ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η Παναχαϊκή στην Μεσολυμπιάδα 1906 (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σάββατο, Απρίλιος 3, 2021 - 6:00μμ
Η ΓΕΠ στη διελκυστινδα το 1906!

Το 1906 διεξήχθη στην Αθήνα η μεσολυμπιάδα, δηλαδή εν μέσω των «κανονικών» αγώνων του 1904 και του 1908.

Αν και επισήμως ουδέποτε αναγνωρίστηκε ως Ολυμπιάδα, εν τούτος οι Αγώνες της είχαν την αίγλη όπως αυτοί του 1896. Συμμετείχαν 903 αθλητές και σε αντίθεση με τους αγώνες του 1900, 1904 και 1908, οι Μεσοολυμπιακοί αγώνες, στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη μικρή χρονική τους διάρκεια, όσο και στο ότι δεν οργανώθηκαν παράλληλα με κάποια από τις Παγκόσμιες Εκθέσεις.

Παρούσα και η Πάτρα αποκλειστικά με αθλητές της Παναχαϊκής, δηλαδή του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου και της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών.
Πήραν μέρος 15 Πατρινοί, οι πέντε εξ αυτών -της ΓΕΠ- αγωνίστηκαν με την Εθνική μας ομάδα στο αγώνισμα της διελκυστίνδας, που πλέον έχει αφαιρεθεί από το ολυμπιακό πρόγραμμα.

Πρόκειται για το γνωστό παιχνίδι που δύο ομάδες τραβούν ένα σχοινί και νικήτρια είναι αυτή που θα συμπαρασύρει την άλλη. Οι πέντε αθλητές ήταν οι Κώστας Παρνασσάς, οι αδελφοί Bασίλης και Γιώργος Ψάχος και οι αδελφοί Σπύρος και Κώστας Λάζαρος (ή Λαζάρου).

Η εθνική μας αγωνίστηκε με την Σουηδία, την οποία νίκησε και στον τελικό με την Γερμανία, από την οποία έχασε κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο. Την αποτελούσαν εκτός των 5 της ΓΕΠ και οι Σ. Βέλλας, Π. Τριβουλίδης, Γ. Παπαχρήστου (Πειραϊκός), Τσίτας (Πανελληνίου). Από τους 9 συμμετείχαν οι 8 σε κάθε αναμέτρηση.

Η αποστολή της ΓΕΠ για την Μεσολυμπιάδα είχε φωτογραφηθεί στο γυμναστήριό της, που βρισκόταν στα Ψηλαλώνια, στην ανατολική πλευρά, εκεί όπου ακολούθως ήταν το Ζενίθ. Ομως δεν είχαμε φωτογραφία αθλητών της από τους αγώνες, μέχρι σήμερα!

Το sportin.gr δημοσιεύει ανέκδοτη φωτογραφία από το αγώνισμα της διελκυστίνδας. Η ελληνική ομάδα είναι στα δεξιά. Οι τέσσερις πρώτοι με τα λευκά είναι οι αθλητές του Πειραϊκού και του Πανελληνίου, ενώ με τα μαύρα οι 4 εκ των 5 αθλητών της ΓΕΠ

Υποδοχή ηρώων στην Πάτρα κατά την επιστροφή τους

Δείτε και τα σπάνια στιγμιότυπα από τον αγώνα στο βίντεο που ακολουθεί. Το επίμαχο απόσπασμα στο 2'.10''

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech