Ο Παναθηναϊκός πήρε το ντέρμπι της Αθήνας με τρομερή ανατροπή

Κυριακή, Νοέμβριος 10, 2019 - 11:10μμ

Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αθηναϊκά ντέρμπι του αιώνα, ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-2 την ΑΕΚ, παρότι βρισκόταν πίσω στο σκορ 2-0 μέχρι το μέσον του β΄ ημιχρόνου από γκολ των Μπακάκη (18΄), Ολιβέιρα (36΄).

Όμως οι Μακέντα (67΄), Περέα (70΄) έφεραν το ματς στα ίσια και ο Δημήτρης Κολοβέτσιος στο 88΄ έγραψε το τελικό 3-2, με το οποίο οι «πράσινοι» ανέβηκαν στην 8η θέση της Super League μετά από δέκα αγωνιστικές.

Αντίθετα, η ΑΕΚ παραμένει τρίτη, αλλά η απόστασή της από την κορυφή αυξήθηκε πλέον στους εννέα βαθμούς.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά πήρε την μπάλα στα πόδια του και με πίεση ψηλά, προσπάθησε να οδηγήσει τον αντίπαλο σε λάθος που θα του επέτρεπε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Μπάρκα. Έχοντας μια… υποψία φάσης, με τον Μπουζούκη στο 8’, η συνέχεια βρήκε την ΑΕΚ να ψάχνει κάποια καλή αντεπίθεση, κυρίως από τα δεξιά με τον ταχύτατο και… κεφάτο Βέρντε.

Τελικά, «κόντρα» δεν βρήκε, αλλά… κόντρα στη ροή του αγώνα, πέτυχε το 0-1, στο 18ο λεπτό. Με τον Μπακάκη να «πιάνει» έξω από την περιοχή και μετά από φάση διαρκείας ένα σουτ… φωτοβολίδα, που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Διούδη και να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα! Οι «πράσινοι» προσπάθησαν να συνέλθουν, καταγράφοντας μια ημιτελή προσπάθεια του Μακέντα στο 27’ και μια… καλή του Χατζηγιοβάνη, τέσσερα επτά μετά που πανηγυρίστηκε ως… γκολ, αλλά τελικά κατέληξε κόρνερ χάρη στην επέμβαση του Μπάρκα.

Ωστόσο, με την ψυχολογία υπέρ της, η «Ένωση» συνέχισε να ακολουθεί το πλάνο της σωστά και λίγο έλειψε να σκοράρει ξανά εκείνη, με τον Ολιβέιρα να χάνει ανεπανάληπτο τετ α τετ στο 35ο λεπτό, καθώς ο Διούδης απέκρουσε με τα πόδια το σουτ του!

Στην εξέλιξη της φάσης, όμως, ο ίδιος παίκτης ήταν εκείνος που… εξιλεώθηκε αυτή την φορά, όντας αμαρκάριστος βέβαια στο δεύτερο δοκάρι, μετά από εκτέλεση κόρνερ και κεφαλιά πάσα του Μάνταλου, για να πετύχει από κοντά ένα από τα… ευκολότερα γκολ της καριέρας του!

Κάπως έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια, με τα στατιστικά τους να έχουν ως εξής: 63%-37% η κατοχή της μπάλας, 5-5 τα σουτ συνολικά και 3-3 τα σουτ εντός εστίας, με τα κόρνερ να είναι 5-2. Στην επανάληψη, ο Μάκης Αγγελίνας θέλησε να «φρεσκάρει» την ομάδα του, βάζοντας τους Χατζηθεοδωρίδη και Περέα στις θέσεις του «κιτρινισμένου» Ινσούα και του αρνητικού Μπουζούκη αντίστοιχα. Και πάλι όμως, η άριστα «στημένη» ΑΕΚ κατάφερε να ανταποκριθεί αρκετά καλά αμυντικά, ενώ με τους κενούς χώρους που υπήρχαν ήταν εκείνη που είχε και την μεγαλύτερη ευκαιρία να σκοράρει…

Με τον Ολιβέιρα να βγαίνει τετ α τετ ξανά με τον Διούδη, στο 52’, αλλά την ψηλοκρεμαστή κεφαλιά του να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι κι ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο Βέρντε δύο φορές δεν μπόρεσε να νικήσει τον Διούδη!

Το παιχνίδι συνέχισε να κυλάει στα… μέτρα των «κιτρινόμαυρων», που διατήρησαν τον έλεγχο αλλά δεν ήταν αποτελεσματικοί στις φάσεις που έκαναν Ολιβέιρα και Λιβάγια μέσα σε ένα λεπτό, για να «καθαρίσουν» το παιχνίδι. Και τελικά, όπως στο πρώτο ημίχρονο, ήρθε ένα γκολ από το… πουθενά, αυτή την φορά για λογαριασμό των γηπεδούχων, μετά από πολύ ωραία ατομική ενέργεια του Μακέντα, που ενδιάμεσα είχε αλλάξει πλευρά με τον Χατζηγιοβάνη, και διαγώνιο πλασέ από την περιοχή, στο 67’!

Το γήπεδο… ξύπνησε, οι παίκτες του Παναθηναϊκού το πίστεψαν και μέσα σε τρία λεπτά ήρθε και η ισοφάριση. Με τον Περέα -που είχε περάσει στην κορυφή της επίθεσης- να αποδεικνύεται σε χρυσή αλλαγή, σκοράροντας μετά το γύρισμα του Χατζηγιοβάνη από δεξιά και κάνοντας το 2-2 μέσα σε… έκρηξη στο 70ο λεπτό!

Το μομέντουμ ήταν… πράσινο και λίγο έλειψε να αποτυπωθεί αυτό και στο σκορ, αλλά ο Γιόχανσον δεν κατάφερε να σκοράρει από πλάγια θέση μέσα δεξιά, στο τετ α τετ με τον Μπάρκα, πλασάροντας άστοχα στο 76’… Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν σφυγμό στο 82ο λεπτό και θα μπορούσαν να «παγώσουν» το ΟΑΚΑ, όταν ο Γιακουμάκης έχασε μεγάλη ευκαιρία για να κάνει το 2-3, με τον Διούδη να μπλοκάρει με τη βοήθεια και του Σένκεφελντ.

Τελικά, αφού δεν έγινε το 2-3, έγινε το… 3-2, με μια ακόμα αλλαγή του Παναθηναϊκού να βάζει την υπογραφή του στο ντέρμπι, όταν στο 88’, ο Ζαχίντ εκτέλεσε το κόρνερ και ο νεοεισελθόντας Κολοβέτσιο σκόραρε με ωραία κεφαλιά για την ολική επαναφορά της ομάδας του!

Διαιτητής: Ματίας Γκεστράνιους (Φινλανδία). Διαιτητής VAR: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας).

Παναθηναϊκός (4-2-3-1): Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Ινσούα (46’ Χατζηθεοδωρίδης), Κουρμπέλης, Δώνης, Μπουζούκης (46’ Περέα), Ζαχίντ, Χατζηγιοβάνης (87’ Κολοβέτσιος), Μακέντα.

ΑΕΚ (4-2-3-1): Μπάρκας, Μπακάκης, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Κρίστιτσιτς (46’ Σιμάο), Σιμόες, Βέρντε (80’ Γιακουμάκης), Λιβάγια, Μάνταλος, Ολιβέιρα (73’ Αλμπάνης).

Υποστήριξη: SilkTech