Ο ημιμαραθώνιος Πάτρας επιστρέφει δυναμικά

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 29, 2022 - 6:19μμ
15 Oκτωβρίου

Με μια εντυπωσιακή ρελάνς στον αθλητισμό η δημοτική αρχή επαναφέρει δυναμικά τον Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» (15 Οκτωβρίου), που μας έκανε σχεδόν να ξεχάσουμε η «φαγούρα» της πανδημίας.

Σε θέση επιφυλακής το ομολογουμένως πολύ καλά οργανωμένο και καλοκουρδισμένο αθλητικό επιτελείο του Δήμου Πατρέων, που ανάλεβε τη διοργάνωση, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καραδοκούσε πανέτοιμο για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου στόχου που η πανδημία άφησε στη μέση.

Η Πάτρα η 3η πόλη της Ελλάδας με τη μεγάλη ιστορική αθλητική παράδοση πρέπει να αποχτήσει το δικό της μεγάλο και λαμπερό αθλητικό θεσμό, που θα την βάλει στον Εθνικό και γιατί όχι στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που διοργανώνουν μεγάλα και μοναδικά αθλητικά γεγονότα.

«Η προοπτική της ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου και της κατασκευής του γραμμικού πάρκου, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πλούσια δενδροφυτεία και πάνω από όλα το γεγονός ότι είμαστε η κατ' εξοχήν Ελληνική πόλη των μεγάλων δρομέων, βαδιστών και ειδικότερα των Μαραθωνοδρόμων, ευνοούν έναν δρομικό θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας, κάτι αντίστοιχο με το καρναβάλι μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.

Οι προετοιμασίες για τον φετινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησαν πολύ νωρίς κι εξελίσσονται εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων καθώς υπάρχει μια πανστρατιά που δουλεύει μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα.

Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του Ημιμαραθωνίου είναι η πλαισίωση του με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά. που έχουν κλειδώσει, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

«Σχεδιάσαμε με τον Γιώργο Τάνταρο και τον Κώστα Μπούσια μια διαδρομή, που είναι πολύ ελκυστική γιατί διευκολύνει τη συμμετοχή των δρομέων υγείας και ταυτόχρονα προσφέρεται για μεγάλες επιδόσεις και ρεκόρ για τους αθλητές του αγωνιστικού αθλητισμού. Επιπρόσθετα είναι ευχάριστη γιατί έχει συνεχείς εναλλαγές εικόνων, θα είναι φαντασμαγορική καθώς η ώρα εκκίνησης συμπίπτει με το μοναδικό μας ηλιοβασίλεμα και διευκολύνει την προσέλευση θεατών γιατί είναι εντός του αστικού ιστού. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι η ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής για τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας» είπε ο εκ των Τεχνικών Διευθυντών του Ημιμαραθωνίου Γιάννης Δαγκόγλου

Η ιδέα διαμορφώθηκε το 2016 όταν έγινε για πρώτη φορά ο μαζικός αγώνας δρόμου 5 χιλ. για να τιμηθεί ο Φάνης Τσιμιγκάτος, μετεξελίχθηκε σε Ημιμαραθώνιο το 2018 που είχε μεγάλη επιτυχία και φέτος, μετά από τα χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται ως νυχτερινός αγώνας.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα δρομικά γεγονότα εξωτερικού χώρου έχουν το μοναδικό πλεονέκτημα της μαζικής ενεργούς συμμετοχής και ειδικότερα όταν πέραν του αγώνα μεγάλης απόστασης συμπεριλαμβάνονται και αγώνες μεσαίων ή μικρών αποστάσεων όπως συμβαίνει στον Ημιμαραθώνιο Πάτρας που θα έχει και αγώνες 1.000 μ. για παιδιά και ΑΜεΑ και 5.000 μ. Αυτός είναι κι ένας πρόσθετος λόγος που η δημοτική αρχή επέλεξε να αναδείξει ως αθλητικό θεσμό της πόλης ένα δρομικό γεγονός.

Υποστήριξη: SilkTech