Ο Ναβίντ Αφκαρί εκτελέστηκε για φόνο, όχι για συμμετοχή σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 23, 2020 - 11:02μμ

Ο Ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί εκτελέστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για φόνο, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, απορρίπτοντας τις καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι η θανατική ποινή επιβλήθηκε στον νεαρό παλαιστή εξαιτίας της συμμετοχής του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η σκληροπυρηνική δικαστική εξουσία του Ιράν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την εκτέλεση του 27χρονου Αφκαρί, εθνικού πρωταθλητή ελληνορωμαϊκής πάλης, που είχε κριθεί ένοχος ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018.

Ωστόσο, η οικογένειά του και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι ο νεαρός παλαιστής βασανίστηκε για να δώσει ψευδή ομολογία και ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απόδειξη ενοχής του.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα και η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων του δικαστικού σώματος... Αυτός ο κύριος... εκτελέστηκε όχι λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις αλλά λόγω ενός φόνου», δήλωσε ο Ζαρίφ, μιλώντας μέσω βίντεο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις (στο Ιράν) και κανένας από αυτούς δεν εκτελέστηκε (για συμμετοχή σε αυτές)», συμπλήρωσε.

Ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση για την εκτέλεση του Αφκαρί στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας καταδίκασε την εκτέλεση του Ιρανού πρωταθλητή με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να δηλώνει σοκαρισμένη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε την εκτέλεση σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έκανε λόγο για «μια εξωφρενική επίθεση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ακόμη και από τα πιο αξιοκαταφρόνητα πρότυπα αυτού του καθεστώτος». Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είχε ζητήσει από την Τεχεράνη να χαρίσει τη ζωή στον νεαρό.

Υποστήριξη: SilkTech