Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες και ο αθλητισμός στο Αίγιο

Δευτέρα, Μάιος 23, 2022 - 12:00μμ
Η «Αθλητική Ένωσις Αιγίου»

Δεν αποτέλεσε εξαίρεση το Αίγιο ως προς τον κανόνα της εγκατάστασης των Μικρασιατών προσφύγων μετά τον ξεριζωμό του 1922.

Και εκεί μέσα από πολλές δυσκολίες πρόκοψαν και δημιούργησαν σε όλα τα επίπεδα και φυσικά η πλούσια αθλητική και πολιτιστική τους παράδοση εκφράστηκε και στο πεδίο αυτό, με δημιούργημά τους την ΑΕΚ Αιγίου το 1926 και με καταστατικό από το 1931 και μετέπειτα μετονομασθείσα σε «Αθλητική Ένωσις Αιγίου».

Για την ιστορία του συλλόγου μίλησε ο πρόεδρός του και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φίλιππος Κοσσαράς στον Νάσο Μπράτσο και στο ertnews.gr.

- Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος;
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή φτάνει για εγκατάσταση και στο Αίγιο μεγάλος αριθμός προσφύγων. Στην αρχή εγκαθίστανται στις μεγάλες σταφιαδαποθήκες της περιοχής και αργότερα τους δίνεται έκταση από το κράτος στη περιοχή του Συνοικισμού Αιγίου.
Ο Συνοικισμός Νικολάου Πλαστήρα όπως είναι γνωστός έως και σήμερα είναι η περιοχή όπου το 1931 οι πρόσφυγες ιδρύουν την Α.Ε.Κ. Αιγίου με αριθμό μητρώου Ε.Π.Ο. το 159. Η ομάδα έχει ως έμβλημα το δικέφαλο αετό και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο. Η προσπάθεια για την ίδρυση της ομάδας ξεκίνα από το 1926 αλλά το ιδρυτικό Καταστατικό κατατίθεται στο Πρωτοδικείο το 1931.

Η ΑΕΚ Αιγίου το 1945

- Ποιοι ήταν τα πρώτα ιδρυτικά μέλη;

Δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το ποια ήταν τα ιδρυτικά μέλη.

- Ποια ήταν η σχέση του συλλόγου με το Μικρασιατικό στοιχείο;

Ο σύλλογος ιδρύεται από πρόσφυγες και ακόμα και σήμερα τα γραφεία του παραμένουν στην περιοχή του Συνοικισμού Νικολάου Πλαστήρα. Η Αθλητική Ένωσις Αιγίου είναι το μοναδικό αθλητικό σωματείο του Αιγίου που έχει ιδρυθεί από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

αρχείο Κατσανακή – η ομάδα το 1946

-Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στο ξεκίνημα του συλλόγου;

Η Α.Ε.Κ. Αιγίου με την ίδρυση της αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πατρών. Στην περιοχή που σήμερα είναι το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου στην περιοχή του Συνοικισμού δημιουργείται από του πρόσφυγες ένα υποτυπώδες γήπεδο για να αγωνίζεται. Μετέπειτα μετακομίζει στο Εθνικό Στάδιο Αιγίου όπου παραμένει έως τα τέλη της. δεκαετίας του 1990.Στις αρχές του 2000 κατασκευάζεται το γήπεδο Νικολάου Πλαστήρα στο οποίο η ομάδα χρησιμοποιεί ως έδρα έως και σήμερα.

- Τα πρώτα χρόνια έπαιζε σαν ανεξάρτητη ομάδα ή είχε ενταχθεί σε επίσημες διοργανώσεις;

Με την ίδρυση της η Αθλητική Ένωσις Αιγίου αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Πατρών. Η Ε.Π.Σ. Πατρών την εποχή εκείνη περιλάμβανε σωματεία από όλη την Πελοπόννησο, όπως και τις Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο.
Έχει καταγραφεί αγώνας της ομάδας στην περίοδο της κατοχής;
Μόνο φιλικοί αγώνες μεταξύ των σωματείων του Αιγίου (Παναιγιάλειος, Α.Ε.Κ. Αιγίου, Εθνικός Αιγίου και Ολυμπιακός Αιγίου).

Η ΑΕ Αιγίου το 1953/54

-Υποχρεώθηκε σε κάποια στιγμή της διαδρομής του ο σύλλογος σε μετονομασία ή συγχώνευση (περίοδος Μεταξά και περίοδος δικτατορίας 1967-74) ή αντιμετώπισε άλλες πιέσεις;

Η ιδρυτική ονομασία του συλλόγου είναι Α.Ε.Κ. Αιγίου εμφανώς επηρεασμένη από την «μητρική» Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι αθλητικοί σύλλογοι του Αιγίου έχουν περιέλθει σε δεινή θέση και δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε επίσημο πρωτάθλημα παρά μόνο σε φιλικούς αγώνες. Στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς 1949/50 οι παράγοντες του Παναιγιάλειου, της Α.ΕΚ. Αιγίου και του Εθνικού Αιγίου αποφασίζουν την δημιουργία μιας ομάδας με την ονομασία Παναιγιεύς.

Η ΑΕ Αιγίου το 1958

Το εγχείρημα δεν θα πετύχει και οι ομάδες το 1952 συμμετέχουν και πάλι στα πρωτάθλημα με την αρχική τους ονομασία πλην της Α.Ε.Κ. Αιγίου που για άγνωστο λόγο μετονομάζεται σε Αθλητική Ένωσις Αιγίου. Ονομασία που έχει και έως σήμερα. Το 1968 η δικτατορία παύει τη διοίκηση της Α.Ε. Αιγίου και παρακρατείται η σφραγίδα. Το 1969 η ομάδα επανέρχεται στην ενεργό δράση με πρωτεργάτες ιστορικούς παράγοντες της ομάδας όπως ο Χαράλαμπος και Θεόδωρος Χρυσός, ο Αντώνιος Μαστροκυριάκος, ο Νίκος Αντωνόπουλος, ο Γεώργιος Καβούνης και πολλοί άλλοι.

Δελτίο της ΑΕ Αιγίου το 1952/53

- Σε ποιες κατηγορίες έχει αγωνιστεί;

Πολύ σημαντική η παρουσία της Αθλητικής Ένωσις Αιγίου στα αθλητικά δρώμενα τόσο της Αιγιάλειας αλλά και της Αχαΐας .Η Α.Ε. Αιγίου αποτέλεσε μια μεγάλη δύναμη του Αιγιώτικου ποδοσφαίρου. Κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του 50΄ και του 60΄ η Α.Ε. Αιγίου αγωνιζόμενη στο περιφερειακό πρωτάθλημα της Δυτικής Ελλάδας, κόντραρε μεγάλες δυνάμεις της εποχής όπως ο Παναιγιάλειος και ο Παναιτωλικός αλλά και ιστορικές ομάδες όπως ο Πανηλειακός, η Α.Ε. Μεσολογγίου και άλλες. Μετά το 1970 αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας. Έχει και 12 συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδας.

Η ΑΕ Αιγίου το 1971/72

- Πόσα αθλήματα λειτουργεί ο σύλλογος;

Το μοναδικό άθλημα που καλλιεργείται στην παρούσα φάση είναι το ποδόσφαιρο αντρών. Η αντρική μας ομάδα αγωνίζεται στην Β κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αχαΐας. Υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία τμήματος ποδοσφαίρου σάλας.

Δελτίο της ΑΕΚ Αιγίου του 1945

- Λειτουργούν τμήματα υποδομών;

Στόχος της παρούσας διοίκησης είναι η λειτουργία τμημάτων υποδομής από το ερχόμενο καλοκαίρι. Επίσης γίνονται προσπάθειες παραχώρησης οικοπέδου ιδιοκτησίας του Ο.Α.Ε.Δ. για την δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου στην ευρύτερη περιοχή του Συνοικισμού της Νικολάου Πλαστήρα όπου και εδρεύει η ομάδα.

- Πόσα ενεργά δελτία έχει ο σύλλογος ;

Ο σύλλογος σήμερα διαθέτει περίπου 40 ενεργά δελτία ποδοσφαιριστών.

- Ποια είναι η σημερινή διοίκηση της ομάδας;

Ύστερα από κακούς διοικητικούς χειρισμούς η Αθλητική Ένωσις Αιγίου δεν συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αχαΐας από το 2015 έως το 2019.Τον Αύγουστο του 2019 ορίζεται προσωρινή διοίκηση από το Πρωτοδικείο Αιγίου. Η σημερινή διοίκηση αποτελείται κυρίως από παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ομάδας που την επανέφεραν στην ενεργό δράση το 2019.Η σύνθεση της είναι η εξής:
Πρόεδρος : Φίλιππος Κοσσαράς
Α΄ Αντιπρόεδρος: Ηλίας Αναγνωστόπουλος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Αναστάσιος Μπαζιώτης
Γενικός Γραμματέας: Κωνσταντίνος Κωστόπουλος
Ταμίας: Βασιλική Μαστροκυριάκου
Γενικός Αρχηγός: Χρήστος Δημητρίου
Έφορος: Αντώνιος Παπαχριστόπουλος
Μέλος: Κατερίνα Δημητρίου
Μέλος: Δανάη Τρίψα
Μέλος: Μαίρη Οικονομοπούλου
Μέλος: Ιωάννης Κωνσταντέλλης


Η υπό ανέγερση εκκλησία της Αγίας Άννας στο Αίγιο από τους πρόσφυγες το 1953

Συνοικισμός Νικολάου Πλαστήρα: Η έδρα της Α.Ε. Αιγίου

Ο Συνοικισμός αποτελεί την μεγαλύτερη συνοικία του Αιγίου με περίπου 5 χιλιάδες κάτοικους. Είναι η περιοχή που το κράτος το 1922 δίνει έκταση στους Μικρασιάτες πρόσφυγες για να χτίσουν σπίτια.

Οι πρόσφυγες που ήρθαν στο Αίγιο είναι κυρίως από την Αλώνη της νησιωτικής επαρχίας Προκοννήσου Προποντίδας, όπου βρίσκονταν τότε πέντε χωριά: Αλώνη, Πασαλιμάνι, Βόρι, Σκουπιὰ καὶ Χουχλιά.

Οι οδοί του Συνοικισμού παίρνουν σχεδόν όλοι ονόματα από τις χαμένες πατρίδες. Η κεντρική οδός η οποία διασχίζει στην μέση την περιοχή ονομάζεται οδός Νικολάου Πλαστήρα.

Στο νησί τους είχαν ένα προσκύνημα, το προσκύνημα της Αγίας Άννας στο Βόρι .Το 1933 ξεκινά η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Άννας για να τους θυμίζει την εκκλησία που αφήσαν πίσω στα πάτρια εδάφη.

Το 1933 δόθηκε η πρώτη άδεια για τον ναό, όπου οι κάτοικοι με προσωπική εργασία έχτισαν ξύλινο πρόχειρο κτίσμα με το όνομα Αγία Άννα.Το 1935 δόθηκε η επίσημη αναγνώριση της ενορίας. Το 1953 άρχισε η ανοικοδόμηση του νέου ναού, τρίκλιτη Βασιλική, και το 1962 , έγιναν τα εγκαίνια, και το όνομα Κωνσταντίνου και Ελένης και Αγίας Άννας.

ΠΗΓΗ ertnews.gr

Υποστήριξη: SilkTech