Οι Μεσογειακοί σώζουν τον τουρισμό στην Πάτρα για το φετινό καλοκαίρι

Κυριακή, Ιούνιος 9, 2019 - 8:00μμ

Μια ακόμα καλή τουριστική σεζόν αναμένεται να είναι αυτή που μόλις άρχισε για την Αχαΐα, τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από γειτονικές χώρες. Ευτυχώς για την περιοχή μας φέτος στην εξίσωση μπαίνουν, στα τέλη του Αυγούστου, και οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες που διοργανώνει η Πάτρα, γεγονός που δίνει μεγάλη ανάσα αφού για περίπου δύο εβδομάδες τα ξενοδοχεία της αχαϊκής πρωτεύουσας αλλά και πέριξ αυτής θα είναι ασφυκτικά γεμάτα από αθλητές και συνοδούς.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες της Πάτρας και του Νομού, θετικές πληροφορίες έρχονται από το αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ καλά είναι τα μηνύματα για τα περισσότερα από τα νησιά του Ιονίου.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας, Ηλίας Μετζελόπουλος, η αίσθηση που υπάρχει συνολικά για την χώρα είναι ότι θα υπάρξει πτώση σε σύγκριση με πέρυσι καθώς η διεθνής συγκυρία είναι εναντίον μας. Ωστόσο οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Πάτρα και η Αχαΐα θα βοηθηθούν αρκετά από την φιλοξενία των Αγώνων καθώς σε περίπου ένα 10ήμερο όλα τα ξενοδοχεία της πόλης αλλά και άλλων περιοχών από το Λόγγο μέχρι τα Καμίνια, (ίσως και πιο κάτω) θα είναι ασφυκτικά γεμάτα.

«Ευτυχώς οι Μεσογειακοί Παράκτιοι θα μας σώσουν σε ένα μεγάλο βαθμό την παρτίδα σε μια χρονιά που δείχνει να είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η υποτίμηση της τουρκικής Λίρας που καθιστά τις διακοπές εκεί κατά πολύ φθηνότερες, η ηρεμία που επικρατεί πλέον στην Βόρεια Αφρική όπου ο κίνδυνος του Ισλαμικού Κράτους έχει εξαλειφθεί και άλλοι παράγοντες, δημιουργούν θέματα στην χώρα μας. Εμείς φαίνεται να αντέχουμε, κι έτσι πιστεύω ότι η πτώση θα είναι οριακή, πάνω κάτω, στο 10%», υποστηρίζει ο κ. Μετζελόπουλος.

Αισιόδοξος από την πλευρά του δηλώνει στο thebest.gr ο Αερολιμενάρχης του Αεροδρομίου του Αράξου, Γιώργος Γκουβίτσας ο οποίος εκτιμά ότι φέτος θα υπάρξει τουλάχιστον η ίδια κίνηση με πέρυσι από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα τα δείγματα του Μαΐου και του Ιουνίου (έως τώρα) είναι εξόχως ενθαρρυντικά, αφού καταδεικνύουν ένα δυναμικό ξεκίνημα που θα κορυφωθεί από τα μέσα Ιουλίου και τον Αύγουστου.

Μέχρι στιγμής στον Άραξο έχουν φθάσει αρκετές πτήσεις με τουρίστες από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Λευκορωσία, τη Γαλλία, τη Δανία, την Αισθονία, το Βέλγιο, την Λιθουανία και την Πολωνία που είναι και «καλοί» πελάτες της περιοχής μας. Τον Άραξο πλέον επιλέγουν δύο από τους μεγαλύτερους tour operatos (Τεζ και Τράβλε Σερβις) που έχουν πολύ καλή συνεργασία με τις χώρες της Βαλτικής αλλά και την Τσεχία. Τον Ιούνιο δε αναμένονται πτήσεις τσάρτερ από αρκετές ακόμα χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία η Τσεχία κ.α..

«Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε. Παρασκευές, Σάββατο και Κυριακές το αεροδρόμιο δουλεύει σε φουλ ρυθμούς. Μάλιστα φέτος αναγκαστήκαμε να βάλουμε και βάρδια την Κυριακή το απόγευμα για να εξυπηρετήσουμε τους νέους μας πελάτες. Και αυτό παρά την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει», σημειώνει ο κ. Γκουβίτσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ο Άραξος είχε ρεκόρ αφίξεων καθώς από το αεροδρόμιο της Αχαΐας διακινήθηκαν περίπου 187.000 ταξιδιώτες. «Φέτος πιστεύουμε ότι θα διατηρήσουμε τα περσινά επίπεδα κι ελπίζουμε ότι μπορεί να προκύψει και κάτι λιγάκι καλύτερο», συμπληρώνει.

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την θερινή σεζόν δηλώνει στο thebest.gr και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ιθάκης-Κεφαλονιάς, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο οποίος θεωρεί ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει την Πάτρα με τα δύο νησιά μπορεί να λειτουργήσει και φέτος προς όφελος των νησιών. Εκτιμά δε ότι μέσα στο Καλοκαίρι μπορεί να χρειαστεί και δεύτερο δρομολόγιο για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τιμοθεάτος πιστεύει, βλέποντας τα υπάρχοντα στοιχεία, ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα καθυστερήσει λίγο φέτος να πάρει μπροστά, αφού οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας.

«Ας ελπίσουμε να μην χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πρόβλημα στον τουρισμό», συμπληρώνει.

Η εκτίμησε για την Κεφαλονιά είναι ότι φέτος θα έχει μια μικρή αύξηση παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια «μουρμούρα στη διεθνή αγορά, λόγω συγκεκριμένων νομισμάτων που ανεβοκατεβαίνουν και του Brexit, γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι θα υστερήσει κάπως η αγγλική αγορά. Ανοίγουν όμως άλλες αγορές όπως η γερμανική, η ιταλική και άλλες από τις οποίες προσδοκάμε οφέλη», σημειώνει.

Όσο για την Ιθάκη, η πρόβλεψη με βάση τις προκρατήσεις που υπάρχουν είναι ότι θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με τους Έλληνες πάντως να μην «εκδηλώνονται» ακόμα και να αποτελούν τον απρόσμενο παράγοντα που μπορούν να κάνουν την θετική διαφορά.

ΠΗΓΗ

Υποστήριξη: SilkTech