Μια βραδιά αντάξια του Ντράζεν – ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη, Μάιος 23, 2019 - 9:40μμ

Μια καταπληκτική εκδήλωση για το μπάσκετ διεξήχθη χθες (22/5) στην Πάτρα. Παρουσιάστηκε στο King George Hall η αυτοβιογραφία ενός εκ των μεγαλύτερων αθλητών μπάσκετ, του Ντράζεν Πέτροβιτς, που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή τον Ιούνιο του 1993 γιγαντώνοντας τον θρύλο του.

Αντάξια και μόνο του ονόματός του και σίγουρα πολύ ανώτερη των προσδοκιών όσον φίλων του μπάσκετ-αποκλειστικά-βρέθηκαν εκεί ήταν η εκδήλωση που έστειλε η MVPublications, ο Θανάσης Ασπρούλιας και το βιβλιοπωλείο Discover.

Δεν ήταν μόνο το πάνελ των πολύ μεγάλων ονομάτων που παραβρέθηκαν στην αίθουσα για να μιλήσουν για τον «Μότσαρτ» του παγκόσμιου μπάσκετ, αλλά και οι πολλές και μεγάλες εκπλήξεις που επεφύλασσε η βραδιά στους παρευρισκόμενους.

Ήταν μια ξεχωριστή παρουσίαση που ξέφευγε από τα συνηθισμένα, έχοντας εκλεκτούς καλεσμένους και πολύ κουβέντα για μπάσκετ.

Ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και άνθρωποι που είχαν την δίψα να μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους στον κόσμο, με αφορμή ένα βιβλίο. Δεν είναι βέβαια ένα κοινό βιβλίο. Είναι μια διδαχή από την ζωή ενός ανθρώπου που τα έκανε όλα, τα έκανε πολύ και γρήγορα προλαβαίνοντας να ζήσει λιγότερο από μία 30ετία.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξάλλου συμφώνησαν σε ένα πράγμα, και αυτό ήταν πως το παράδειγμα του Ντράζεν Πέτροβιτς είναι διδακτικό για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους αθλητές και δη όχι μόνο τους μπασκετμπολίστες.

Και ήταν εκεί σπουδαίοι άνθρωποι για να το πιστοποιήσουν.

Πρώτος και πριν από όλους, από τον αθλητικό χώρο, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο σπουδαιότερος Έλληνας αθλητής που έγινε και προπονητής. Το πιστοποιούν άλλωστε και οι επιτυχίες του. Ο μεγαλύτερος Πατρινός μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ο «Νουρέγιεφ» μας Κώστας Πετρόπουλος. Όπως και επίσης ένα εκλεκτό πάνελ δημοσιογράφων.

Ο Βασίλης Σκουντής που είναι συνυφασμένος με το μπάσκετ και διεύθυνε σαν μαέστρος την εκδήλωση, ο συνοδοιπόρος του (σύμφωνα με τις δικές τους παραδοχές) και ο άνθρωπος που έκανε την μετάφραση και την απόδοση αυτού του βιβλίου, Δημήτρης Καρύδας και τέλος ο άνθρωπος που έβαλε την αθλητική λογοτεχνία στα σπίτια μας και συνεχίζει με την ίδια δίψα το έργο του, Θανάσης Ασπρούλιας.

Όλοι μας μίλησαν για το μεγαλείο του ανθρώπου που δεν φοβήθηκε ποτέ να συγκριθεί και να δουλέψει. Για τον «γιο του διαβόλου» που δεν ήθελε απλά να σε νικήσει αλλά και να σε κοροϊδέψει. Για αυτόν που δούλεψε όσο κάνεις, πέτυχε όσα οι άλλοι ονειρεύονταν και τα πέτυχε με ολοήμερη δουλειά από την αρχή μέχρι το τέλος του. Γιατί αυτός ήταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ο άνθρωπος που άνοιξε το δρόμο της Ευρώπης για το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ, που λοιδορήθηκε και βγήκε δυνατότερος. Το μεγαλύτερο παράδειγμα ανθρώπου που αρνείται να χάσει και χτίζει πάνω σε αυτό. Ενός αλαζόνα, ενός «τσογλανιού που έπαιζε θεϊκό μπάσκετ», όπως σημειώνει πολύ εύστοχα ο Δημήτρης Καρύδας.

Ειπώθηκαν πολλά, ακούστηκαν και ανέκδοτες ιστορίες, όμως την εκδήλωση έκαναν μοναδική, σχεδόν μαγική για τους λάτρεις του μπάσκετ και του αθλητισμού, οι εκπλήξεις του… εκδότη.

Σαν προσπαθούσες να μπεις στο κλίμα και να έρθεις στην δεκαετία του 80’ που μεσουρανούσε (αλλά και μισήθηκε τόσο πολύ από τους αντιπάλους) ο Ντράζεν Πέτροβιτς, να σου και ένας φρέσκος πρωταθλητής Ευρώπης.

Στην αυτοσχέδια γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί εμφανίστηκε ο Δημήτρης Ιτούδης. Το μεγαλύτερο μπασκετικό προϊόν της Ελλάδας στο εξωτερικό μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ που κατέκτησε μόλις την Κυριακή, τον δεύτερο Ευρωπαϊκό του τίτλο σαν πρώτος προπονητής μίλησε για την γνωριμία του με τον Πέτροβιτς όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Κροατίας και εξήγησε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πόσο διαμόρφωσε το μπάσκετ η παρουσία του αδικοχαμένου σουπερστάρ. Η εμφάνιση του Ιτούδη έδωσε μία ξεχωριστή μαγεία στην εκδήλωση αλλά δεν ήταν η μοναδική.

Ο Ζόραν Μάρκοβιτς που βρέθηκε στο ακροατήριο πήρε το μικρόφωνο και μας έδωσε λίγη από την αστερόσκονή του. Ο Κροάτης προπονητής που ζει τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, είναι από τους τυχερούς που είχαν έστω και για λίγο στην καθοδήγησή τους τον Ντράζεν Πέτροβιτς και προσπάθησε να δώσει εξηγήσει όσο πιο γλαφυρά γινόταν, τι σημαίνει να μένεις ξύπνιος 3 μέρες μετά από ήττα, αλλά και να δουλεύεις τρεις φορές περισσότερο μετά από αυτήν. Διότι είναι διαφορετικό να το ζεις και διαφορετικό να του ακούς. Να βλέπεις να εξελίσσεται στα μάτια σου αυτό το αθλητικό «τέρας» και να καταλαβαίνεις τον λόγο της γιγάντωσής του.

Δύο ακόμη πολύ μεγάλες προσωπικότητες έκαναν την τιμή να εμφανιστούν στο κοινό της Πάτρας μιλώντας για την δική τους σκοπιά απέναντι στο «φαινόμενο Πέτροβιτς». Ο συμπαίχτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης και νυν πρόεδρος της Ισπανικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Αντόνιο Μαρτίν και ο Κροάτης δημοσιογράφος και πρώην μπασκετμπολίστας, που έχει κάνει την απόδοση στην Κροατική έκδοση του βιβλίου και στάθηκε ιδιαιτέρως στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει ο Αυστραλός (!) συγγραφέας Τοντ Σπερ.

Από το πάνελ τον ομιλητών ιδιαίτερη μνεία όπως είναι φυσιολογικό πρέπει να γίνει στον δικό μας «δράκο», τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος με την σκοπιά του προπονητή αλλά και του αντίπαλου του Ντράζεν, στάθηκε στο ταλέντο, την αυταπάρνηση, την αλαζονεία, την δικιά του αντίδραση όταν έθιξε τα Ελληνικά συμφέροντα αλλά και τα χρόνια της Αμερικής. Ο Πέτροβιτς όπως τόνισε ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, όταν πήγε στην Αμερική έπαθε αυτό που έκανε αυτός στους άλλους. Κοροϊδεύτηκε πολύ και αναγκάστηκε να κάτσει στην άκρη του πάγκου, που δεν είχε κάτσει ποτέ του από τα 15 που βρισκόταν σαν επαγγελματίας στα παρκέ.

Όταν γύριζε τα καλοκαίρια όμως ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος. «Ο Ντράζεν κατάλαβε και έμαθε και σαν άνθρωπος στην Αμερική», δήλωσε ο Γιαννάκης ο οποίος στάθηκε στην αλλαγή του αυτή, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πόσο σημαντική θα ήταν η παρουσία των παιδιών που ξεκινούν να ασχοληθούν τώρα με το μπάσκετ, στην εκδήλωση για να διδαχθούν από ότι ακούστηκε, αλλά και πως μπορούν να το κάνουν ξεφυλλίζοντας το βιβλίο.

Όταν δεν ρωτήθηκε να επιλέξει όμως στο δίλλημα του κορυφαίου, ο Παναγιώτης Γιαννάκης επέλεξε τον Γκάλη, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν έχεις περάσει και πετύχει τόσα με έναν άνθρωπο μαζί, δεν μπορείς να διαλέξεις κάποιον άλλον».

Η επόμενη και τελευταία μεγάλη ιδιαιτερότητα του πάνελ ήταν ο παρουσιαστής της βραδιάς, Βασίλης Σκουντής. Ο γνήσιος «απόγονος» του Φίλιππου Συρίγου που συνέδεσε τις δύο Ευρωπαϊκές κούπες της Ελλάδας από τον «τίμιο γίγαντα» του προκατόχου του, στο δικό του «βάλτο αγόρι μου», έχει μία παγκόσμια και τραγική σύνδεση με τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που του πήρε συνέντευξη, τέσσερις μόλις μέρες πριν το τραγικό ατύχημα στον αυτοκινητόδρομο του Μονάχου, που στέρησε τη ζωή στον σπουδαίο αθλητή. Και η ειρωνεία δεν σταματάει εκεί, καθώς η συνέντευξη στο κορυφαίο μπασκετικό περιοδικό «Τρίποντο» δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες μετά το θάνατο του Πέτροβιτς.

Αυτά ήταν λίγα μόλις από τα πράγματα που έζησαν όσοι παραβρέθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων την Τετάρτη το βράδυ, σε μία μαγική βραδιά που ξεπερνάει τις κλασσικές παρουσιάσεις βιβλίου και μπόρεσε να αγγίξει λίγο από την αστερόσκονη του Ντράζεν Πέτροβιτς αλλά και του εξαιρετικού συγκράματος «Drazen Requiem» του Αυστραλού Τοντ Σπερ και του Έλληνα δημοσιογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Καρύδα που επιμελήθηκε της Ελληνικής έκδοσης…

*Οι φωτογραφίες είναι από τον... μαγικό φακό του Δημήτρη Χριστοδουλούπουλου

ΗΛΙΑΣ ΜΑΤΣΑΣ

Υποστήριξη: SilkTech