Ο μεγάλος αρχηγός, Θοδωρής Ζαγοράκης στο sportin.gr: «Να στηριχθεί από τον κόσμο η προσπάθεια της Παναχαϊκής»

Σάββατο, Ιούνιος 9, 2018 - 3:32πμ

Έφτασε η ώρα του μεγάλου φιλικού ανάμεσα στους Έλληνες Legends του 2004 και «Θρύλους της Εθνικής Ισπανίας». Στις 9 το βράδυ σήμερα το Παμπελοποννησιακό Στάδιο… φοράει τα καλά του για να υποδεχθεί μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Η Εθνική ομάδα που δόξασε το Ελληνικό ποδόσφαιρο το 2004 συνεχίζει να προκαλεί συγκίνηση ακόμα και σήμερα, όπου και αν αγωνίζεται.

Οι «χρυσοί» άσοι θα γιορτάσουν την 14η επέτειο από την κατάκτηση του τροπαίου στην Πάτρα και ο αρχηγός της «αρμάδας» του Ρεχάγκελ, Θοδωρής Ζαγοράκης, μίλησε στο sportin.gr για τις αναμνήσεις του, το Ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και το «πουλέν» του, τον Κώστα Κατσουράνη.

«Κάθε μέρα που περνάει συνειδητοποιούμε ότι έγινε κάτι μεγάλο. Απλά πλέον το έχουμε εμπεδώσει.

Το πρώτο χρονικό διάστημα και με το που τελείωσε το τουρνουά, δεν είχαμε καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας, το μέγεθος της ψυχικής ανάτασης που είχε η χώρα.

Τώρα εννοείται και μετά από λίγο χρονικό διάστημα καταλάβαμε ότι είχε γίνει κάτι μεγάλο, όταν βλέπαμε την υποδοχή, όταν πήγαμε στα χωριά μας και έβλεπε ο καθένας στους δικούς του τι γινότανε.

Είναι Εθνικό το θέμα. Άγγιζε όλους τους Έλληνες. Ψυχολογικά ανεβήκαμε εκεί ψηλά που είχαμε καιρό να πάμε», δήλωσε ο νυν Ευρωβουλευτής για το μέγεθος και τον απόηχο της ανέλπιστης επιτυχίας.

Ο «αρχηγός» τονίζει την πίστη και την αισιοδοξία του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί:

«Νομίζω πως μπορεί. Εγώ έτσι πιστεύω. Και κάποια στιγμή και εμείς μπορούμε να το ξανακάνουμε.

Είναι μια φυσιολογική κάμψη της Εθνικής μας, που πρέπει να ξεπεραστεί γρήγορα, έτσι ώστε να μην μας πάρει πολύ χρόνο να μείνουμε στην αφάνεια σαν Εθνική ομάδα.

Γιατί έχει δημιουργήσει φανέλα, έχει δημιουργήσει υπόσταση στο πανευρωπαϊκό και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οπότε το ευχόμαστε όλοι να γίνει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι δύσκολο πάντως, εννοείται».

Ήμασταν μια παρέα που έσβηνε κάθε «πυρκαγιά» πριν καν εξαπλωθεί

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, αυτό αποτελούσε οδηγό για όλες τις επόμενες γενιές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

«Γίναμε μια καλή παρέα. Ήμασταν ενάμιση μήνα μαζί και όχι μόνο αυτόν τον καιρό του τουρνουά. Ήμασταν 3 χρόνια πριν, από τότε που ο Ρεχάγκελ ήρθε στην ομάδα. Έβαλε κάποια πράγματα τα οποία είναι σημαντικά για το ποδόσφαιρο και για τον ποδοσφαιριστή και χτίζονταν μέρα με την μέρα και στις αποτυχίες.

Και η διοίκηση της ΕΠΟ στήριξε το Ρεχάγκελ σε όλα, πράγμα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό και δυνατό. Όχι μόνο να τον κρατήσει σαν προπονητή αλλά και σε κάποια βασικά που ζήτησε.

Αλλά το βλέπετε και τώρα, είμαστε μία οικογένεια με δύσκολες στιγμές. Περάσαμε και δύσκολες στιγμές, και όσον αφορά τα μεταξύ μας, υπήρξαν τριβές. Δεν είναι εύκολο. Όταν υπάρχει ένας ανταγωνισμός, επαγγελματικός, πάντα υπάρχουν τριβές.

Αλλά προσπαθούσαμε, το ξέραμε εκ των προτέρων. Ευτυχώς υπήρχαν πολλά παιδιά, σε ηλικία εμπειρίας στο ποδόσφαιρο. Και εκεί πάνω μπορούσαμε και σβήναμε οποιαδήποτε φωτιά πήγαινε να ανάψει. Πολλές φωτιές όταν είσαι κλεισμένος ενάμιση μήνα σε ένα ξενοδοχείο. Το θετικό είναι ότι μπορούσαμε και τα σβήναμε αμέσως, δεν αφήναμε να απλώσει και να επηρεάσει την ομάδα».

Για τον τεχνικό διευθυντή της Παναχαϊκής και Βενιαμίν της Εθνικής στο EURO, Κώστα Κατσουράνη, ο Θοδωρής Ζαγοράκης «έσταζε» μέλι:

«Ο Κατσουράνης είναι το πουλέν μου! Όταν ήρθε στην ΑΕΚ ήτανε πιτσιρικάς. Το ίδιο και στην Εθνική, τον είχα δίπλα μου. Ήταν ο βενιαμίν και μάλιστα στο EURO έκανε και τις πρώτες του συμμετοχές με την Εθνική.

Ήταν δίπλα μου εξ αρχής, τον αγαπάω τον στηρίζω και του εύχομαι ότι καλύτερο. Και νομίζω πως κάνει σημαντική δουλεία.

Απλά θέλει στήριξη και από το κόσμο όλο αυτό το εγχείρημα (σ.σ. της Παναχαϊκής). Είναι επιτακτική ανάγκη αυτό, γιατί κάνει κάτι υγιές ο Κώστας που πρέπει να απλώσει περισσότερο.

Αν δεν υπάρχει υγιής στήριξη του κόσμου, δεν γίνεται. Δεν θέλουμε ανθρώπους του ποδοσφαίρου να ηγούνται τέτοιων προσπαθειών;»

Ποτέ δεν είναι αργά. Ωρίμασαν οι συνθήκες για να κάνουμε αυτό που πρέπει

Για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου μετά το 2004, σε αντιστοιχία με του μπάσκετ μετά το 1987, ο Ζαγοράκης φάνηκε για μία ακόμη φορά αισιόδοξος.

«Ακολούθησαν μετά από αυτό πολύ δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα. Και ακόμα τα ζούμε. Βιώνουμε τραγικές καταστάσεις.

Σίγουρα δεν εκμεταλλεύτηκαν οι παράγοντες αυτήν την επιτυχία έτσι όπως έπρεπε να την εκμεταλλευτούν, αλλά ποτέ δεν είναι αργά!

Ίσως η ωριμότητα τώρα να κάνει πιο σοφούς κάποιους ανθρώπους και να ωθήσουν κάποια πράγματα.

Και τα δύο είναι μεγάλες επιτυχές με Εθνική ανάταση. Και στο ποδόσφαιρο γίνανε πράγματα.

Ειδικά σε επίπεδο Εθνικής. Η Εθνική ομάδα, για τις επόμενες 4 διοργανώσεις είναι στην τελική φάση. Αυτό από μόνο του είναι τεράστια επιτυχία.

Ξαφνικά δεν γίναμε η τεράστια δύναμη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αλλά είχαμε συχνή και συνεπή παρουσία.

Άφησε μια προίκα η Εθνική ομάδα. Το θέμα είναι σε άλλα επίπεδα. Και επαναλαμβάνω, ποτέ δεν είναι αργά».

Κλείνοντας ο Θοδωρής Ζαγοράκης που έζησε και από την θέση του παράγοντα το Ελληνικό ποδόσφαιρο, σαν πρόεδρος του ΠΑΟΚ, τόνισε:

«Πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Αν δεν παρθούν αποφάσεις κάποια στιγμή και συναίνεση από αυτούς που το διοικούν, και είναι στην κορυφή του Ελληνικού ποδοσφαίρου δεν πρόκειται να δούμε προκοπή ποτέ.

Εάν συναινέσουν όλοι και πουν ότι πάμε για ένα υγιές και καθαρό ποδόσφαιρο, να μην υπάρχουν αυτά που υπήρχαν στο παρελθόν, νομίζω ότι κάτι μπορεί να γίνει.

Και να ξέρετε κάτι, ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο είναι ότι καλύτερο για την κοινωνία μας με όλα όσα τραβάει. Ότι πιο υγιές υπάρχει».

Ηλίας Μάτσας

Υποστήριξη: SilkTech