Ο άγνωστος Αχαιός που διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα το 1904 (ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Μάιος 27, 2022 - 11:25πμ
Ο Χρήστος Ζεχουρίτης ή Λεχουρίτης στους ΟΑ το 1904

Το μακρινό 1904 διεξήχθησαν στις ΗΠΑ οι αγώνες της ΙΙΙ Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής. Φιλοξενήθηκαν στο Σεντ Λιούις με τη συμμετοχή και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα αρχεία των διοργανωτών, της ΔΟΕ αλλά και της ΕΟΑ, συμμετείχε στον μαραθώνιο και ο Χρήστος Ζεχουρίτης, ομογενής αγνώστων λοιπών στοιχείων, πλην του ότι καταγόταν από τα Καλάβρυτα.

Πρόκειται για έναν μαραθωνοδρόμο, από τους δεκάδες στην Αχαΐα που γιγάντωσαν το δρομικό κίνημα και χάρη στους οποίους η Πάτρα θα διοργανώσει τον νυκτερινό ημιμαραθώνιο στις 15 Οκτωβρίου.

Αχαιός λοιπόν, όμως υπήρχαν πολλά ερωτηματικά.

Επώνυμο Ζεχουρίτης δεν υπάρχει -ούτε υπήρξε- άλλο στην Ελλάδα, μόνο αυτός! Το πιο πιθανό λοιπόν είναι να πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους και να αφορά κάποιον Λεχουρίτη. Άλλωστε στα αγγλικά το «ζ» με το «λ» μοιάζουν αρκετά (Ζ - L). Ας μην ξεχνάμε πως εκεί πλησίον των Καλαβρύτων είναι το χωριό Λεχούρι με τους πολλούς Λεχουριώτες.

Ο Χρήστος Ζ(Λ)εχουρίτης με το Νο 6 καθιστός στην αναμνηστική φωτογραφία των μαραθονοδρόμων πριν την έναρξη του αγώνα (The start of the marathon race at the 1904 Olympics, held in St. Louis. Missouri History Museum).  Nr. 3 Félix Carvajal, Nr. 25 Geo. D Vamvakitis, Nr. 30 John Furla, Nr. 38 John Lugitsas, Nr. 34 George Drosos, Nr. 37 Georgios Louridas, Nr. 32 Harry Janakas, Nr. 28 Andreas Ikonomou, Nr. 6 Christos D. Zehoouritis

Εικασία όλο αυτό, όμως επιβεβαιωθήκαμε στην έρευνά μας, από δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων του 1904 που τον αναφέρουν Χρήστο Λεχουρίτη.

Όπως και να έχει ο Καλαβρυτινός Χρήστος Ζ(Λ)εχουρίτης μετείχε στον Μαραθώνιο και μάλιστα διακρίθηκε. Πήρε την 10η θέση, χωρίς να έχει διασωθεί ο επίσημος χρόνος του (οι διοργανωτές κατέγραψαν μόνο των 3 πρώτων νικητών). Το αγώνισμα διεξήχθη στις 30/8/1904 και αρχικά είχε τερματίσει 11ος, όμως ακυρώθηκε ο αμερικανός Frederick Lorz και έτσι κατετάγη 10ος σε σύνολο τερματισάντων 15 δρομέων.

Η εκκίνηση του μαραθωνίου. Στο κέντρο με το Νο 6 ο Χρήστος Ζ(Λ)εχουρίτης

Δεν βρέθηκαν άλλα στοιχεία για τον Καλαβρυτινό μαραθωνοδρόμο. Ούτε πότε έφυγε από τα Καλάβρυτα ή αν γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τυχόν άλλες διακρίσεις του, πότε πέθανε, αν επέστρεψε στην Ελλάδα κλπ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η Αχαΐα έχει στις τάξεις της έναν ακόμα διακριθέντα αθλητή σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Το δημοσίευμα του "Νεολόγου" της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου 1904. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ως Χρήστος Λεχουρίτης

ΤΟ ΛΕΧΟΥΡΙ

Το Λεχούρι σήμερα

Το Λεχούρι είναι χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων στο ορεινό τμήμα του Νομού Αχαΐας. Προ της εφαρμογής του «Καποδίστρια» ήταν αυτοτελής κοινότητα ενώ στη συνέχεια αποτέλεσε Διαμέρισμα του «Καποδιστριακού» Δήμου Αροανίας.

ΤΟ ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ

Στη μέση των ΗΠΑ βρίσκεται το Σεντ Λούις

Το Σαιντ Λούις (St. Louis) είναι πόλη στα ανατολικά όρια της αμερικανικής πολιτείας Μιζούρι. Με πληθυσμό 318.069 κατοίκους, είναι η 58η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη μεγαλύτερη στην πολιτεία, μετά το Κάνσας Σίτι. Η μητροπολιτική περιοχή του Σαιντ Λούις έχει σύμφωνα με την απογραφή του 2010 2.878.255 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη στην πολιτεία και η 16η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Το Σαιντ Λούις είναι μια ανεξάρτητη πόλη, δηλαδή δεν ανήκει σε κάποια κομητεία.
Το Σαιντ Λούις ιδρύθηκε το 1764 από τον Πιερ Λακλέντ και τον Ογκίστ Σουτώ και με την αγορά της Λουιζιάνα έγινε σημαντικός λιμένας στο Μισισιπή. Αναπτύχθηκε γρήγορα μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο και στα τέλη του 19ου αιώνα έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Σαιντ Λούις διοργάνωσε την Διεθνή Έκθεση και τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904. Το 1950 ο πληθυσμός στη πόλη έφτασε το μέγιστό του, 856.796 κατοίκους, αλλά από τότε ο πληθυσμός στην πόλη μειώνεται.
Η οικονομία του Σαιντ Λούις βασίζεται στις υπηρεσίες, το εμπόριο, τις κατασκευές και τον τουρισμό. Η πόλη είναι γνωστή για την Γκειτγουέι Αρτς, μια αψίδα ύψους 192 μέτρων που κατασκευάστηκε το 1965 και συμβολίζει την πύλη εισόδου στην Αμερικανική Δύση.

ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 1904

Ο τερματισμός των 400μ. στο στάδιο των Αγώνων

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1904, οι Αγώνες της 3ης Ολυμπιάδας της σύγχρονης εποχής, διοργανώθηκαν στο Σεντ Λούις των Ηνωμένων Πολιτειών από την 1 Ιουλίου έως και τις 23 Νοεμβρίου. Η Ελλάδα κατέκτησε δυο μετάλλια με τον Περικλή Κακούση στην άρση βαρών (Α΄ Ολυμπιονίκης με 112 κιλά, επίδοση που αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ) και Νικόλαο Γεωργαντά στο δίσκο (Γ΄ Ολυμπιονίκης με βολή 37, 68 μ.). Αναλυτικά:

Χώρες: 12
Αθλητές: 651 (645 άνδρες, 6 γυναίκες)
Αγωνίσματα: 94
Τελετή έναρξης: 1 Ιουλίου 1904
Τελετή λήξης: 23 Νοεμβρίου 1904
Κήρυξη έναρξης: Ντέιβιντ Φράνσις
Στάδιο: Στάδιο Φράνσις

Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΟΥ 1904

Στις 30 Αυγούστου 1904, τριάντα δύο αθλητές από τέσσερα έθνη παρατάχθηκαν για έναν αγώνα σαράντα χιλιομέτρων και αυτό που συνέβη στα επόμενα είκοσι πέντε μίλια περίπου είναι μια από τις καλύτερες ιστορίες στην ιστορία του αθλήματος.

Φανταστείτε το Σεντ Λούις τον Αύγουστο. Είναι ζεστό. Είναι πολύ ζεστό. Η υγρασία είναι απαίσια, σπάνια υπάρχει άνεμος. Η ιδέα της διεξαγωγής μαραθωνίου σε τέτοιου είδους συνθήκες μήνα Αύγουστο είναι παράλογη. Όταν ο αγώνας ξεκίνησε περίπου στις 2:30μ.μ., οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από 90 F, η υγρασία ήταν βάναυση και οι δρομείς αντιμετώπισαν μια πορεία με επτά μεγάλους λόφους.

Στιγμιότυπα από το αγώνισμα του Μαραθωνίου

Ο αγώνας ξεκίνησε με πέντε γύρους στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε δυτικά στην κομητεία του Σαιντ Λούις. Μια ομάδα αλόγων που προηγούνται των δρομέων άφηνε βρομιά σε κομητείες που δεν ήταν ασφαλτοστρωμένες. Τα αυτοκίνητα που ακολουθούν τους δρομείς το έκανε χειρότερο. Οι δρομείς γρήγορα δυσκολεύτηκαν να αναπνεύσουν μέσα από τα σύννεφα της σκόνης. Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, ο μόνος σταθμός νερού στη διαδρομή ήταν ένα μικρό πηγάδι στο 12ο μίλι.

Ο χάρτης της διαδρομής του μαραθωνίου

Οι συνθήκες ήταν τόσο κακές που από τους τριάντα δύο δρομείς, μόνο δεκατέσσερις ολοκλήρωσαν τον αγώνα. Μετά από τρεις μεγάλες ώρες, ένας Αμερικανός ο Frederick Lorz εμφανίστηκε στο βάθος. Στην πραγματικότητα, ο Lorz είχε εγκαταλείψει τον αγώνα στο 9ο μίλι. Αφού εγκατέλειψε, έκανε μια βόλτα για αρκετά μίλια. Το αυτοκίνητο βοηθείας τον μάζεψε και τον επέστρεψε στο γήπεδο. Όταν έφτασε εκεί, το πλήθος υπέθεσε ότι ήταν ο νικητής και ξέσπασαν οι πανηγυρισμοί. Ο Lorz συνειδητοποίησε ότι κανείς στο γήπεδο δεν ήξερε ότι είχε εγκαταλείψει τον αγώνα και αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους. Ετρεξε γύρω από το γήπεδο και πέρασε τη γραμμή τερματισμού. Αν και γρήγορα παραδέχτηκε το αστείο του, οι αξιωματούχοι του αγώνα δεν διασκεδάζουν. Αποβλήθηκε.

Ο πιο ...πολύχρωμος ανταγωνιστής ήταν ο Felix Carvajal, ένας φτωχός ταχυδρόμος από την Κούβα. Η χώρα του δεν θα πληρώσει για το ταξίδι του στο Σεντ Λούις, έτσι συγκέντρωσε τα χρήματα για να φτάσει στο Σεντ Λούις μόνος του. Έφτασε μέχρι τη Νέα Ορλεάνη πριν τα χάσει όλα στα ζάρια. Κατέφυγε σε βαγόνια και ωτοστόπ για να φτάσει στο St. Louis. Στον αγώνα, παρατάχθηκε στην αρχή φορώντας κανονικά ρούχα. Ένας δισκοβόλος του έκοψε το παντελόνι μέχρι το γόνατο κάνοντάς το σορτς.

Το χάος βασίλευσε καθ 'όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι ηγέτες αποχώρησαν ένας προς έναν. Ένας δρομέας έπεσε μετά από κόπωση, ένας άλλος κατέρρευσε με αιμορραγία στο στομάχι. Δύο αξιωματούχοι υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς όταν χτύπησαν το αυτοκίνητό τους σε μια τάφρο. Δύο αθλητές, οι Len Tau και Jan Mashiani έγιναν οι πρώτοι μαύροι Αφρικανοί που αγωνίστηκαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Λεν Τάου τερμάτισε ένατος, μπροστά από τον Ζ(Λ)εχουρίτη. Θα είχε τελειώσει ακόμη πιο ψηλά αν ένας άγριος σκύλος δεν τον κυνηγούσε για πάνω από ένα μίλι.

Δρομείς τρέχουν έξω από το Στάδιο, εκεί όπου σήμερα είναι το κέντρο του Σεντ Λούις

Νικητής του αγώνα ήταν ο Αμερικανός Thomas Hicks. Με επτά μίλια να απομένουν, ο Hicks υστερούσε. Για να τον αναζωογονήσουν του έδωσαν το 1/60 ενός κόκκου στρυχνίνης και ένα ασπράδι. «Δηλητηριασμένος» και εξαντλημένος, ο Hicks μπήκε σκοντάφτοντας στο γήπεδο ενώ υποστηριζόταν από τους προπονητές του. Έπεσε στη γραμμή τερματισμού με χρόνο 3:28:53. Ήταν ο πιο αργός Ολυμπιακός μαραθώνιος ποτέ.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech