Ο σέντερ που εξόργιζε τον Ομπράντοβιτς κάνει θραύση στο NBA

Τρίτη, Ιανουάριος 4, 2022 - 5:00μμ
"Λαβράκι" για τους Μαϊάμι Χιτ ο Ομέρ Γιουρτσεβέν

Πριν από πέντε χρόνια, σε ηλικία 18 ετών, ήταν ο νεαρός σέντερ της Φενέρμπαχτσε που έβγαλε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τα ρούχα του. Ήταν Φεβρουάριος του 2016 όταν άφησε την τουρκική ομάδα για να ταξιδέψει στο Τορόντο και να συμμετάσχει σε πρόγραμμα του NBA, είχε παράπονο επειδή ο Σέρβος προπονητής δεν του έδινε σημαντικό ρόλο και αρκετό χρόνο συμμετοχής και κάπως έτσι γύρισε την πλάτη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Ο Ομέρ Γιουρτσεβέν έπαιξε από το 2016 έως το 2018 στο NC State και για μία σεζόν (2019/20) στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζτάουν, είδε και τις 30 ομάδες της Λίγκας να τον προσπερνούν στο NBA Draft 2020 και μετά από μία χρονιά στην G-League βρήκε φέτος την ευκαιρία του όχι απλά για να παίξει, αλλά για να κυριαρχήσει στο υψηλότερο επίπεδο του παγκόσμιου μπάσκετ με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Τον περασμένο Μάρτιο έκανε πλάκα στην θυγατρική Λίγκα, σκεπάζοντας τον Αλεξέι Ποκουσέβσκι με τον οποίο συνυπήρξε στους Οκλαχόμα Σίτι Μπλου. Τον Μάιο, μία ημέρα πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου, οι Μαϊάμι Χιτ τον έβαλαν στο δυναμικό τους με φόντο τη σεζόν 2021/22. Στο Summer League ο 23χρονος Τούρκος (2μ.13) δεν είχε αντίπαλο και κάπως έτσι άρχισαν να πιστεύουν στην Φλόριντα πως χτύπησαν φλέβα χρυσού. Έστω κι αν δεν τον υπολόγιζαν στο ξεκίνημα της χρονιάς για το βασικό rotation.
Στις πρώτες εβδομάδες της rookie σεζόν του, ο Γιουρτσεβέν έκανε υπομονή. Έπαιξε σε 13 αγώνες, 3.1 λεπτά μέσο όρο και είχε 1.6 πόντους και 1 ριμπάουντ. Δεν ήταν ο ρόλος που ήθελε, σύντομα όμως ξεκίνησαν τα προβλήματα με αποτέλεσμα οι απουσίες των Αντεμπάγιο - Ντέντμον να του ανοίξουν τον δρόμο προς την καταξίωση.
Χωρίς τον Μπαμ, ο Γιουρτσεβέν είχε 5.4 πόντους και 6.3 ριμπάουντ ανά 14.9 λεπτά σε 13 αγώνες. Και όταν τραυματίστηκε και ο Ντέντμον, ο Έρικ Σπόλστρα αναγκάστηκε να τον ρίξει στα βαθιά. Ήξερε ότι ο Τούρκος θα κολυμπήσει, μόνο που ο Ομέρ έφυγε σαν... πολίστας στο πρώτο σπριντ για να αποδείξει πως δεν είναι συμπληρωματικός, αλλά παίκτης που μπορεί να κάνει και με το παραπάνω την διαφορά.
Σε τέσσερις αγώνες ως πενταδάτος, ο νεαρός σέντερ έχει 14.5 πόντους (50% στο δίποντο, 50% στις βολές), 14.5 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1.5 κλεψίματα και μόλις 1.3 λάθη ανά 32.4 λεπτά συμμετοχής. Έχει τέσσερα double-doubles, με αποκορύφωμα τους 22 πόντους και τα 16 ριμπάουντ στην χθεσινοβραδινή ήττα των Χιτ από τους Κινγκς στο Σακραμέντο, στο οποίο είχε 11/18 δίποντα!
Με συμβόλαιο 1.489.065 δολαρίων για τη φετινή και με μη εγγυημένο συμβόλαιο 1.752.638 δολαρίων για την επόμενη περίοδο, ο Γιουρτσεβέν ξέρει ότι πρέπει να κάνει υπομονή είτε μέχρι το φθινόπωρο, όταν οι Χιτ θα μπορούν να του προσφέρουν πρόωρη επέκταση, είτε μέχρι το καλοκαίρι του 2023 που θα βγει ως free agent στην αγορά. Ξέρει ότι το ταλέντο του είναι αρκετό για να τον κρατήσει στο NBA για πολλά χρόνια. Ούτως ή άλλως αυτό ονειρευόταν από παιδί κι ας τον κατέκρινε ο Ομπράντοβιτς με κάθε ευκαιρία.

contra.gr

Υποστήριξη: SilkTech