Ο Χριστόδουλος Κολόμβος μίλησε στο Sports Voice

Σάββατο, Νοέμβριος 13, 2021 - 11:40πμ
Με το Ολυμπιακό μετάλλιο

Η Κυριακή 8 Αυγούστου έμελε να σφραγίσει την πορεία του πατραϊκού αθλητισμού. Βλέπετε εκείνη την μέρα στο Τόκιο η Πάτρα καμάρωσε ξανά Ολυμπιονίκη. Τον Χριστόδουλο Κολόμβο, πολίστα περιωπής εδώ και μια 15ετία, φουνταριστό κλάσης, που ανέβηκε με την Εθνική μας ομάδα πόλο στο 2ο σκαλί του βάθρου των νικητών της ΧΧΧΙΙ Ολυμπιάδας.

Η προηγούμενη φορά ήταν η 29η Μαρτίου του 1896 δηλαδή πριν από έναν αιώνα και ένα τέταρτο αιώνα ακόμα!
Όσο σπάνιο μπορεί να χαρακτηριστεί το επίτευγμά του, άλλο τόσο σημαντικό είναι. Κι οφείλουμε να «γκρεμίσουμε τα τείχη» και να δώσουμε βήμα στον πιο ευλογημένο αθλητικά πατρινό εδώ δώδεκα δεκαετίες!

Ιδού η συνέντευξή του στο περιοδικό Sports Voice:

- Ποια στιγμή απολαύσατε περισσότερο στο Τόκιο;
«Με την Ουγγαρία, στον ημιτελικό, αμέσως με τη λήξη οπότε και κρίθηκε ότι έχουμε μετάλλιο στην κατοχή μας! Γράφτηκε ιστορία εκείνη τη στιγμή, το όνειρό μας έγινε πραγματικότητα!»

- Το πιστεύατε ότι ξεκινούσε το τουρνουά;


«Όχι! Γενικά δεν πολυμίλαγα για μετάλλια και τελικούς, από που κι ως που η Ελλάδα να θεωρείται φαβορί; Ούγγροι είμαστε; Και πώς να κάνεις εκτίμηση για κάτι καλό, όταν η προετοιμασία μας, λόγω συνθηκών κορωνοϊού, δεν ήταν η καταλληλότερη για τέτοιο επίπεδο αγώνων. Ξέρετε, ένας από εμάς να κόλλαγε κορωνοϊό, πάνε όλα, καταστροφή. Υπήρχαν καμιά δεκαριά ομάδες ικανές για ένα μετάλλιο. Πίστη υπήρχε, σαφώς, αλλά εγώ προσωπικά μέσα στο τουρνουά, αγώνα με αγώνα το πίστεψα».

- Τι σας έμεινε μετά το θρίαμβο;
«Δέχτηκα πολλά συγχαρητήρια, πάρα πολλά. Χάρηκε ο κόσμος στην Ελλάδα, μέσα σε μια δύσκολη περίοδο που καιγόταν το σύμπαν. Και κάποιοι, μέσα στα βάσανά τους, χάρηκαν και μου το ανταπέδωσαν. Για μένα τη διαφορά την έκανε το «ευχαριστούμε» που εισέπραξα και όχι τα «μπράβο». Αυτό σημαίνει πως κάτι κάναμε, η ομάδα άγγιξε την ψυχή τους».

- Το πιστεύατε, όταν ξεκινούσατε αθλητισμό, ότι θα φτάνατε σε αυτό το σημείο;
«Όχι! Βήμα - βήμα πάνε οι στόχοι και τα όνειρα. Ως κολυμβητής δεν είχα το μυαλό μου στο πόλο. Τυχαία ήρθε. Ούτε έβαζα στόχο πως θα κάνω καριέρα με τον ΝΟΠ, θα αποκτήσω κίνητρο για το Πανεπιστήμιο, θα πάρω μεταγραφή στον Ολυμπιακό, θα έχω αμοιβή, θα γίνω διεθνής, θα πάω στο εξωτερικό και όλα αυτά. Ένα - ένα χτίστηκαν».

- Νιώθετε πλήρης μετά το ασημένιο μετάλλιο;
«Παλαιότερα έλεγα μέσα μου, να πάω σε μια Ολυμπιάδα και να σταματήσω. Αλλά δεν είναι έτσι ο αθλητισμός. Ποτέ δεν είσαι πλήρης στον αθλητισμό! Νιώθω δικαιωμένος για όσα έχουμε καταφέρει μαζί σαν ομάδα».

- Ήταν μεγάλη η διαδρομή από το ξεκίνημα έως το ολυμπιακό μετάλλιο;
«Πήγα στον ΝΟΠ που ήταν η βιτρίνα του πατραϊκού πόλο. Αυτός ακουγόταν τότε. Πρόλαβα συμπαίκτη μου τον Μπιτσάκο, μάλιστα πήρα και το σκουφάκι του, το Νο 10. Νομίζω πως η δική μας γενιά έχει ξεπεράσει τους παλιούς. Και μακάρι η νέα γενιά να ξεπεράσει εμένα και τους άλλους. Αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι υγεία».

- Υπήρξε στιγμή που δειλιάσατε, που κουραστήκατε και σκεφτήκατε να σταματήσετε;
«Όχι, ποτέ! Μια φορά βρέθηκα προ διλήμματος, στα 18 μου όταν μπήκα Πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο στην Πάτρα. Πολιτικός μηχανικός θα έβγαινα, είχα στρωμένη δουλειά μπροστά μου, ο αδελφός μου είναι Πολιτικός Μηχανικός, ο πατέρας μου κατασκευαστής. Τελικά προτίμησα το πόλο και μια επαγγελματική καριέρα με την πρόταση του Ολυμπιακού. Μετά από τρία χρόνια άφησα τη Σχολή και πήγα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Και τα κατάφερα, αφού μετά το Τόκιο πήρα το πτυχίο μου (Σ.σ. 23/9)».

- Ευχόμαστε να τριτώσει το ...καλό!
«Ευχαριστώ! Θα τριτώσει, αφού ετοιμάζομαι για γάμο. Προγραμματίζεται για τον προσεχή Ιούλιο. Το περιμένουμε χρόνια, πριν πάω Τουρκία, με την Δήμητρα».

- Ήταν ωραία τα χρόνια στην Κωνσταντινούπολη; Εσείς ένας Έλληνας αθλητής στην Πόλη;
«Φανταστικά! Με αγάπησε ο κόσμος και τον ευχαριστώ! Οι Τούρκοι με περιμένουν να ξαναπάω να παίξω!».

- Πότε κλάψατε τελευταία φορά;
«Μετά τον ημιτελικό με την Ουγγαρία στο Τόκιο. Ήταν λύτρωση, άδειασα!».

- Αθλητής που θαυμάζετε;
«Τον Φέντερερ. Απίστευτη αρμονία και πληρότητα, χαίρεσαι να τον βλέπεις».

- Που χρωστάτε ευχαριστώ;
«Όλα αυτά τα χρόνια το ευχαριστώ πάει στους συμπαίκτες μου. Ότι καταφέραμε έγινε ομαδικά. Από ομάδα, ως ομάδα. Η πρωινή προπόνηση, οι τσακωμοί, οι επιτυχίες, η καθημερινή τριβή. Αλλά ως άνθρωπος οφείλω τα πάντα στους γονείς μου, Βαγγέλη και Εύη. Η μητέρα μου που από 4 ετών με πήγαινε στις πισίνες, μετά σχολείο, χρόνια ολόκληρα. Έκαναν πολλές θυσίες οι γονείς μου, με στήριξαν, ήταν πάντα εκεί, Σε όλες μου τις επιλογές ήταν μαζί μου κι εγώ ένιωθα πιο δυνατός. Πως είχα κάτι πίσω μου μα με στηρίζει. Κι έτσι έγιναν όλα πιο εύκολα...».

WHO IS WHO

Ο Χριστόδουλος Κολόμβος (Πάτρα 26 Οκτωβρίου 1988), είναι Έλληνας διεθνής αθλητής πόλο. Σήμερα αγωνίζεται στον Ολυμπιακό στη θέση του φουνταριστού.

Ο Κολόμβος ξεκίνησε από τον Ν.Ο. Πατρών στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και γρήγορα καθιερώθηκε στην ανδρική ομάδα του Ομίλου. Με τον Ν.Ο. Πατρών είχε μια συμμετοχή στον χαμένο τελικό κυπέλλου το 2005. Στον Ν.Ο. Πατρών έκανε και κολύμβηση , παίρνοντας και μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα κυρίως στα αγωνίσματα πεταλούδας και στα μικτά ατομικά αγωνίσματα.

Το καλοκαίρι του 2010 πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό με τον οποίο κατέκτησε 7 πρωταθλήματα και έξι κύπελλα Ελλάδος, ενώ συμμετείχε και σε ένα τελικό LEN Champions League το 2016.

Το 2017 πήρε μεταγραφή για την τουρκική ENKA με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα Τουρκίας επιτυγχάνοντας το νταμπλ ισάριθμες χρονιές.

Το καλοκαίρι του 2021 επέστρεψε στον Ολυμπιακό υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο.

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

  • * 6 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017
  • * 5 Κύπελλα Ελλάδος: 2011, 2013, 2014, 2015, 2016
  • * 3 Πρωταθλήματα Τουρκίας: 2018, 2019, 2021
  • * 2 Κύπελλα Τουρκίας: 2019, 2021
  • ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
  • * 2ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2021
  • * 3ος στο Παγκόσμιο το 2015
  • * 3ος στο Γουόρλντ Λιγκ το 2016
  • * 3ος στο Γουόρλντ Λιγκ το 2021

Με τον ΝΟΠ

Έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα την περίοδο 2003-2004, ακριβώς 15 ετών.

Τα στατιστικά του (συμμετοχές στην πρώτη στήλη - γκολ στην 2η) με τον ΝΟΠ είναι τα εξής:

Α1 ΕΘΝΙΚΗ

Α2 ΕΘΝΙΚΗ

ΚΥΠΕΛΛΟ

ΕΥΡΩΠΗ

ΣΥΝΟΛΟ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΟΛΟΜΒΟΣ

74-104

44-104

9-10

5-0

132-218

Αυτά και άλλα πολλά θέματα στο 3ο τεύχος του περιοδικού Sports Voice που διανέμεται δωρεάν.

Αναζητήστε το Sports Voice:
Auto Parking Patras
Γεροκωστοπούλου 12 & Ρήγα Φεραίου
2610 271014
COPYCAT
Φωτοτυπικό κέντρο
Καρόλου & Ρήγα Φεραίου 2610 221217
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Κέντρο τύπου Παντανάσσης 24
2610 273040
ΜΑΤΘΑΙΟΥ
Μini market
Αγίου Κωνσταντίνου 37, Αγυιά 2610 435052
ΚΑΚΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Μini market
Μεγάλου Αλεξάνδρου 1 & Ποσειδώνος, Ρίο 2610 910216
ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ ΙΟΥΛΙΑ – Μini market
Πάροδος Αρόης 10, Αρόη 2610 273563
ΛΕΧΟΥΡΙΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
Μini market
Ακτή Δυμαίων 126, Ιτιές 2610 528758
ΤΖΟΥΡΑΜΑΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Μini market
Πατρών – Κλάους 64, πλησίον πύλης Achaia Clauss
2610 520633

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech