Μικρές συμβουλές για μαμάδες δρομείς και όχι μόνο!

Πέμπτη, Νοέμβριος 8, 2018 - 7:32πμ

Το μέλος του Συλλόγου και  Personal Trainer Ανδρέας Ζαφείρης με χρόνια εμπειρία στον τομέα του fitness και της αερόβιας εκγύμνασης αποτελεί   σίγουρα έναν  άνθρωπο που κάθε μητέρα και όχι μόνο, θα ήθελε να την προπονεί.

Γνωρίζοντας την δουλειά του από κοντά  τολμούμε  να πούμε πως απαιτεί πειθαρχία και επιμονή κάτι που έχουν καταλάβει και όσοι επισκέπτονται το γνωστό γυμναστήριο της Πάτρας στο οποίο εργάζεται.

Στα ακόλουθα  λοιπόν θα μας δώσει συμβουλές για μια ξεχωριστή κατηγορία γυναικών, τις υπέροχες μαμάδες.

«Μια   μητέρα πρέπει να εντάξει την άσκηση στη ζωή της. Tα οφέλη της άσκησης για μια μητέρα είναι πολλά. Η άσκηση πέραν από σωματική  προσφέρει και ψυχική υγεία. Αρχικά, ζούμε σε μια  εποχή με πολύ έντονη καθημερινότητα.  Φανταστείτε μια μητέρα πόσο πιο έντονη και πολυάσχολη καθημερινότητα έχει. Ο βασικότερος λόγος, για τον οποίο μια μητέρα πρέπει να εντάξει την άσκηση στη ζωή της είναι για να αποφορτιστεί από το άγχος και την κούραση και τη θέση τους να πάρουν η ευεξία και το χαμόγελο. Όλοι άλλωστε θέλουμε χαρούμενες και χαμογελαστές μαμάδες. Εκτός αυτού, όμως, η σωστή άσκηση προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, καρδιοαναπνευστική αντοχή, ευεξία και ευλυγισία. Έχοντας  κερδίσει τα παραπάνω γίνεται πιο εύκολη η καθημερινότητα και μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία αποτελεσματικότερα. Οι μαμάδες έχοντας  περιορισμένο έως και μηδαμινό ελεύθερο χρόνο πρέπει  να χωρέσουν την γυμναστική στο πρόγραμμα τους. Η τρίωρη εβδομαδιαία άσκηση, με ένα σωστά δομημένο ασκησιολόγιο είναι για αρχή αρκετή, ώστε να φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε μια μαμά με περιορισμένο χρόνο.

Σημαντική παράμετρος για  ένα αξιόλογο αποτέλεσμα αποτελεί η διατροφή, αφού καταλαμβάνει το 70% της προσπάθειας, ενώ η σωματική άσκηση το 30%. Ο συνδυασμός και των δύο θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν χρειάζονται οι υπερβολές και οι εξαντλητικές δίαιτες. Άλλο η διατροφή και άλλο η δίαιτα! Μια ισορροπημένη διατροφή, με βάση τις παρακάτω τροφές, θα της δώσει την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται στην καθημερινότητά της και στην άσκηση. Προτείνονται μικρά γεύματα ανά 3 ώρες, όπως: λευκά άπαχα κρέατα, ψάρια, ψωμί ολικής αλέσεως και δημητριακά, όσπρια, ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά συνδυασμένα με μέλι. Επιβάλλονται 3 έως 4 λίτρα νερό καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό θα αφυπνιστεί  ο μεταβολισμός. Απαγορεύονται: αλκοόλ, ζάχαρη, τηγανητά, ανθρακικό, κάπνισμα, άγχος, αϋπνία. Μπλοκάρουν τον οργανισμό και επιβραδύνουν τη σωστή λειτουργία του.

Επίσης λαμβάνοντας υπόψη την κόπωσή της, το είδος γυμναστικής που θα ταίριαζε, είναι ένα πρόγραμμα αντιστάσεων 3 φορές την εβδομάδα, το οποίο περιλαμβάνει τρία μέρη: Προθέρμανση (10-⁠15 λεπτά αερόβια σε χαμηλή ένταση), κυρίως μέρος (35 λεπτά ασκήσεις με αντιστάσεις, μηχανήματα και ελεύθερα βάρη), τέλος προπόνησης (αερόβια άσκηση για  20 λεπτά σε υψηλή ένταση). Αποτελέσματα: απώλεια λίπους, μυϊκή ενδυνάμωση, σύσφιξη, ευεξία.

Εναλλακτικό προπονητικό πλάνο τριών ημερών: Ημέρα 1η : Προπόνηση με ιμάντες (TRX) – προσφέρει βελτίωση της αντοχής και της δύναμης, ενεργοποίηση όλου του σώματος με γρήγορα αποτελέσματα. Ημέρα 2η : Προπόνηση Pilates για: βελτίωση αναπνοής, κυκλοφορίας του αίματος και  στάσης σώματος, υγιείς αρθρώσεις, ευλυγισία, ισορροπία, και  αποφόρτιση  από την κούραση της καθημερινότητας. Ημέρα 3η: Λειτουργική προπόνηση (functional training) – προσφέρει ευελιξία, συντονισμό, βελτίωση ισορροπίας και στάσης  σώματος, αφύπνιση μεταβολισμού. Αποτελεί ιδανική προπόνηση για αποκατάσταση τραυματισμών.

Κλείνοντας μια βασική συμβουλή για την σύγχρονη Ελληνίδα μητέρα είναι να βάλει την γυμναστική στη ζωή της και να της γίνει τρόπος ζωής. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί πρότυπο  για τα παιδιά της, και μπορεί πιο εύκολα από κάθε άλλον, να μυήσει τα παιδιά στον αθλητισμό, κάνοντας  εκείνη την αρχή.   Κατέχει τον πιο ξεχωριστό και ουσιαστικό ρόλο σε μια οικογένεια, καθώς είναι τα «θεμέλιά» της. 

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται εκεί για όλους, ανά πάσα ώρα και στιγμή, είτε για το σύζυγο, είτε για τα παιδιά της. Επιδιώκοντας   να κάνουμε τρόπο ζωής την άσκηση αποφορτίζουμε το σώμα και το μυαλό από όλα αυτά που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Κερδίστε την ευεξία και το χαμόγελο, γιατί πραγματικά σας αξίζει!»

 

  • Ο Σ.Μ.ΑΧ. ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ ευχαριστεί  τον Personal Trainer, Ανδρέα Ζαφείρη  για τις σημαντικές πληροφορίες που έδωσε στις γυναίκες- μανούλες για μια καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητά τους.
Υποστήριξη: SilkTech