Ντέρμπι «αιωνίων» απόψε (21:30) στην Ευρωλίγκα

Παρασκευή, Δεκέμβριος 6, 2019 - 1:01μμ

Το βράδυ (21:30) στο OAKA, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα προσφέρουν στο φίλαθλο κοινό της Ευρώπης υψηλό θέαμα και δυνατές συγκινήσεις, όπως μόνο ένα ελληνικό ντέρμπι «αιωνίων» μπορεί!

Αυτή θα είναι η 16η φορά στην Ιστορία που η «μητέρα των μαχών» στην Ελλάδα θα λάβει χώρα σε επίπεδο Ευρώπης. Σε αυτά τα 15 παιχνίδια, νικητής έχει αναδειχθεί τις 10 φορές ο Ολυμπιακός και τις 5 ο Παναθηναϊκός.

Οι τρεις «μάχες» ήταν σε ημιτελικό φάιναλ φορ (1994 Τελ Αβίβ, 1995 Σαραγόσα και 2009 Βερολίνο), με τους «ερυθρόλευκους» να φτάνουν στον τελικό στα πρώτα δύο, χωρίς όμως να σηκώνουν το τρόπαιο, και τους «πράσινους» στο τρίτο, όταν στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για 5η από τις 6 φορές στην Ιστορία τους, στο Βερολίνο το 2009.

Το πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων» και 15ο στη σειρά πριν από αυτό της Παρασκευής (6/12), είχε διεξαχθεί στο ΣΕΦ στις 4 Ιανουαρίου 2019, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί 79-65 του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Euroleague. Στον πρώτο γύρο της Α΄ φάσης της Euroleague πέρυσι (2018-19), ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει με 93-80 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

Σε μία χρονιά... περίεργη, καθώς ο Ολυμπιακός δεν αγωνίζεται στο πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα, την Basket League, και συμμετέχει με δεύτερη ομάδα στην Α2, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» για πρώτη φορά φέτος σε οποιαδήποτε διοργάνωση!

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο, θα κοουτσάρει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων», αφού η πρώτη ήταν στις 4 Ιανουαρίου του 2019 στο ΣΕΦ.

Πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» ως πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού θα είναι αυτό της Παρασκευής για τον Κεστούτις Κεμζούρα, ο οποίος πάντως ως συνεργάτης του Ντέιβιντ Μπλατ γνωρίζει καλά πόσο ιδιαίτερες είναι αυτές οι «μάχες» τόσο για το ελληνικό, όσο και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Στον βαθμολογικό πίνακα της Euroleague, μετά από 11 αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός έχει απομακρυνθεί κατά 2 νίκες από τον Ολυμπιακό. Συγκεκριμένα, οι «πράσινοι» έχουν ρεκόρ 7-4, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» 5-6.

Μόνη πρώτη είναι η Αναντολού Εφές με 9 νίκες - 2 ήττες, ακολουθούν οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης με 8-3, ενώ ο Παναθηναϊκός ισοβαθμεί με 7-4 με τις Μακάμπι Τελ Αβίβ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αρμάνι Μιλάνο. Η ρωσική Κίμκι έχει 6 νίκες - 5 ήττες και από πίσω ακολουθούν Ολυμπιακός, Μπασκόνια και Βιλερμπάν με 5-6.

Υποστήριξη: SilkTech