Νόρα Δράκου: «Ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια»!

Τετάρτη, Ιούλιος 28, 2021 - 6:32μμ
Οι... τρίτοι της Ολυμπιακοί κύκλοι

Η Νόρα Δράκου δίνει συνέντευξη από το Ολυμπιακό χωριό και μιλάει για την περιπέτεια της υγείας της με την λοιμώδη μονοπυρήνωση που πέρασε, ενώ μας μεταφέρει αποκλειστικές εικόνες της «γαλανόλευκης» αποστολής και… backstage στιγμιότυπα της Τελετής Έναρξης.

Η Πατρινή κολυμβήτρια, μίλησε για πρώτη φορά για την λοιμώδη μονοπυρήνωση που έπαθε τον Απρίλιο και ξεπέρασε, παρά τις προβλέψεις, στην συντάκτρια του Onsports, Δήμητρα Πολυχρονοπούλου, αλλά και για τον άθλο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για τρίτη φορά στην καριέρα της μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο (16η θέση) και στο Ρίο (31η).

Η Νόρα Δράκου που έχει συμμετάσχει τρεις φορές σε Μεσογειακούς Αγώνες με απολογισμό ένα χρυσό μετάλλιο, τέσσερα ασημένια και τέσσερα χάλκινα μετάλλια, τρεις φορές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα με μία 4η θέση και δύο 5ες θέσεις, μία φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο όπου τερμάτισε 8η, ενώ είναι 24 φορές Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 50μ ελεύθερο και ύπτιο και 100μ. ύπτιο και 4η στην κατάταξη με τις Ελληνίδες Πανελληνιονίκες όλων των εποχών, αποκάλυψε πως έζησε κάτι… μαγικό στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενώ αποκαλύπτει τα όσα της έχουν εντύπωση από τις πρώτες ημέρες στο Τόκιο, όπου χτυπάει η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων!

Πως ήταν το ταξίδι της ελληνικής αποστολής και η υποδοχή σας στο Τόκιο;

«Το ταξίδι ήταν κουραστικό, κάναμε 27 ώρες σύνολο. Είχαμε περίπου πέντε ώρες αναμονή στο αεροδρόμιο. Μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά. Οι Ιάπωνες είναι πολύ φιλικοί και ευγενικοί άνθρωποι. Παρόλο που δε ξέρουν αγγλικά όλοι, προσπαθούν να σε βοηθήσουν και να σε εξυπηρετήσουν. Απλά είχε μεγάλη διαδικασία μέχρι να βγούμε από το αεροδρόμιο, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο ήταν οργανωμένα οπότε δε καταλάβαμε πως πέρασαν οι δυο τρεις ώρες που χρειαστήκαμε για να φτάσουμε στο Ολυμπιακό Χωριό».

Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από το Ολυμπιακό χωριό και οι συνθήκες προπόνησης;

«Το Ολυμπιακό Χωριό είναι πολύ όμορφο. Έχει πολύ ωραία διαμερίσματα στους ουρανοξύστες. Εμείς μένουμε στο 12 όροφο. Το κρεβάτι είναι φτιαγμένο από χαρτόνι και γενικά είναι όλα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι δίπλα σε ποτάμι και λίμνες, και έχει γέφυρες και βλέπεις το Τόκιο, με τέλεια θέα και φοβερό εστιατόριο και γυμναστήριο, πολύ εξοπλισμένο. Πολλά δώρα για τους αθλητές, κινητό παπούτσια. Και άλλα δώρα ανάλογα με το πόσα… pins θα μαζέψεις. Έχει αυτόματα πουλμανάκια που κινούνται μόνα τους με ηλιακή ενέργεια και σε κάνουν tour στις εγκαταστάσεις. Και γενικά όλα είναι αυτόματα μέχρι και στις… τουαλέτες!

Το κολυμβητήριο είναι καταπληκτικό, έχει μια τεράστια αρένα και η πισίνα φαίνεται μικρή, είναι κρίμα που δε θα έχει θεατές. Έχει φοβερή πισίνα, με κόκκινους βατήρες, που συνήθως οι βατήρες είναι μπλε. Έχει τεράστια video wall και γενικά είναι τεχνολογικά προηγμένες οι εγκαταστάσεις όπως τις περίμενα».

Πως νιώθεις που για τρίτη φορά στη καριέρα σου κατάφερες να αγωνίζεσαι στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του κόσμου;

«Ευγνωμοσύνη νιώθω. Δεν έχω άλλη λέξη να το περιγράψω, σχεδόν το είχα αποκλείσει πως θα βρεθώ για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ειδικά με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση που έπαθα τον Απρίλιο, δε περίμενα ότι θα επανέλθω, ούτε οι γιατροί μου είπαν ότι θα προλάβαινα και η αλήθεια είναι πως με πήγε πολύ πίσω. Ωστόσο το ότι μετά από 15 χρόνια στις πισίνες και στα 30 μου συνεχίζω να «παλεύω» με χαροποιεί ιδιαίτερα. Μπορεί τα αποτελέσματα να μην είναι πάντα καλά, όμως μου δόθηκε η ευκαιρία μέσα από την σκυταλοδρομία να βρεθώ στο Τόκιο. Νιώθω ευγνώμων που παλέψαμε με τα παιδιά και τα καταφέραμε να βρεθούμε εδώ και που κατάφερα να ξεπεράσω τη λοιμώδη μονοπυρήνωση και να μπω στην Ολυμπιακή ομάδα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από το να αγωνίζεται με το εθνόσημο. Είναι ότι πιο συγκινητικό και πιο όμορφο να ζεις αυτήν την εμπειρία και να είσαι μέλος της ελίτ του κόσμου. Είναι ότι καλύτερο μπορεί να ζήσει κάποιος αθλητής και το εύχομαι σε όλους τους αθλητές να το πετύχουν».

Πως είναι να αγωνίζεσαι για το εθνόσημο, τιμή ή βάρος;

«Είναι η ύψιστη τιμή να φοράς το εθνόσημο. Δεν νιώθω βάρος ποτέ όταν αγωνίζομαι με την Εθνική ομάδα. Νιώθω τιμή, νιώθω ότι πρέπει να ανταποκριθώ όσο καλύτερα μπορώ όχι μόνο για μένα αλλά κυρίως για τη χώρα μου. Είναι πολύς ο κόσμος που βλέπει τους ΟΑ οπότε θες να έχεις μια αξιοπρεπή παρουσία, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και ως άνθρωπος. Θέλεις να κάνεις περήφανους όλους τους Έλληνες και τους δικούς σου ανθρώπους, την οικογένειά σου και όλους όσους σε βλέπουν. Είναι τιμητικό και όμορφο να μπαίνεις πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι μόνο τιμή να φοράς το εθνόσημο, όχι βάρος».

Τι προσδοκείς να πετύχεις φέτος;

«Φέτος είναι μια περίεργη χρονιά. Έχω έρθει εδώ με μία σκυταλοδρομία την 4Χ100 μικτή. Είναι η πρώτη φορά που αυτό το αγώνισμα θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή η ομάδα δημιουργήθηκε έναν μήνα πριν το Ευρωπαϊκό και δύο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα όλοι μας θα θέλαμε να πάμε στον τελικό. Η επίδοση θεωρώ πως είναι στα μέτρα μας και πιστεύω πως μπορεί με λίγη τύχη και πάρα πολύ προσπάθεια από όλους μας μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα είναι δύσκολο αλλά θέλουμε να κοιτάμε πιο ψηλά από εκεί που μπορούμε να πάμε»!

Νιώθεις έτοιμη για να κάνεις τους Έλληνες υπερήφανους;

«Θέλω να κάνω την οικογένειά μου, τους φίλους μου και όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Θέλω να πιστεύω όμως πως δεν περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα για να νιώσουν περήφανοι. Καθώς και μόνο που ήρθα στους Ολυμπιακούς Αγώνες πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι. Από τα 2 δισεκατομμύρια κόσμου που αθλείται εδώ είναι μόνο 10.000. Ανεξαρτήτου λοιπόν αποτελεσμάτων και δε το λέω μόνο για μένα, αλλά για όλους τους Έλληνες αθλητές, που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα στις εγκαταστάσεις και στις συνθήκες προπόνησης, είναι επιτυχία και μόνο που βρισκόμαστε εδώ στους Ολυμπιακούς αγώνες».

Τι θέλεις να πεις στους Έλληνες που θα παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η προσπάθεια τεσσάρων χρόνων, όχι μόνο των αγώνων. Έτσι θέλω να τους πω να πανηγυρίζουν όχι μόνο τα μετάλλια, αλλά και τη προσπάθεια, τη συμμετοχή, τον ημιτελικό και τον τελικό. Οι Έλληνες πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για όλη την ελληνική αποστολή. Να χαίρονται τους αγώνες και να είναι σίγουροι, πως όλοι μας θα βάλουμε τα δυνατά μας για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια για τη χώρα μας. Αυτό που θέλω να πω σε όλους τους Έλληνες είναι: «Να είστε υπερήφανοι που βρισκόμαστε εδώ!»»

Πως ένιωσες μπαίνοντας στο Ολυμπιακό στάδιο ως μέλος της ελληνικής αποστολής που ξεκινάει πρώτη την παρέλαση;

«Δεν μπορώ να περιγράψω το συναισθήματα αυτό που νιώθουμε εκείνη την ώρα. Εγώ είμαι πάντα δακρυσμένη από πριν μπω στο στάδιο και καθ΄όλη τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Είναι τόσο τιμητικό και όμορφο να μπαίνεις πρώτος στο στάδιο. Να βλέπεις όλους να σηκώνονται και να σε χειροκροτούν. Να νιώθεις κομμάτι της παγκόσμιας ελίτ. Κάθε φορά με συγκινεί. Είναι κάτι μαγικό η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και χαίρομαι που το έζησα ξανά. Φυσικά έλειπε ο κόσμος και είναι κρίμα που κάνουμε Ολυμπιακούς αγώνες χωρίς κόσμο, που οι οικογένειές μας και ο κόσμος δε μπορούν να μας δουν αλλά ζούμε σε αυτή την δύσκολη εποχή και είναι για την ασφάλεια όλων μας».

Υποστήριξη: SilkTech