Ο φαντασμαγορικός Ημιμαραθώνιος "Φάνης Τσιμιγκάτος"

Κυριακή, Οκτώβριος 2, 2022 - 1:19μμ
(φωτ. αρχείου)

Εξέπληξε ευχάριστα η δημοτική αρχή που ασχολείται «ζεστά» με τον αθλητισμό της πόλης, καθώς επαναφέρει δυναμικά τον Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος».

Σε πυρετώδεις ρυθμούς η αρμόδια αντιδημαρχία και εν γένει το ομολογουμένως πολύ καλά οργανωμένο και καλοκουρδισμένο τα τελευταία 8 χρόνια αθλητικό επιτελείο του Δήμου, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καραδοκούσε πανέτοιμη για την υλοποίηση ενός ακόμη μεγάλου στόχου που η πανδημία άφησε στη μέση.

Τον μεγάλο λαϊκό αγώνα δρόμου της πόλης.

Η Πάτρα η 3η πόλη της Ελλάδας με τη μεγάλη ιστορική αθλητική παράδοση πρέπει να αποχτήσει το δικό της μεγάλο και λαμπερό αθλητικό θεσμό, που θα την βάλει στον Εθνικό και γιατί όχι στον Ευρωπαϊκό χάρτη των πόλεων που διοργανώνουν μεγάλα και μοναδικά αθλητικά γεγονότα.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με τη νέα διαδρομή του αγώνα και έχουν τρέξει παραλιακά στην Πάτρα χαρακτηρίζουν τον αγώνα φαντασμαγορικό! Είναι μοναδικό προνόμιο να τρέχει κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής με φόντο το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Πάτρας, τη θέα στον πατραϊκό κόλπο και δίπλα σε μια πόλη που ακόμα φημίζεται για τα νεοκλασικά κτίρια και την αρχιτεκτονική της!

«Η προοπτική της ανάπλασης του θαλασσίου μετώπου και της κατασκευής του γραμμικού πάρκου, σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πλούσια δενδροφυτεία και πάνω από όλα το γεγονός ότι είμαστε η κατ' εξοχήν Ελληνική πόλη των μεγάλων δρομέων, βαδιστών και ειδικότερα των Μαραθωνοδρόμων, ευνοούν έναν δρομικό θεσμό που θα είναι μια μεγάλη γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας, κάτι αντίστοιχο με το καρναβάλι μας και σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μοναδικό στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.

Οι οργανωτικές κινήσεις για τον φετινό Ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος» που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου ξεκίνησαν πολύ νωρίς κι εξελίσσονται νωρίτερα των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων καθώς υπάρχει μια πανστρατιά που δουλεύει μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα.
Ένα από τα ξεχωριστά στοιχεία του Ημιμαραθωνίου είναι η πλαισίωση του με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως συναυλία, προβολή ντοκιμαντέρ κ.ά. που θα ανακοινωθούν σύντομα.

«Σχεδιάσαμε με τον Γιώργο Τάνταρο και τον Κώστα Μπούσια μια διαδρομή, που είναι πολύ ελκυστική γιατί διευκολύνει τη συμμετοχή των δρομέων υγείας και ταυτόχρονα προσφέρεται για μεγάλες επιδόσεις και ρεκόρ για τους αθλητές του αγωνιστικού αθλητισμού. Επιπρόσθετα είναι ευχάριστη γιατί έχει συνεχείς εναλλαγές εικόνων, θα είναι φαντασμαγορική καθώς η ώρα εκκίνησης συμπίπτει με το μοναδικό μας ηλιοβασίλεμα και διευκολύνει την προσέλευση θεατών γιατί είναι εντός του αστικού ιστού. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα είναι η ιδανική ημερομηνία διεξαγωγής για τους αθλητές που θα λάβουν μέρος στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας» μας είπε ο εκ των Τεχνικών Διευθυντών του Ημιμαραθωνίου Γιάννης Δαγκόγλου

Η ιδέα ξεκίνησε το 2016 όταν έγινε για πρώτη φορά ο μαζικός αγώνας δρόμου 5 χιλ. για να τιμηθεί ο Φάνης Τσιμιγκάτος, μετεξελίχθηκε σε Ημιμαραθώνιο το 2018 που είχε μεγάλη επιτυχία και φέτος, μετά από τα χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται ως νυχτερινός αγώνας.

Πρέσβεις του ημιμαραθωνίου είναι δύο ορυφαιοι αθλητές της Πάτρας, πανελληνιονίκες και ρέκορντμεν η Μαρία Πολύζου και ο Σπύρος Ανδριόπουλος.

Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ
Ο Πατρινός Κορυφαίος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος, Σπύρος Ανδριόπουλος, αποδέχτηκε την πρόταση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να είναι ο Πρεσβευτής του ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΥ ΗΜΙΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος», που, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.
Ο μεγάλος Πατρινός δρομέας, Σπύρος Ανδριόπουλος, είναι κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, στον Ημιμαραθώνιο και στα 10.000 μέτρα. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και είναι Πλοίαρχος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Διευθυντής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σπύρος Ανδριόπουλος μετά τον ορισμό του ως Πρεσβευτή του αγώνα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με πολύ μεγάλη χαρά και νιώθοντας τιμή ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, να υπηρετήσω την πόλη μου και τον αθλητισμό ως Πρεσβευτής του Νυχτερινού Ημιμαραθώνιου Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος». Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε στην πόλη μας έναν Ημιμαραθώνιο διεθνώς αναγνωρισμένο, όπως αξίζει στην αθλητική της ιστορία. Να την αναδείξουμε σε διεθνή προορισμό και να αναζωογονήσουμε τις ιστορικές μνήμες, συστήνοντας στις νέες γενιές τις μεγάλες μορφές του πατραϊκού αθλητισμού».

Η ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ
Η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου αποδέχτηκε, μετά τον Σπύρο Ανδριόπουλο, την πρόταση του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, να είναι Πρέσβειρα του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος», που θα πραγματοποιηθεί εφέτος το Σάββατο 15 Οκτωβρίου
Η Πατρινή Μαρία Πολύζου είναι η πρώτη Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος που αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα 1996), είναι κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Μαραθωνίου, κατέχει την καλύτερη επίδοση στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας – Αθήνα, είναι η 1η Ελληνίδα που πήρε χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο σε Βαλκανικούς Αγώνες, έχει καταρρίψει 14 Πανελλήνια ρεκόρ σε διάφορες αποστάσεις κι έχει πετύχει το Φιδιππείδιο άθλο.
Το παραμύθι της Μάγδας Κωστοπούλου – Μπέριου «Ένας γίγαντας που τον έλεγαν Μ.Π.» είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Μαρίας Πολύζου κι ένας από τους παρουσιαστές του στην πόλη μας το 2017 ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.
Η Μαρία Πολύζου μετά τον ορισμό της σε Πρέσβειρα του Αγώνα δήλωσε :
«Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα η πρόσκληση του Δημάρχου της γενέτειρας πόλης μου, Κώστα Πελετίδη, να είμαι Πρέσβειρα του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Πάτρας 2022, που γίνεται για να τιμηθεί η μνήμη του μεγάλου Πατρινού μαραθωνοδρόμου Φάνη Τσιμιγκάτου.
Είχα την τύχη να συναντηθούν οι δρόμοι μας με το Φάνη και να τρέχουμε συχνά μαζί στην προπόνηση, είτε στο Εθνικό στάδιο είτε στην Καλογριά που με έπαιρνε αρκετές φορές μαζί του.
Πιστεύω ότι ο αγώνας αυτός θα στηρίξει και θα αναπτύξει τον αθλητισμό της πόλης και όχι μόνο. Οι αγώνες δρόμου αποτελούν ιδανικό τουριστικό και αθλητικό προορισμό για κάποιον, που θέλει να συνδυάσει το τρέξιμο και την επίσκεψη σε έναν τόπο.
Δηλώνω παρούσα στον αγώνα και στέκομαι στο πλευρό της πόλης μου. Μάλιστα από σήμερα δηλώνω την συμμετοχή μου στον αγώνα του Ημιμαραθωνίου.
Θα είναι πολύ συγκινητικό για μένα να αγωνιστώ σε μία μεγάλη απόσταση και να φορέσω τα αθλητικά μου παπούτσια όπως όταν διένυα τα πρώτα μου χιλιόμετρα και έφτιαχνα τα όνειρα μου στο Εθνικό στάδιο της Πάτρας πολλά χρόνια πριν.
Πιστεύω ότι αυτός ο αγώνας μπορεί και πρέπει να γίνει θεσμός και να προσελκύσει δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.»
......................................................................................................................
* H σελίδα της διοργάνωσης με όλα τα στοιχεία είναι εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/
* Η διεξαγωγή του αγώνα, που πιστώνεται στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ σημειώνεται πως ο αγώνας έχει διεθνή χαρακτήρα!
* Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/patrasnightmarathon/
* Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι φόρμες εγγραφής, τόσο για τον ημιμαραθώνιο, όσο και για τον παράπλευρο αγώνα 5 χλμ.
Χρήσιμες πληροφορίες νυκτερινού ημιμαραθωνίου "Φάνης Τσιμιγκάτος"
Απόσταση : 21.097 μ.
Ημερομηνία διεξαγωγής : 15 Οκτωβρίου 2022 ώρα 18.00΄
Εκκίνηση : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Τερματισμός : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Περιγραφή Διαδρομής Δείτε εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/perigrafi-diadromon/
Δικαίωμα συμμετοχής : Άνω των 18 ετών
Τροφοδοσία αθλητών: Θα υπάρχουν σταθμοί στην εκκίνηση, ανά 2,5 χιλ. και στον τερματισμό με νερό, ισοτονικό ποτό, μπανάνα ή αλμυρό snack
Ιατρική κάλυψη : Εκκίνηση, ανά 6-7 χιλ. ,τερματισμός και μηχανοκίνητη μονάδα
Ενθάρρυνση αθλητών : Εκκίνηση και ανά 6-7 χιλιόμετρα
Χημικές τουαλέτες : Εκκίνηση, ανά 5-6 χιλιόμετρα και τερματισμός

Υποστήριξη: SilkTech