Ο δήμος Πατρέων θα απέχει από τις επίσημες εκδηλώσεις των Μεσογειακών!

Δευτέρα, Αύγουστος 19, 2019 - 1:06μμ

Την παραίτηση από την οργανωτική επιτροπή των παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, του εκπροσώπου της, αποφάσισε η δημοτική αρχή της Πάτρας.

Για την εξέλιξη αυτή θα ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός αλλά ακόμη και η ΔΕΜΑ και όλες οι εμπλεκόμενες αθλητικές ομοσπονδίες. 

Ο δήμαρχος Πατρέων σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, υποστήριξε πως "δεν έχει άλλο τρόπο αντίδρασης και πίεσης από την αποχή". Η δημοτική αρχή, είπε χαρακτηριστικά, θα στηρίξει τους αγώνες στο αγωνιστικό επίπεδο και ώστε να πραγματοποιηθούν, ωστόσο δεν θα πατήσει το "πόδι της" δια εκπροσώπου της, σε επίσημες εκδηλώσεις (τελετές έναρξης / λήξης κλπ), όπου προφανώς θα παρευρεθούν και πολιτικά πρόσωπα.

Η επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη νέα επιστολή που στέλνει σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία έχει ως εξής:

«Κύριε Πρωθυπουργέ
Σε συνέχεια του προηγούμενου υπομνήματος και μετά από δεκάδες παρεμβάσεις προς την προηγούμενη κυβέρνηση, θα ήθελα να σας εκφράσω τον θυμό και την αγανάκτηση του Πατραϊκού λαού, που βλέπει μια διεθνή αθλητική εκδήλωση να μην αφήνει τίποτα στην πόλη μας.
Ήδη από το 2017 σε παρέμβασή μας προς την προηγούμενη κυβέρνηση, αναφέραμε ότι (...) «ως Δημοτική Αρχή επ ουδενί δεν θα θέλαμε ούτε θα ανεχτούμε να φτάσουμε σε οριακούς χρόνους, που θα υποχρεώσουν σε διαδικασίες «γρήγορες» και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υποδομών και για το δημόσιο χρήμα» (...), όπως και τις απόψεις μας για την εμπορευματοποίηση των αγώνων (σας υποβάλλουμε τα σχετικά υπομνήματα).
Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο όπως σας αναφέραμε και στο προηγούμενο υπόμνημά μας, να μείνει στην πόλη μας μόνο η άμμος από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Η χειρότερη εκδοχή που μπορούσε να φανταστεί κάποιος, όταν αναλαμβάναμε μια τέτοιου μεγέθους αθλητική εκδήλωση.
Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, μέσα στα πράγματι ασφυκτικά περιθώρια που είχε, δεν πήρε μέτρα να μείνουν τα ελάχιστα που θα διασφάλιζαν την παραμονή κάποιων εγκαταστάσεων, υποδομών, που θα μας έδιναν την δυνατότητα να συνεχίσουμε να διοργανώνουμε παράκτιους αγώνες, να αναπτύξουμε αντίστοιχα αθλήματα. Οι εγκαταστάσεις θα είναι μιας χρήσεως.
Λυπούμαστε που η κανονικότητα στην οικονομία, τα ωραία λόγια, δεν φτάνουν σχεδόν ποτέ να γίνουν πράξη, όταν αφορούν λαϊκές ανάγκες. όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτές του Αθλητισμού.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την δυσμενή εξέλιξη, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή δεν θα πάρουν μέρος στις επίσημες εκδηλώσεις και αποσύρεται ο εκπρόσωπός της από την Οργανωτική Επιτροπή.
Ως Δημοτική Αρχή, μαζί με τον Πατραϊκό λαό και την νεολαία θα παρακολουθήσουμε τους αγώνες, θα χειροκροτήσουμε τους αθλητές για τις προσπάθειές τους. Με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε την φιλία των λαών της Μεσογείου, μοναδικό υπερασπιστή της ειρήνης, που απειλείται από τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, που ξεριζώνουν και ματώνουν την περιοχή της Μεσογείου. Ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, θα συνεχίσουν με υποδειγματικό τρόπο να προσφέρουν τα πάντα, για να γίνουν οι αγώνες, όσο εξαρτάται από εμάς, με τον καλύτερο τρόπο. Όλοι όσοι συμμετείχαν σ' αυτή την προσπάθεια, γνωρίζουν πολύ καλά και το έχουν διατυπώσει σε κάθε ευκαιρία, ότι ο Δήμος με τους εργαζόμενους του, συνέβαλε και συμβάλει με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμό.
Θα ενημερώσουμε την Διεθνή Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) και την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τους λόγους της διαμαρτυρίας μας και πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσουν για την αιτία που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο.
Την επομένη των αγώνων θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα μας με το σύνολο του Πατραϊκού λαού, η πόλη μας να έχει αυτά που δικαιούται».

Ιδού η επιστολή προς την ΔΕΜΑ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), επιστολή, την οποία κοινοποιεί στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε
Σας ενημερώνουμε ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και προσπάθειές μας και προς τις δύο Ελληνικές κυβερνήσεις, δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα οι δεσμεύσεις τους απέναντί μας για δημιουργία μόνιμων υλικοτεχνικών υποδομών ανάπτυξης των παράκτιων αθλημάτων στην πόλη μας.
Σας επισημαίνουμε ότι στις 30 Αυγούστου 2017, μετά από θετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, αποφάσισε ομόφωνα την διεκδίκηση των αγώνων, προκειμένου μεταξύ άλλων να αποκομίσει η Πάτρα υποδομές, που θα παραμείνουν και μετά τους αγώνες, για ελεύθερη, δωρεάν χρήση από τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τους αθλητικούς φορείς της περιοχής.
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, επιβεβαιώνουν απόλυτα τις ανησυχίες μας ότι θα γίνουν αγώνες μιας χρήσης, που δεν θα αφήσουν καμία αθλητική υποδομή στον Πατραϊκό λαό.
Εκφράζοντας την δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση του Πατραϊκού λαού, είμαστε υποχρεωμένοι να αποσύρουμε τον εκπρόσωπό μας από την Οργανωτική Επιτροπής των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και να μην συμμετάσχουμε στις επίσημες εθιμοτυπικές τελετές.
Σας γνωρίζουμε επίσης, ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του, θα συνεχίσουν με υποδειγματικό τρόπο, να προσφέρουν τα πάντα, για να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όσο εξαρτάται από εμάς».

Η παραίτηση Κώστα Πετρόπουλου

Το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκης Πετρόπουλος, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Νίκο Παπαδημάτο, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Σας υποβάλλω των παραίτησή μου από την Οργανωτική Επιτροπή των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, για τους λόγους που εξηγούνται αναλυτικά στην Επιστολή του Δημάρχου Πατρέων κ. Κώστα Πελετίδη προς τη ΔΕΜΑ, η οποία σας κοινοποιήθηκε».

Υποστήριξη: SilkTech