Ο ΠΣΑΤ ζητάει την στήριξη της αθλητικής δημοσιογραφίας

Δευτέρα, Μάιος 25, 2020 - 10:00πμ

Μετά από τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για τα εργασιακά θέματα της κρίσιμης αυτής περιόδου, το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ επανέρχεται με επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, να ζητήσει την άμεση στήριξη της Πολιτείας για τους Αθλητικούς Δημοσιογράφους και τα Αθλητικά Μ.Μ.Ε..

«Τα έντονα προβλήματα στον κλάδο μας, με 2.500 εργαζομένους, παραμένουν δραματικά και φοβόμαστε τα χειρότερα. Η κυκλοφορία των οκτώ ημερήσιων Αθλητικών εφημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και την εβδομαδιαίων εκδόσεων έχει συρρικνωθεί και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΕΤΑ», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Ο ΠΣΑΤ, κατέθεσε στον Υπουργό πλήρες στρατηγικό σχέδιο προστασίας της εργασίας στα αθλητικά ΜΜΕ (Αθλητικές Εφημερίδες, Περιοδικός Τύπος, Φωτορεπορτάζ, Ηλεκτρονικός Τύπος, Αθλητικά Ραδιόφωνα κ.λ.π.).

Το σχέδιο στηρίζεται σε δωδεκάμηνη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους της μισθοδοσίας των εργαζομένων και στη συνέχεια στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από την Πολιτεία για ένα ακόμη χρόνο.

Επίσης ο ΠΣΑΤ επαναφέρει το θέμα της ενίσχυσης των μακροχρόνιων ανέργων αθλητικών δημοσιογράφων, που έχει θέσει στον Υπουργό με την πρώτη του επιστολή, τον περασμένο μήνα.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αθήνα, 21 Μαΐου 2020 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), επανέρχεται μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τα εργασιακά θέματα, να σας εκφράσει την αγωνία των μελών του κλάδου μας για τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Αθλητικά Μέσα Ενημέρωσης. Και ιδιαιτέρως οι Αθλητικοί Συντάκτες. Η καθολική και σε παγκόσμιο επίπεδο αναστολή ή και ματαίωση κάθε αθλητικής διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει επιδεινώσει τα πράγματα.

Κι επειδή η εικόνα παραμένει δραματική φοβόμαστε για τα χειρότερα. Η κυκλοφορία των οκτώ ημερησίων αθλητικών εφημερίδων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και των επτά εβδομαδιαίων εκδόσεων έχει συρρικνωθεί και δεν πρέπει να αποκλειστούν ακόμα και λουκέτα. Με συνέπειες τραγικές για εκατοντάδες οικογένειες.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο ΠΣΑΤ, με έτος ιδρύσεως το 1952, τον οποίο η Πολιτεία (Ν. 2725/99) έχει επισήμως αναγνωρίσει ως «παράγοντα και συντελεστή προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού», ζητά την παρέμβασή σας για την ενίσχυση του κλάδου με συγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες, κατά την άποψή μας, μπορούν να κρατήσουν... ζωντανά τα Αθλητικά Μέσα Ενημέρωσης και να αποτρέψουν το τσουνάμι απολύσεων που το βλέπουμε να έρχεται.

Θεωρούμε ότι ουσιαστική στήριξη είναι αυτή που θα αφορά στην προστασία των θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησής τους, για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και μέρους του μισθού από το κράτος για χρονικό διάστημα 12 μηνών. Με παράλληλη την υποχρέωση των επιχειρηματιών να μην προβούν σε απόλυση εργαζόμενου για άλλους 12 μήνες, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει η κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να μετατραπούν σε πλήρους απασχόλησης όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής απασχόλησης, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών κ.τ.λ των εργαζομένων, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα επιδοτούνται από το κράτος

Πιστεύουμε ότι εφόσον υιοθετήσετε το σχέδιο αυτό, θα συμβάλλετε αποφασιστικά στην σωτηρία των Αθλητικών Μέσων Ενημέρωσης και στην προστασία των θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στα Αθλητικά ΜΜΕ (αθλητικές εφημερίδες, περιοδικά, φωτορεπορτάζ, ηλεκτρονικός τύπος, αθλητικά ραδιόφωνα κλπ) έχουμε 2500 και πλέον εργαζόμενους. Πολλοί απ' αυτούς έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες κι αν δεν υπάρξει η στήριξη της εργασίας, εκατοντάδες θα βρεθούν στον δρόμο.

Προτείνουμε, λοιπόν, τα εξής:

Προστασία των θέσεων εργασίας με κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 12 μήνες και του 50% του μισθού τους για έξη μήνες και στη συνέχεια για άλλους έξη μήνες του 25% του μισθού τους.

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου έτους, να ακολουθήσει άλλη μία 12μηνη περίοδος κατά την οποία το κράτος να εξακολουθήσει να επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, και οι επιχειρηματίες θα αναλάβουν το σύνολο του μισθού των εργαζομένων.

Οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας (μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής, παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών κ.τ.λ) να μετατρέπεται σε μισθωτή, πλήρους απασχόλησης, με τους ίδιους όρους.

Υποχρεωτική καταβολή τυχόν οφειλομένων, στους εργαζόμενους το αργότερο εντός 60 ημερών από την ημέρα ένταξης των επιχειρήσεων στο καθεστώς στήριξης από το κράτος.

Όποια επιχείρηση ενταχθεί στο καθεστώς επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και μισθοδοσίας, να υποχρεούται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας για χρονική περίοδο ίση με αυτή θα επιδοτείται.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η αθλητική δημοσιογραφία, που έχει συνδεθεί εδώ και 90 χρόνια με την προβολή και ανάπτυξη του Ελληνικού Αθλητισμού κι έχει διαπαιδαγωγήσει πολλές γενιές φιλάθλων, εκπέμπει SOS εξ αιτίας αυτής της πρωτοφανούς πανδημίας. Ο κλάδος μας αναμένει τη στήριξη της πολιτείας, κάτι που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και πέραν της πρότασής μας για την επιδότηση της εργασίας επανερχόμαστε και για την υπόθεση των μακροχρόνια ανέργων συναδέλφων για την οποία σας είχαμε ενημερώσει με την από 7 Απριλίου 2020 επιστολή μας. Στην κατηγορία αυτή, εκτός των μισθωτών, συμπεριλαμβάνονται πολλοί συνάδελφοι με οποιαδήποτε άλλη σχέση εργασίας, όπως ημι-απασχόλησης, ορισμένου χρόνου, με σχέση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών καθώς και με ιδιωτικά συμφωνητικά. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία των αθλητικών δημοσιογράφων δεν έχει μισθωτή εργασία.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας ώστε να δοθεί λύση στο μεγάλα αυτό πρόβλημα του κλάδου μας. Στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                      Γιάννης Θεοδωρακόπουλος

Ο Γενικός Γραμματέας          Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου».

Υποστήριξη: SilkTech