει.
Οι ομάδες έχουν μπει σε καραντίνα, κάθε μικρή και μεγάλη αθλητική διοργάνωση έχει αναβληθεί.
Οι παίκτες είναι στα σπίτια τους, και γυμνάζονται, όσο μπορεί να γυμναστεί κάποιος σπίτι του ή κάνοντας τζόκινγκ στο δρόμο. Ακόμα και οι επαγγελματίες. Για παράδειγμα οι ξένοι παίκτες του Προμηθέα είναι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, πλην του Λίποβι που προτίμησε να περάσει την καραντίνα στην Πάτρα.

Ειδικά για το μπάσκετ, υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα μείωσης των αποδοχών / συμβολαίων των παικτών. Τούτο θα αποσαφηνιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις αν δηλαδή θα επαναρχίσει το πρωτάθλημα κλπ.
Οι ομάδες της Α1 μπάσκετ έχουν πάρει απόφαση πως θα εξοφλήσουν τους παίκτες τους μέχρι και την 31η Μαρτίου. Άγνωστο τι θα γίνει εάν και πως ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα. Οι ομάδες της Α1 δεν το επιθυμούν, σε αντίθεση με τους παίκτες. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις πάντως αναμένεται να ολοκληρωθούν.

Πάντως η πρόθεση της Κυβέρνησης είναι όπως επιστρέψουμε σταδιακά στην αθλητική δράση (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) με πολλούς όμως περιορισμούς (χωρίς θεατές κλπ).

Για την προσεχή Τρίτη (28/4) προσανατολίζονται στη Super League να πραγματοποιήσουν το επόμενο Δ.Σ., πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης, στο οποίο θα συζητηθούν διεξοδικώς οι λεπτομέρειες και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα σχετικά με την επανέναρξη του πρώτου τη τάξει ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Στη Super League θέλουν πάντως να ακούσουν πρώτα τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης των μέτρων, κάτι που αναμένεται να συμβεί την προσεχή Δευτέρα (27/4).

Ας δούμε τις συγκλίνουσες πληροφορίες για την επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα:

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
- Θεωρείται δεδομένο πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα ολοκληρωθεί η Σούπερ Λίγκα.
- Οι ποδοσφαιριστές θα πηγαίνουν ντυμένοι με την αθλητική τους στολή στο γήπεδο.
- Οι διαιτητές θα χρησιμοποιούν κάποια από τα αποδυτήρια των ομάδων έτσι ώστε θα κρατούν τις αποστάσεις μεταξύ τους.
- Τα φύλλα αγώνα θα υπογράφονται από τους αρχηγούς εντός του αγωνιστικού χώρου λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι.
- Θεατές δεν θα υπάρχουν.
- Μετά τη λήξη του αγώνα θα αποχωρούν χωρίς να κάνουν μπάνιο.
- Οι αποστολές των ομάδων θα γίνονται είτε με μεγαλύτερα πούλμαν είτε με περισσότερα.
- Πολλά ματς θα διεξάγονται σε γήπεδα που βολεύουν και όχι στις έδρες των γηπεδούχων. Μάλιστα για τις μεγαλύτερες κατηγορίες αναμένεται να γίνεται αυτό μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος έτσι ώστε να αποφευχθούν οι μετακινήσεις με αεροπλάνα κλπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότερες ομάδες είναι υπέρ στο να σταματήσουν τα Πρωταθλήματα της Super League 2 και της Football League.
Το ίδιο ισχύει τόσο για τα τοπικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου όσο και αυτό της Γ' Εθνικής (4η κατηγορία). Αυτά αποτελούν μια διαφορετική «κατηγορία» και αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αποφάσεις της ΕΠΟ για αυτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει η ΕΠΟ να πάρει την ευθύνη και να μην πετάξει το μπαλάκι στις ενώσεις.

ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ
Διεξαγωγή των Πανελλήνιων πρωταθλημάτων κολύμβησης (και των προαγωνιστικών ηλικιών), στις κατά τόπους Περιφέρειες με τελικές σειρές, με την παρουσία επίσημου Παρατηρητή από πλευράς ΚΟΕ και κατόπιν ενιαιοποίηση των αποτελεσμάτων σε πανελλήνια κλίμακα, με βάση τις επιδόσεις, ώστε να προκύψουν οι τελικές κατατάξεις στα αγωνίσματα
Ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου (απομένουν 4 αγωνιστικές) και ανακήρυξη πρωταθλητή στην Α1 ανδρών. Συνέχιση των αγώνων στη Γ' Φάση, ΜΌΝΟ στον Α' Όμιλο (θέσεις 1-5) και των πλέι οφ, όπου μειώνονται οι τελικοί (3 αντί 5) στην Α1 γυναικών, Δεν συνεχίζονται οι αγώνες στον Β' Όμιλο (μετέχει η ΝΕΠ, θέσεις 6-9) και δεν υποβιβάζεται ομάδα στην Β' Εθνική. Στην Α2 Ανδρών όπου μετέχει ΝΟΠ και ΝΕΠ: Ολοκλήρωση της Α' Φάσης (από την 10η αγωνιστική) και στη συνέχεια, οι 2 πρώτες ομάδες των δύο Ομίλων, θα παίξουν σε F4, για να προκύψουν οι 2 ομάδες που θα ανέλθουν στην Α1 Εθνική. Δεν υποβιβάζεται καμία ομάδα.

ΣΤΙΒΟΣ
Οι διοικούντες θα περιμένουν την πολιτεία να δώσει πρώτα το ΟΚ για την επιστροφή στις προπονήσεις των αθλητών και στη συνέχεια θα προχωρήσει και στον αγωνιστικό σχεδιασμό. Αυτό που συζητήθηκε πάντως είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων και με τα στάδια να ανοίγουν για τους αθλητές στις αρχές Μαΐου, να ξεκινήσουν οι αγώνες με τα διασυλλογικά στα μέσα Ιουνίου, να ακολουθήσουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα των ηλικιακών κατηγοριών τον Ιούλιο και το διήμερο 8-9 Αυγούστου να γίνει το πανελλήνιο ανδρών – γυναικών (στην Πάτρα) μαζί με αυτό των Κ23 (ήταν προγραμματισμένο για 25-26 Ιουλίου).

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech