Μουντιάλ 2018: Συμπληρώνονται τα ημιτελικά

Σάββατο, Ιούλιος 7, 2018 - 1:26μμ

Ένα «εισιτήριο» για τα ημιτελικά του Μουντιάλ, περιμένει το απόγευμα (17:00), την Σουηδία και την Αγγλία. Η αναμέτρηση που θα διεξαχθεί στην Σαμάρα, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι δύο αντίπαλοι, αποτελούν τον ορισμό της «ομάδας», όπως έχουν αποδείξει με την μέχρι τώρα πορεία τους στην κορυφαία διοργάνωση.

Οι Σουηδοί διαθέτουν την -ίσως- καλύτερη αμυντική λειτουργία στο τουρνουά, καθώς έχουν δεχθεί μόλις δύο γκολ (σ.σ. στην ήττα με 2-1 από την Γερμανία), ενώ έχουν νικήσει 3-0 το Μεξικό, 1-0 την Νότια Κορέα και με το ίδιο σκορ την Ελβετία στους «16».

Την ίδια στιγμή, οι Άγγλοι προέρχονται από νίκη με 6-1 επί του Παναμά, 2-1 επί της Τυνησίας και ήττα 1-0 από το Βέλγιο, ενώ μετά το 1-1 με την Κολομβία, χρειάσθηκαν την ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι για την πρόκριση.

Αν μάλιστα αναλογισθούμε πως οι Σκανδιναβοί, που στην επίθεση ικανοποιούν αρκετά με έξι τέρματα, αντιμετώπισαν επιθέσεις «φωτιά» όπως αυτή της Γερμανίας, του Μεξικού και της Ελβετίας, ίσως να μην έχουν τόσο δύσκολο έργο απέναντι στην Αγγλία που επιθετικά βασίζεται κατά κύριο λόγο στον Χάρι Κέϊν και δευτερευόντως στον Λίνγκαρντ.

Άλλωστε, ο άσος της Τότεναμ έχει πετύχει το 66,6% των αγγλικών τερμάτων και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ με έξι τέρματα (σ.σ. η Αγγλία έχει σημειώσει εννέα στο τουρνουά).

Ο Γιάνε Αντερσον εμπιστεύεται το παραδοσιακό 4-4-2 και μέχρι τώρα, αποδεικνύεται πως πράττει άριστα. Οι παίκτες του το έχουν αφομοιώσει στον μέγιστο βαθμό και με την ίδια τακτική θα διεκδικήσουν την πρόκριση από τους Αγγλους.

Με τους Μπεργκ και Τοϊβόνεν να εναλλάσσονται μέσα κι έξω από την αντίπαλη περιοχή, τους Φόρσμπεργκ και Κλάεσον να δίνουν τον ρυθμό από την μεσαία γραμμή και τους Λίντελφο, Γκράνκβιστ κυρίαρχους στην άμυνα, οι Σκανδιναβοί, θα φροντίσουν να διατηρήσουν το «μηδέν» και να εκμεταλλευθούν τις πολύ καλές αντεπιθέσεις, αλλά και τις οργανωμένες επιθέσεις που παράγουν σε κάθε αγώνα.

Από την πλευρά του, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, έχει καθιερώσει το 3-5-2 με τον Λίνγκαρντ σε ελεύθερο ρόλο και τον Χάρι Κέϊν στην «γραμμή κρούσης» μαζί με τον Στέρλινγκ. Ο Τρίπιερ που κάνει καταπληκτικό τουρνουά και ο Ρόουζ καλύπτουν τις δύο πτέρυγες, ενώ οι Στόουνς, Γουόκερ και Μαγκουάϊρ παίζουν την τριάδα στην άμυνα, μπροστά από τον καταπληκτικό Πίκφορντ.

Διαιτητής: Μπιορν Κάϊπερς (Ολλανδία)

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Αντερσον): Όλσεν, Κραφτ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Έκνταλ,  Φόρσμπεργκ, Σβένσον, Κλάεσον, Μπεργκ, Τοϊβόνεν.

ΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Ρόουζ, Χέντερσον, Λίνγκαρντ, Λόφτους-Τσικ, Στέρλινγκ, Κέιν.

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον -όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι τρεις- αναμένεται ο χρονικά τελευταίος προημιτελικός του Μουντιάλ 2018. Οι διοργανωτές υποδέχονται απόψε(21:00) στο Σότσι, την Κροατία, σε μία αναμέτρηση, όπου δεν χωρούν ασφαλείς προβλέψεις.

Η παρουσία των «οικοδεσποτών» στα προημιτελικά αποτελεί ήδη μία από τις εκπλήξεις του τουρνουά, δεδομένου ότι πριν αρχίσει το Μουντιάλ, ελάχιστοι θεωρούσαν πως η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει τόσο πολύ.

Η «αρκούδα» προερχόταν από επτά αγώνες χωρίς νίκη και πλέον βρίσκεται στους «8» μετά τις νίκες με 5-0 επί της Σαουδικής Αραβίας και 3-1 επί της Αιγύπτου, την ήττα με 3-0 από την Ουρουγουάη και την πρόκριση στα πέναλτι επί της Ισπανίας μετά το 1-1 στην «φάση των 16».

Από την πλευρά τους, οι Κροάτες παραμένουν αήττητοι στο τουρνουά, αφού επικράτησαν 2-0 της Νιγηρίας, συνέτριψαν 3-0 την Αργεντινή, νίκησαν 2-1 την Ισλανδία με τα «δεύτερα» και χρειάσθηκαν τα πέναλτι για να προκριθούν σε βάρος της Δανίας μετά το 1-1 στους «16».

Ο Στάνσιλαβ Τσερτσέσοφ, έχει φτιάξει μία ομάδα που δεν έχει κάποιον μεγάλο αστέρα. Ολοι παίζουν για όλους, το 4-2-3-1 έχει αφομοιωθεί πλήρως και η στοχοπροσήλωση της ομάδας αγγίζει το άριστο.

Ο Ακινφέεφ παραμένει εγγύηση όταν βρεθεί στην ημέρα του, αλλά καταστροφικός όταν δεν είναι καλά αγωνιστικά, ο Ιγκνασέβιτς αποτελεί τον ηγέτη της άμυνας, οι Τσερίσεφ, Σαμέντοφ και Γκολόβιν αυξομειώνουν τον ρυθμό του αγώνα κατά το δοκούν και ο Τζούμπα είναι μόνος του στην κορυφή της επίθεσης.

Όσον αφορά στον Ζλάτκο Ντάλιτς, εμπιστεύεται το 4-2-3-1, με τους πέντε μέσους να παίζουν αρκετές φορές στιν ίδια ευθεία, προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο στον χώρο του κέντρου και την κατοχή της μπάλας για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο Σούμπασιτς θα καθίσει κάτω από τα δοκάρια με εξαιρετική ψυχολογία μετά την πρόκριση στα πέναλτι επί της Δανίας, καθώς η απόδοση του αποδείχθηκε καθοριστική. Οι Βρσάλικι και Στρίνιτς θα παίξουν στις πτέρυγες, ενώ Βίντα και Λόβρεν θα είναι οι δύο κεντρικοί αμυντικοί.

Ο Λούκα Μόντριτς θα έχει και πάλι ελεύθερο ρόλο στο δεύτερο και στο τελευταίο τρίτο, όπου ο Μάντζουκιτς θα είναι μόνος στην κορυφή της επίθεσης. Λίγο πιο πίσω θα κινείται ο Ρέμπιτς που κάνει πολύ καλό τουρνουά, ο Μπρόζοβιτς θα ηγηθεί της ανασταλτικής λειτουργίας, ενώ οι Ράκιτιτς και Πέρισιτς θα ελέγχουν την αριστερή πλευρά του γηπέδου.

Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΡΩΣΙΑ (Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ, Ζόμπνιν, Γκαζίνσκι, Γκολόβιν, Σαμέντοφ, Τσερίσεφ, Τζιούμπα (Τζαγκόεφ).

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (Πίβαριτς), Πέρισιτς,  Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς, Μόντριτς, Μάντζουκιτς.

Το σημερινό πρόγραμμα (ΕΡΤ 1, ΕΡΤ HD):

17:00  Σουηδία – Αγγλία

21:00 Ρωσία – Κροατία

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech