Νόρα Δράκου: «Τώρα αρχίζει η γυναίκα να κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα»

Παρασκευή, Μάρτιος 8, 2019 - 8:24μμ

Όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ η «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας», το μακρινό 1909, το επίδικο ήταν η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, ιδιαίτερα τις εργαζόμενες. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η θέση των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία βελτιώθηκε, οι διακρίσεις μειώθηκαν και η 8η Μαρτίου έμεινε να εορτάζεται ως «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», τιμώντας τους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Παρά την αισθητή βελτίωση, όμως, οι γυναίκες δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να κερδίσουν την πλήρη ισοτιμία τους σε σχέση με τους άνδρες. Ο αθλητισμός είναι ένας τομέας όπου παρατηρούνται ακόμη αξιοσημείωτες διαφορές, αλλά και ένας χώρος όπου εντοπίζονται ακόμη κάποια ίχνη από στερεότυπα του παρελθόντος. Βήματα μπροστά σαφώς έχουν γίνει, αλλά υπάρχει περιθώριο για ακόμη περισσότερα.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από επτά γυναίκες που υπηρετούν τον αθλητισμό από διαφορετικές θέσεις, να καταθέσουν τις εμπειρίες και τις απόψεις τους για το θέμα αυτό. Βούλα Κοζομπόλη, Νόρα Δράκου, Χρυσά Μπισκιτζή, Κέλλυ Λουφάκη, Μόρφω Δροσίδου, Φανή Ψαθά και Ελένη Χατζηλιάδου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό, η οποία χρόνο με το χρόνο, βελτιώνεται και αποκτά νέα υπόσταση με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους στο περιβάλλον όπου κινούνται.

Η πατρινή Νόρα Δράκου, η κορυφαία και σταθερότερη Ελληνίδα κολυμβήτρια της τελευταίας δεκαετίας, με συμμετοχές σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες και σε τελικούς Παγκόσμιων και Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, δίνει τη δική της άποψη από την πλευρά της εν ενεργεία αθλήτριας, που έχει ζήσει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

«Για μία γυναίκα είναι πιο δύσκολο να κάνει αθλητισμό γενικά, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οι γυναίκες έχουν πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, ορμονικές ιδιατερότητες, οι οποίες προκαλούν αυξομείωση των επιδόσεων και της προπόνησης. Πέρα από αυτό, όμως, νομίζω ότι στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία 4-5 χρόνια έχει αρχίσει η γυναίκα να κάνει βήματα στον αθλητισμό, στην πολιτική, στον πολιτισμό.

Τώρα αρχίζει και παίρνει χώρο, κερδίζει έδαφος, αρχίζουν να σέβονται την ίδια και την προσπάθειά της, βλέπουν ότι είμαστε ανταγωνιστικές, έτοιμες να κερδίσουμε μετάλλια και διακρίσεις. Πιστεύω ότι σε αυτό το κομμάτι αρχίζουμε σιγά-σιγά και... παίρνουμε μπρος!», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 27χρονη πρωταθλήτρια και συμπληρώνει:

«Για να μην είμαστε άδικες, τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ, υπάρχει πλέον μία εξομάλυνση, μας σέβονται και μας αφήνουν χώρο. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και ελπίζω να συνεχίσουν και να γίνουν κι άλλα, κυρίως στο οικονομικό κομμάτι.

Εμείς δεν έχουμε τόσο πρόβλημα, αλλά σε άλλα αθλήματα υπάρχει ακόμη διάκριση στα χρηματικά ποσά που παίρνουν οι γυναίκες και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι γυναίκες είναι 24 ώρες το 24ωρο εργαζόμενες, όσες έχουν οικογένεια και παιδιά ακόμη περισσότερο».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Υποστήριξη: SilkTech