Ο Παναγιώτης Φαφούτης σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ για τον Π. Γιαννακόπουλο

Δευτέρα, Σεπτέμβριος 9, 2019 - 7:39μμ

Ο πολύ αγαπητός και διακεκριμένος σκηνοθέτης της πόλης, Παναγιώτης Φαφούτης ανέλαβε να σκηνοθετήσει για λογαριασμό της ομάδας του Παναθηναικού το ντοκιμαντέρ για την ένδοξη αθλητική προσφορά του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου, ο οποίος αποχαιρέτησε το επίγειο μπάσκετ τον περσινό Ιούνιο.

Η ταινία βρίσκεται κιόλας στο στάδιο της ολοκλήρωσης και διαρκεί μια ώρα περιλαμβάνοντας σημαντικό αρχειακό υλικό με φωτογραφίες, βίντεο, δημοσιεύματα  και βέβαια στιγμιότυπα από τις σπουδαίες νίκες της ομάδας. Περιλαμβάνονται βέβαια και συνεντεύξεις παικτών, προπονητών, παραγόντων, συνεργατών του Παύλου Γιαννακόπουλου και βέβαια δεν λείπει από το ντοκιμαντέρ, ο διάδοχός του, ο γιος του Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

 Η ταινία θα κυκλοφορήσει μαζί με συλλεκτικό λεύκωμα για την κληρονομιά του κορυφαίου παράγοντα του «τριφυλλιού». Όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Φαφούτης, από το ντοκιμαντέρ προκύπτει ότι «ήταν ένας άνθρωπος εξαιρετικά αγαπητός και καθολικής αποδοχής. Ενδιαφερόταν πρωτίστως για τον άνθρωπο, είχε ήθος και έψαχνε για ήθος σε αθλητές και συνεργάτες δίπλα του». Για τις ανάγκες της όλης παραγωγής ο πατρινός κινηματογραφιστής ήρθε σε επαφή με μεγάλα ονόματα του μπάσκετ- Διαμαντίδης, Αλβέρτης, Βράνκοβιτς, Ομπράντιβιτς, Ιτούδης, κ.α.- που εμφανίζονται στο φιλμ. Θυμίζουμε πως ο Παύλος Γιαννακόπουλος εισέβαλε στον κόσμο του μπάσκετ το 1987 απογειώνοντας τον Παναθηναικό στην Ευρωλίγκα. Υποδέχθηκε στην Ελλάδα παγκόσμιους stars του αθλήματος ανεβάζοντας τη χώρα μας στο διεθνές προσκήνιο του ενδιαφέροντος. 

Το καλοκαίρι του 1995 «υπέγραψε» τη μεγαλύτερη μεταγραφή μέχρι και σήμερα στην Ευρώπη, καλωσορίζοντας το θρύλο Ντομινίκ Γουίλκινς από το NBA. Στα  χρόνια του   πλούτισε τον Παναθηναικό με αξεπέραστα παράσημα: έξι Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ένα διηπειρωτικό Κύπελλο, δεκατρία Πρωταθλήματα Ελλάδας και εννέα Κύπελλα.

Ενας «γεμάτος» Σεπτέμβριος

Ο Παναγιώτης Φαφούτης αν και δεν θεωρεί τον εαυτό του φανατικό φίλαθλο, μας θύμισε πάντως ότι είναι η δεύτερη φορά που προσεγγίζει μέσα από τη δουλειά του τον αθλητισμό, καθώς η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Η κληρονόμος» (2019) μια κωμωδία με τη Σμαράγδα Καρύδη αφορούσε στο ποδόσφαιρο.

Γενικότερα πάντως είναι περιζήτητος το μήνα που διανύουμε: Την ερχόμενη Πέμπτη στο Νιάρχος θα παρουσιάσει επετειακό, σπονδυλωτό φιλμ για τα 50 χρόνια του γιαπωνέζικου κολοσσού της Yamaha στην Ελλάδα , στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου, πληθωρικού εορτασμού, ενώ το διάστημα 18-28/9 θα προεδρεύσει της επιτροπής για τους πρωτοεμφανιζόμενους Ελληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς στις καθιερωμένες «Νύχτες Πρεμιέρας» της Αθήνας. Μαζί του θα κρίνουν τους υποψηφίους οι καλλιτέχνες Δημήτρης Λάλος, Μαρίζα Ρίζου, Αλίκη Δανέζη.

* Γράφει η Αντυ Μπακοπούλου στο thebest.gr

Υποστήριξη: SilkTech