Οι προτάσεις της Ακαδημίας για τη χαντμπολική σεζόν

Πέμπτη, Απρίλιος 9, 2020 - 8:02πμ

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη για να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό χάντμπολ λόγω της πανδημίας του κορονοϊου που μοιραία έχει προκαλέσει την επ' αόριστον αναβολή των διοργανώσεων.

Η ομάδα της Πάτρας Ακαδημία των Σπορ που αγωνίζεται στην Α2 εθνική κατηγορία ανδρών καταθέτει τις προτάσεις της και έχε τις ενστάσεις της. Αναλυτικά:

"Το χτες και το σήμερα χάθηκαν,  πέρασαν πρέπει να δούμε το αύριο που θα έρθει.  Επειδή  η εποχή  ‘’ μετά κορωνοιού ‘’ θα αφήσει μεγάλες πληγές τόσο στον Ελληνικό αθλητισμό όσο και στο άθλημά μας,  η ‘’ επόμενη ημέρα ‘’ θα είναι εντελώς διαφορετική, σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση γενικότερα του αθλητισμού. Κυρίως για τις επαρχιακές ομάδες που έχουν πολλαπλάσια έξοδα σε σχέση των ομάδων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη ),  αφού θα αδυνατούν να βρουν χορηγούς, οικονομικές ενισχύσεις, κ.λ.π.,  θα υποχρεώσει αρκετές επαρχιακές ομάδες  να αναστείλουν την λειτουργία τους.

Προέχει η υγεία όλων μας και ιδιαίτερα των αθλητών μας. Θα κληθούν οι αθλητές  μετά από τρείς και ίσως τέσσερεις μήνες παύσης να παίξουν από δύο έως τέσσερεις αγωνιστικές με κίνδυνο να τραυματιστούν πολύ σοβαρά. Θα οδηγηθούμε σε αγώνες παρωδία,  αφού οι μηδενισμοί των ομάδων που δεν θα προσέρχονται σε εκτός έδρας αγώνες (με μετακίνηση χιλιομέτρων εννοούμε )  θα είναι πολύ περισσότεροι από τους αγώνες που θα διεξαχθούν και πλέον θα πληγεί η αξιοπιστία όλων των πρωταθλημάτων  και  θα στοιχίσει και στο άθλημα.

Η Ο.Χ.Ε. θα πρέπει να λάβει υπόψη της σοβαρά το γεγονός των μηδενισμών, αφού στο  οικονομικό οι επαρχιακές ομάδες θα έχουν μειονέκτημα. Εκτός εάν η Ο.Χ.Ε. μας εξασφαλίσει ότι για κάθε έναν μηδενισμό που θα κάνει φιλοξενούμενη ομάδα στην έδρα της επαρχιακής ομάδος, τότε η συγκεκριμένη επαρχιακή ομάδα θα έχει να κάνει συν έναν μηδενισμό παραπάνω των δύο που ορίζει ο κανονισμός.

Οι περισσότερες ομάδες αποτελούνται από φοιτητές και μαθητές λυκείων που την περίοδο Ιούνιο και Ιούλιο  που προφανώς θα συνεχιστούν οι αγώνες οι αθλητές θα έχουν εξεταστική στα πανεπιστήμια και οι μαθητές Πανελλήνιες εξετάσεις. Με ποιους αθλητές θα παίξουν;

Μήπως τελικά τα όποια χρήματα έχει στο ταμείο της κάθε ομάδα θα πρέπει να τα κρατήσει για να μπορέσει να κάνει το restart  από τον Σεπτέμβριο στα νέα δεδομένα;

Η πρότασή μας είναι διπλή:

Α).  τα πρωταθλήματα ή θα πρέπει να σταματήσουν και να μην υποβιβασθεί ούτε να ανέβει κάποια ομάδα κατηγορία και να μην υπάρξει πρωταθλητής και κυπελλούχος  και η Ο.Χ.Ε. να αποφασίσει από κοινού με τις ενδιαφερόμενες ομάδες  ποιες και σε ποια Ευρωπαϊκά κύπελλα θα συμμετέχουν την επόμενη χρονιά.

Β). ή να δηλώσουν παραίτηση από τους εναπομείναντας αγώνες όλες οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών να μην γίνει κανένας υποβιβασμός (για να μην αδικηθεί κάποιος σύλλογος) και να γίνουν μόνον οι  αγώνες play - off  (σύμφωνα με την τωρινή βαθμολογία της διακοπής ) για ανάδειξη πρωταθλητών Α1, Α2 και μπαράζ ανόδου Β΄ εθνικής κατηγορίας. Οι αγώνες της ερχόμενης περιόδου 2020-21  να γίνουν με μία ή δύο  ομάδες  παραπάνω, αλλά θα υποβιβάζονται  στο τέλος της σεζόν περισσότερες ομάδες, ώστε να ξανά έρθουν οι κατηγορίες στον αριθμό των αγωνιζομένων ομάδων.

Τέλος καλό θα ήταν η Ο.Χ.Ε. να ζητήσει και εγγράφως τις θέσεις όλων των συλλόγων που συμμετέχουν στα εθνικά πρωταθλήματα, ώστε να επεξεργαστεί και να αναλύσει όλα τα δεδομένα"   

Υποστήριξη: SilkTech