Μεσογειακοί: Πάμε για απευθείας αναθέσεις! Διεκόπη η συνέντευξη Τύπου!

Τρίτη, Αύγουστος 6, 2019 - 5:36μμ

Επεισοδιακή η πρώτη συνέντευξη Τύπου των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων υπό την προεδρία του Νίκου Παπαδημάτου καθώς διεκόπη χωρίς να μπορέσουν να υποβάλλουν ερωτήσεις τα ΜΜΕ της περιοχής μεταξύ των οποίων και τα thebest.gr και sportin.gr. Πάντως ο νέος πρόεδρος της Ο.Ε. Νίκος Παπαδημάτος 19 μέρες πριν την έναρξη των αγώνων είπε ότι τελικά θα γίνουν, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχε διατυπώσει επιφυλάξεις.

 Επεισοδιακή η σημερινή συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων 19 ημέρες πριν την έναρξη των Αγώνων. Μάλιστα, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, δεν δόθηκε σε όλους τους εκπροσώπους Μέσων Ενημέρωσης η δυνατότητα υποβολής ερωτημάτων, καθώς αυτή διακόπη άρον – άρον!

Εξέλιξη πρωτόγνωρη για συνέντευξη Τύπου…

Μεταξύ των Μέσων Ενημέρωσης που ήθελαν διασαφηνίσεις από τον κ. Παπαδημάτο, ήταν το thebest.gr και το sportin.gr gr (δηλαδή το μεγαλύτερο περιφερειακό ενημερωτικό ΜΜΕ της Ελλάδας και το μεγαλύτερο αθλητικό ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας), τα οποία αν και ζήτησαν επανειλημμένως να υποβάλλουν ερωτήσεις, αγνοήθηκαν…

Αιτία της διακοπής της Συνέντευξης Τύπου, ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν προς τον project manager των Αγώνων Ηλία Δαλαΐνα, για τον τρόπο επιλογής της εταιρείας που θα διαθέσει στους αγώνες το Σύστημα Διαχείρισης Παιχνιδιών (GMS) από το τοπικό ΜΜΕ tetartopress.

Κατά τα άλλα, ο κ. Παπαδημάτος, φάνηκε πως έχει αλλάξει τη στάση του, όσον αφορά τις «καταγγελίες» του απέναντι στα πεπραγμένα των προηγούμενων, αφού επί της ουσίας ζήτησε ανακωχή μέχρι την ολοκλήρωση των αγώνων.

«Από σήμερα λοιπόν και μετά είναι οι Αγώνες! Και πιστεύω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλουμε, να λειτουργήσουμε και να ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Αγώνες θα γίνουν», ανάφερε χαρακτηριστικά, θέλοντας προφανώς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, καθώς όταν είχε πρωτοαναλάβει είχε εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις» για το εάν θα γίνουν οι αγώνες.

Όπως είπε, άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε τη συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Έκανα λοιπόν τη συνέντευξη γιατί κινδυνεύαμε να μπούμε σε μία διαδικασία, και πολύ πριν καν ξεκινήσουν οι Αγώνες, το μόνο που θα μιλάγαμε, θα ήταν μέσω από κουτσομπολιό, σκανδαλολογία, καταγγελίες, πληροφορίες, που άλλα είναι αληθινά, άλλα είναι φουσκωμένα, άλλα είναι ψέματα, και μέσα από αυτή τη συνέντευξη είπα, τραβάω μία γραμμή, δεν ξαναβγαίνω σε Μέσα να απαντήσω (γιατί ήμουνα υποχρεωμένος να το κάνω για λόγους ηθικής τάξεως και για λόγους αρχής)».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημάτος θυμίζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο οποίος έλεγε πως όποιος έχει κάτι για υποθέσεις διαφθοράς να τα στείλει στον Εισαγγελέα, ζήτησε

«ο καθένας από εσάς ή ο οποιοσδήποτε άλλος έχει, σαν πληροφορία σαν καταγγελία, σαν ενημέρωση να το καταθέσει στη γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής και από κει και πέρα μετά τις 2 Σεπτεμβρίου, δεσμεύομαι να απαντήσω και στην τελευταία ερώτηση, είτε ενέχει αλήθεια είτε ενέχει περιέργεια, είτε ψεύδος».

Πάντως, ο νέος πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, δήλωσε ότι ψάχνει τα οικονομικά στοιχεία «με έναν νομικό σύμβουλο της εμπιστοσύνης μας, με έναν λογιστή της εμπιστοσύνης μας, με έναν σύμβουλο πάλι που είναι της εμπιστοσύνης μου, που είναι και συνεργάτης μου χρόνια και παράλληλα και με έναν Ορκωτό Λογιστή, που θα είναι εξ Αθηνών, που πάλι μιας και εγώ έχω την κύρια ευθύνη, τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης μου» και μάλιστα θα συνεχίσει να ψάχνει όπως είπε, καθώς όπως φάνηκε μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τίποτα το μεμπτό...

Βέβαια, όπως εμμέσως πλην σαφώς είπε ο κ. Παπαδημάτος, και η παρούσα Οργανωτική Επιτροπή θα προχωρήσει σε αναθέσεις, καθώς όπως ομολόγησε «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Από 18 συμβάσεις, που θα έπρεπε να γίνουν, εμείς βρήκαμε ούτε μία υπογεγραμμένη στα μεγάλα θέματα, υπογράψαμε, μόνο 4 είχαν κατοχυρωθεί, που εμείς τις υπογράψαμε, 8 άγονες και 5 δεν έγιναν καν οι διαγωνισμοί.

Και από αυτές που ήταν άγονες, άλλη είναι μία φορά στην προκήρυξη, άλλα δεν υπάρχει δεύτερη φορά και μπήκαμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με σκοπό να αναθέσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για να γίνουν οι Αγώνες.

Θα το κάνουμε με διαφάνεια και νομιμότητα, με απόλυτη ακρίβεια αυτά και πάντα με την καθοδήγηση του νομικού συμβούλου και από κει και πέρα θα κοιτάξουμε και ήδη προσπαθούμε να κάνουμε και οικονομίες εκεί που μπορούμε να κάνουμε και σας λέω ειλικρινά ότι όταν θα έρθει η ώρα του απολογισμού, ότι υπάρχουν κονδύλια τα οποία αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να τα κόψουμε ακόμα και στο επίπεδο του χιλιάρικου ή του διχίλιαρου».

Όσο για τον προϋπολογισμό των Αγώνων, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει υπέρβαση καθώς όπως επί λέξη είπε:

«Εμείς βρήκαμε έναν προϋπολογισμό, που ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, περίπου στα 5 – 5,5 εκατομμύρια ευρώ ότι είναι οι Αγώνες και βρήκαμε όλο το ταμείο δεσμευμένο με συμβάσεις.

Από κει και πέρα κάποια πρέπει να αποδεσμεύσουμε και πρέπει παράλληλα που είναι η πρόθεση και διάθεση του υπουργού που κι αυτός θέλει να γίνουν οι Αγώνες και να γίνουν με επιτυχία, να συμβάλει και το Υπουργείο μέσα από ένα συγκεκριμένο ποσό συμπληρωματικά, που θα χρειαστεί γιατί σίγουρα θα χρειαστεί, γιατί τα κονδύλια είναι πέρα από τον προγραμματισμό και διογκωμένα ανεξάρτητα του αν ανταποκρίνεται στην παροχή υπηρεσιών το καθένα από αυτά.»

Οι κερκίδες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής που ακολουθεί η νέα διοίκησης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, είναι οι κερκίδες των δυο γηπέδων άμμου, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΠ. Ο κ. Παπαδημάτος είπε, χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου, ότι προχώρησε στην ενοικίαση τους με υψηλή τιμή, αλλά υποχρεώθηκε. Ανέφερε επί λέξη:

«Υποχρεωθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο γιατί θα καθόμασταν στο χώμα, να χτίσουμε κερκίδες, 5.000 κερκίδες, με 49 ευρώ τη θέση και πηγαίνοντας κάτω εκεί που είναι στο ΝΟΠ και βρίσκοντας τον κ. Δανιήλ που είναι και στην ΕΠΣ, μας είπε ότι κερκίδες από την Πολωνία μπορούμε να φέρουμε και 1.000 κερκίδες και να τις αγοράσουμε με 10.000 ευρώ.

Κι εμείς τις 1.000 κερκίδες πληρώνουμε ενοίκιο για 10 μέρες 49.000 ευρώ! Τέτοια λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλά, δεν είναι του παρόντος, ενδεικτικά τα αναφέρω».

Αναθεωρήσεις και ακυρώσεις συμβάσεων

Στις ελάχιστες ερωτήσεις που δέχθηκε να απαντήσει ο κ. Παπαδημάτος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε εάν θα προχωρήσει και σε αναθεωρήσεις συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη Οργανωτική Επιτροπή. Ο κ. Παπαδημάτος εάν και φάνηκε να απαντά καταφατικά, ωστόσο κάτι τέτοιο εκτιμάται πως δύσκολα μπορεί σε πρακτικό επίπεδο να γίνει. Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στο ερώτημα ήταν η εξής:

«Σε ότι αφορά αναθεωρήσεις συμβάσεων και οτιδήποτε άλλο, όλα αυτά είναι από τα πρώτα μελήματα, φτάνει να συνάδουν με νομική κάλυψη και διαδικασία τεκμηριωμένη. Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν αναθέσεις οι οποίες έχουν υπογραφεί, μάλιστα μερικές υπογράφηκαν σε ένα Σαββατοκύριακο 350.000 ευρώ.

Θα τις δούμε, ότι από αυτές μπορώ να είναι υπό αναθεώρηση γιατί εκτιμάμε ότι θα πρέπει να είναι προς αναθεώρηση, θα γίνουν.

Το δεύτερο είναι, όσον αφορά το κονδύλι ήταν 5,5 εκατομμύρια καταγεγραμμένο, είναι 1 εκατομμύριο στα 5,5 που δεν έχει έρθει ακόμα, αλλά όλο αυτό είναι δεσμευμένο και το ταμείο έχει μηδέν (0) !

Στις όποιες αναθέσεις έχουν γίνει στο παρελθόν, όταν πήγα στην τράπεζα για να βάλω υπογραφή πριν 4-5 μέρες, ήταν 600.000 ευρώ ξεκίνησε ο λογαριασμός των Φεβρουάριο, σήμερα είναι 1.450 με κάποια που μπήκαν, είναι όλα δεσμευμένα και όταν ρώτησα «ρε παιδιά τόκο παίρνουμε γι’ αυτά;», μου απάντησαν «δεν ζήτησε κανείς τόκο» και το θέμα δεν είναι πόσο τόκο θα πάρεις, αλλά να νοιαστείς να πεις και τον τόκο ρε παιδία 5 ευρώ, 10 ευρώ, όσο είναι.

Άμα ήταν δικά σου λεφτά δεν θα έμπαινες στον κόπο να ρωτήσεις «θα πάρω τόκο»; Το λέω ενδεικτικά.

Άρα λοιπόν αναθεωρήσεις ναι, όπου μπορούν να γίνουν, και σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο όρων, και παράλληλα όπου μερικά κονδύλια είναι πάνω από τη λογική, εγώ δεν θα σταθώ στις συμβάσεις. Άμα μπορώ να τις ακυρώσω θα τις ακυρώσω.»

Υποστήριξη: SilkTech