Oι ευρωπαϊκές επιτυχίες των ελληνικών ομάδων

Σάββατο, Μάιος 28, 2022 - 10:00πμ
Έχουμε πανηγυρίσει 43 κούπες

Με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης στην υδατοσφαίριση Γυναικών από τον Ολυμπιακό η Ελλάδα έφτασε τα 43 Κύπελλα στις διοργανώσεις της «γηραιάς ηπείρου», που αφορούν στα ομαδικά αθλήματα.
Παράλληλα, η ίδια ομάδα έγινε η πιο πετυχημένη ελληνική, με 6 τίτλους, ισοφαρίζοντας την αντρική ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.
Ήταν δε ο 15ος ευρωπαϊκός τίτλος του Ολυμπιακού, που είναι με διαφορά ο κορυφαίος ελληνικός σύλλογος σε κατακτήσεις, αλλά και ο 15ος για την υδατοσφαίριση Γυναικών της Ελλάδας, η οποία αποτελεί υπερδύναμη στην Ευρώπη.
Και δεν ήταν ο μοναδικός στη φετινή αγωνιστική περίοδο, αφού προηγήθηκε χρονικά η κατάκτηση του Len Trophy από την ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών του Εθνικού. Αυτό σημαίνει ότι τα τρόπαια της Ελλάδας θα γίνουν 44, αφού οι δύο πειραϊκές ομάδες θα κοντραριστούν με έπαθλο το Σούπερ Καπ Ευρώπης.
Ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός σύλλογος που έχει κατακτήσει τρόπαια σε 3 διαφορετικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση) και ο μοναδικός που το έχει καταφέρει σε 2 αθλήματα τόσο στους Άντρες όσο και στις Γυναίκες.
Πλην των «ερυθρόλευκων» μόνο η ΑΕΚ έχει σηκώσει Κύπελλα σε 2 διαφορετικά αθλήματα, στο μπάσκετ και στο χάντμπολ.
Οι υπόλοιποι 9 σύλλογοι που κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο το πέτυχαν σε ένα άθλημα, εκ των οποίων ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός που είχε συμμετοχή σε τελικούς 3 διαφορετικών αθλημάτων (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο).
Με τα δύο φετινά τρόπαια το γουότερ πόλο έφτασε τα 19 και έπιασε στην κορυφή το μπάσκετ. Η υδατοσφαίριση είναι το άθλημα με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς, συνολικά 43, έναντι 33 του μπάσκετ.
Ο τελευταίος τίτλος και 19ος για την Ελλάδα, που κατακτήθηκε από το μπάσκετ, ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ της ΑΕΚ το 2018.
Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην υδατοσφαίριση Αντρών, χαρίζοντας στην Ελλάδα το 15ο τρόπαιό της συνολικά στο άθλημα. Όμως, στα 4 χρόνια που ακολούθησαν η ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών του Ολυμπιακού πήρε 3 τρόπαια (2 φορές την Ευρωλίγκα και ένα Σούπερ Καπ) και εκείνη του Εθνικού ένα (Len Trophy) και έτσι η υδατοσφαίριση έφτασε τα 19, όσα έχει δώσει και το μπάσκετ.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.
Το μπάσκετ, πάντως, παραμένει το άθλημα με τους περισσότερους τροπαιούχους, συνολικά 7 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ, Μαρούσι στους Άντρες και Αθηναϊκός στις Γυναίκες), έναντι 4 της υδατοσφαίρισης (Ολυμπιακός σε Άντρες και Γυναίκες, Βουλιαγμένη σε Άντρες και Γυναίκες, ΑΝΟ Γλυφάδας και Εθνικός σε Γυναίκες).
Δύο σύλλογοι η ΑΕΚ και ο Διομήδης Άργους, αμφότεροι στους Άντρες, έχουν κατακτήσει τα τρόπαια στο χάντμπολ και ένας εκείνα του βόλεϊ, ο Ολυμπιακός, τόσο στους Άντρες όσο και στις Γυναίκες.
Το μπάσκετ έχει δώσει και τους περισσότερους φιναλίστ σε τελικούς, συνολικά 8, τους 7 τροπαιούχους και τον Μακεδονικό. Ακολουθούν η υδατοσφαίριση με 6 φιναλίστ, τους 4 τροπαιούχους συν τους Πανιώνιο, ΝΟ Πατρών και το βόλεϊ με 4 φιναλίστ, τον τροπαιούχο Ολυμπιακό και τους Παναθηναϊκό, Ηρακλή, Ορεστιάδα.
Έπεται με τρεις φιναλίστ το χάντμπολ, τους δύο τροπαιούχους συν τον Φίλιππο Βέροιας. Τελευταίο στη λίστα είναι το ποδόσφαιρο που έχει να επιδείξει μόνο τον τελικό του Παναθηναϊκού πριν από 51 χρόνια.
Οι ομάδες που κατέκτησαν ευρωπαϊκό Κύπελλο είναι 11 και ακόμη 6 συμμετείχαν χωρίς επιτυχία έστω σε έναν τελικό. Ο Ηρακλής στο βόλεϊ Αντρών με 3 και ο Πανιώνιος με 2 στην υδατοσφαίριση Αντρών έχουν τους περισσότερους χαμένους τελικούς.
Ακολουθεί ο πίνακας με τις ελληνικές ομάδες που κατέκτησαν Κύπελλο Ευρώπης. Σε παρένθεση αναγράφονται οι χαμένοι τελικοί.
Αναφέρονται βέβαια και οι τρεις διηπειρωτικοί τίτλοι, που πήραν από έναν, οι Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ στο μπάσκετ, αλλά και ένας χαμένος τελικός, αυτός του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο.
* Από κοπιώδη έρευνα που έκανε ο φίλαθλος και ερευνητής Γρηγόρης Δημακάκος

https://sportin.gr/article/afieroma-oi-eyropaikes-diakriseis-olon-ton-ellinikon-omadon-se-ola-ta-athlimata

https://sportin.gr/article/2o-tropaio-tis-aintraht-i-lista-olon-ton-syllogon-pinakas

Υποστήριξη: SilkTech