Οφρυδόπουλος-Κυριακίδης: Χαρακτηριστικά & Αξίες Προπονητών

Κυριακή, Μάρτιος 24, 2019 - 7:31πμ

Ο Δρ. Άγγελος Δασκαλόπουλος* γράφει στο gazzetta.gr για τους Σωκράτη Οφρυδόπουλο και Ηλία Κυριακίδη και τα όσα έκαναν στην τεχνική ηγεσία της Παναχαϊκής.

Τους Σωκράτη Οφρυδόπουλο και Ηλία Κυριακίδη τους γνώρισα τον Νοέμβριο του 2018 στα πλαίσια του μεγαλύτερου συνεδρίου της χώρας στο Αθλητικό μανατζμεντ (sport management) που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας. Συναντήθηκα λοιπόν κάποιες φορές πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου με τον κο Ηλία Κυριακίδη και τον κο Δημήτρη Ξουρή (αναλυτής αγώνων) για αρκετές ώρες στα γραφεία του γηπέδου με σκοπό την συζήτηση των εργασιών τους που θα παρουσίαζαν στο συνέδριο. Στα γραφεία του γηπέδου γνώρισα και τον κο Σωκράτη Οφρυδόπουλο. Ήμουν από τους τυχερούς που είδα με τα μάτια μου κάποια εργαλεία της δουλειάς τους (σύγχρονα λογισμικά ανάλυσης βίντεο & σκαουτινγκ αντιπάλων).

Οφρυδόπουλος και Κυριακίδης έχουν κάποια από τα χαρακτηριστικά ‘’καλού-αποτελεσματικού’’ προπονητή.  Ο αποτελεσματικός-καλός προπονητής καταφέρνει να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις & τις αξίες του στους ποδοσφαιριστές του και σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα καταφέρνει να βελτιώσει την απόδοση αυτών. Ο αποτελεσματικός-καλός προπονητής επίσης εμπνέει, αποτελεί πρότυπο, χτίζει χαρακτήρες που σφύζουν από υγεία. Κατανοεί και υποστηρίζει τους ποδοσφαιριστές στα δύσκολα, δημιουργεί θετικό περιβάλλον εργασίας, θέτει κοινούς στόχους, κίνητρα και αξίες. 

Επιβραβεύει την προσπάθεια, δεν υποτιμά τους παίκτες του, διατηρεί θετική στάση ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις. Ενδιαφέρεται για την ψυχική και σωματική  υγεία των ποδοσφαιριστών του και δεν ρισκάρει σε καμία περίπτωση την υγεία τους. Διδάσκει τις αξίες του fair play. Είναι παράδειγμα προς μίμηση μέσω των δηλώσεων του αλλά και των πράξεών του. Ένας προπονητής είναι πολύ σημαντικό να μη δίνει έμφαση μόνο στην τακτική ή στο τεχνικό κομμάτι της προπόνησης αλλά και στο πνευματικό. Η εκπαίδευση και η προπόνηση των ποδοσφαιριστών σε όλα τα επίπεδα (τακτική & πνευματικό)  επιδρούν στην πρόοδο και την εξέλιξη τους. 

Μέσα από την διαδικασία της προπόνησης και γενικά της δουλειάς του ο προπονητής αυτοαξιολογείται με σκοπό να είναι πρότυπο εντός και εκτός γηπέδου για τους ποδοσφαιριστές, για τους συνεργάτες αλλά και για την κοινωνία.

Οφρυδόπουλος & Κυριακίδης δούλεψαν όλα αυτά τα χρόνια κυρίως με νεαρούς παίκτες.  Αντικειμενικά ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος ήταν πολύ υψηλός. Νεαροί παίκτες χωρίς πολλές εμπειρίες και παραστάσεις οι περισσότεροι, που δούλεψαν όμως σκληρά. Από την καθοδήγηση και από τα κίνητρα που  δόθηκαν από τους προπονητές τους κατάφεραν να κάνουν την Παναχαϊκή (παίκτες & προπονητές) να φτάνει μία ανάσα από την άνοδο στην Α Εθνική πέρυσι και να καταφέρνει να περάσει στην επόμενη φάση κυπέλλου και να κερδίζει τον ΠΑΟΚ φέτος.

Οι δυσκολίες που συνάντησαν και τα κρίσιμα σημεία ήταν πολλά. Προπονούσαν μία ομάδα και κατά την διάρκεια της χρονιάς έβλεπαν τον έναν μέτοχο μετά τον άλλον να αποχωρεί. Παράλληλα αποχώρησε και ο κος Κατσουράνης που ήταν ο τεχνικός διευθυντής και ο άνθρωπος που τους έφερε στην ομάδα. Πώς διαχειρίστηκαν αυτές τις δύσκολες στιγμές; Πως κράτησαν ως τεχνικό επιτελείο την ομάδα έξω από αυτά τα σοβαρά γεγονότα που διαρκούν περισσότερο από 2 μήνες; Πώς δημιούργησαν αυτή την ομάδα-οικογένεια που κράτησε τα προβλήματα της εντός του σπιτιού της; Πώς κράτησαν την ομάδα κοντά στον στόχο της ανόδου; Απάντησαν σε όλα τα παραπάνω με την δουλειά τους, την πίστη και την αφοσίωση τους στην ομάδα. Από την 8η θέση μας έφτασαν στο -1 από την 2η θέση (ανόδου).

Επιπροσθέτως κρίσιμα σημεία ήταν το κάθε ξεχωριστό παιχνίδι (Πλατανιά, Ηρόδοτο, Κέρκυρα, Αιγινιακό, Σπάρτη, Απόλλων Λάρισας, Ηρακλή, Αήττητο Σπάτων, Καραϊσκάκη, Δόξα Δράμας) που έφερνε πιο κοντά ή πιο μακριά την ομάδα  από την 2αδα (ανόδου). Ανέφερα αναλυτικά για να δείξω ότι κάθε παιχνίδι ήταν ΄΄ζωής και θανάτου΄΄. Απολογισμός από τους δέκα τελευταίους αγώνες ήταν 7 νίκες και 3 ισοπαλίες. Συνολικά στα τρία χρόνια 60% νίκες.

Οι δύο προπονητές ταίριαξαν όλα αυτά τα χρόνια, με τις διαχρονικές αξίες της Παναχαϊκής μεταξύ των οποίων: Αξιοπρέπεια, Σεβασμός, Ήθος. Τα πρόσωπα δεν είναι πάνω από την ομάδα, αλλά η ομάδα απαρτίζεται από πρόσωπα. Η αποχώρηση τους είναι μεγάλο πλήγμα για την Παναχαϊκή αλλά και τον Πατραϊκό αθλητισμό. Προπονητές μπορεί να βρεις εύκολα. Καλούς προπονητές στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τις αξίες που έχουν οι κ. Οφρυδόπουλος και Κυριακίδης βρίσκεις σπάνια. Εγώ ως ένας απλός φίλαθλος οφείλω να τους ευχαριστήσω για όλο το ταξίδι και για αυτά που προσέφεραν στην ομάδα.

Υγ1: Πολλοί εκτίμησαν το προπονητικό δίδυμο και άλλοι θα το εκτιμήσουν αργότερα. Πολλές φορές στην ζωή μας όταν χάνουμε κάτι, αργότερα εκτιμάμε την αξία του.

Υγ2: Εις το επανιδείν Κύριοι!

*Ο Δρ. Άγγελος Δασκαλόπουλος είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Υποστήριξη: SilkTech