Ο Φάνης Τσιμιγκάτος και ο 1ος μαραθώνιος της Αθήνας

Σάββατο, Ιούνιος 4, 2022 - 1:02μμ
Ο Φάνης Τσιμιγκάτος

Η  αναδρομή στο παρελθόν δρομικών γεγονότων όταν παρακολουθεί με ακρίβεια όσα συνέβησαν αποκτά ιδιαίτερη σημασία…Υπηρετεί το λιγότερο το κύρος και την περαιτέρω προβολή τους.

Κι όλα τούτα έχουν ιδιαίτερη σημασία για το δρομικό κίνημα και μορφές σαν τον Φάνη Τσιμιγκάτο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο νυκτερινός ημιμαραθώνιος της Πάτρας.

"Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζω και πάλι μέσω της ιστοσελίδας μας τα συμβάντα πριν τον 1ο Κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας και κατά την ημέρα διεξαγωγής του, την 8η Οκτωβρίου 1983. Εντός εκείνης της χρονιάς εκδηλωνόταν έντονα πλέον η δυσαρέσκεια της πλειοψηφίας των σωματείων και πολλών πρωταθλητών όλων των αγωνισμάτων προς την τότε διοίκηση του ΣΕΓΑΣ.

Αυτή (η δυσαρέσκεια) εκφραζόταν επίσημα μέσα από τις κινήσεις "Αλλαγή" και ΑΚΕΚΑ. Ολα έδειχναν ότι ήταν ζήτημα χρόνου η διοικητική εναλλαγή βέβαια δια των νόμιμων, καταστατικών διαδικασιών. Εν αρχή οι αντιπολιτευόμενοι και συνεργαζόμενοι παράγοντες κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Τοπικής Επιτροπής Σωματείων Αττικής. Πρόεδρος ανέλαβε ο παλιός σπρίντερ Μιχάλης Τσολάκης, εκπρόσωπος του ΕΓΣ. Πλαισιωνόταν από τους Γιάννη Ζώρζο,  Σωτήρη Σκεύη, Σταύρο Αλεξίου, Νίκο Τσιάρα, Ευάγγελο Δάρρα, Νίκο Ρεγκούκο, και άλλους άξιους εργάτες του στίβου. Εμπνεύστηκαν τον 1ο ΚΜΑ "Γρηγόρης Λαμπράκης" και μέσω της ΤΕΣ προχώρησαν στις ενέργειες υλοποίησης του δρομικού γεγονότος με προβλεπόμενη ημερομηνία την 8η Οκτωβριου και ώρα εκκίνησης 08:30.

Ο γράφων υποστήριξα αυτή την προοδευτική παρέα, συμμετείχα στις διαδικασίες γέννησης του νέου θεσμού και ανέλαβα την ευθύνη επικοινωνίας/δημοσίων σχέσεων. Πολύτιμη αποδείχθηκε επίσης η στήριξη από τους κριτές, τον ΠΣΥΑΣ, τις επιτροπές ειρήνης, το ΣΕΗ, κ.α. Η προσπάθεια σαφώς απέκτησε από την πρώτη στιγμή χαρακτηριστικά "κόντρας" με τη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Αυτή, όπως αναμενόταν, υπερασπίστηκε το συμβόλαιό της με την εταιρεία-εργολάβο της οργάνωσης του "original run". Ως υπερκείμενη αρχή δεν χορήγησε άδεια διεξαγωγής στον προτεινόμενο ΚΜΑ. Οι διοικούντες την ΤΕΣ βρήκαν στηρίγματα στη ΓΓΑ, την ΕΟΕ, στις νομαρχίες και στις δημοτικές αρχές επί της κλασσικής διαδρομής.

Την καθοριστική απόφαση περί της άδειας τέλεσης έλαβε η ΕΟΕ. Ηταν η με αριθμό 10571/17-8-1983. Ετσι ο νέος αγώνας θα γινόταν γεγονός! Παράλληλα επιβεβαιωνόταν η προοπτική για ένα μοναδικό στον κόσμο και παράξενο ρεκόρ κατά την ημέρα διεξαγωγής: δύο διαφορετικοί αγώνες στην ίδια διαδρομή με την ελάχιστη χρονική απόκλιση στις εκκινήσεις τους!!! Ο νέος και ο original run…

O 1ος ΚΜΑ προσέλκυσε ελεύθερους, ανένταχτους δρομείς. Τερμάτισαν 304. Oι 7 ήταν γυναίκες. Νίκησαν ο Φάνης Τσιμιγκάτος σε 2ω28:18 και η Μεταξία Μπερτζελέα σε 3ω35:52. Αγωνίστηκαν πρωταθλητές, έφηβοι τότε , όπως ο πατρινός Φώτης Μπούρκουλας, ο Γιώργος Ζώρζος, ο Χρήστος Βαξεβάνης, ο Γιώργος Τσαλτάκης και ο πυγμάχος Μάκης Κολέθρας (σημ: την επόμενη χρονιά μετέσχε στους ΟΑ «Λος Αντζελες 1984»). Πήραν εκκίνηση και τερμάτισαν οι γυμναστές/προπονητές Κώστας Ραχιώτης, Ντίνος Μπαλουτάς, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, ο ορειβάτης Κώστας Τζιβελέκας, οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Καζάκος, Κάρολος Σαργολόγος, οι εργάτες του στίβου Γιάννης Ζώρζος,(47 ετών, ιδρυτής/πρόεδρος ΓΑΣ «Ιλισός», 10ος με 2ω58:34), Κώστας Τσαγκαράκης (ιδρυτής ΣΔΥΑ, ΑΓΣ «Ανατολή»)  Θανάσης Κυριαζής, κ.α. Βέβαια το δρομικό παρών έδωσαν οι διαχρονικοί Χρήστος Βαρτζάκης (72 ετών) και Λευτέρης Μαυρόπουλος (44 ετών). Αγωνίστηκαν 4 αλλοδαποί δρομείς".

ΠΗΓΗ

Υποστήριξη: SilkTech