Μέσι vs Ρονάλντο: Τελικά ποιος είναι καλύτερος;

Τετάρτη, Απρίλιος 8, 2020 - 8:00πμ

Η λογική ήταν η εξής. Αντί να ρωτηθούν οι φίλαθλοι το ξερό και βαρετό "Μέσι ή Ρονάλντο", ζητήθηε αξιολόγηση σε 10 ξεχωριστές κατηγορίες.

Ο στόχος των συντακτών του sport24.gr  ήταν μια επίκληση στην αντικειμενικότητα που μπορεί να κρύβει ο καθένας μέσα του.

Οι συνολικές ψήφοι ξεπέρασαν τις 13.300 και πλέον ήρθε η ώρα των αποτελεσμάτων. Πάμε.

1. ΣΩΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ: ΜΕΣΙ 6% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 94%

Συντριπτικός νικητής ο Κριστιάνο. Κι αν έπρεπε να μαντέψει κανείς, θα έλεγε πως το άλμα του ήταν αυτό που του χάρισε μια τέτοια καθολική επικράτηση. Ο Μέσι δεν υστερεί σε ταχύτητα, επιτάχυνση, ευελιξία, ούτε είναι αδύναμος, αλλά ο Ρονάλντο υπερτερεί με το ανάστημα, τη δύναμη και το άλμα.

Ο τύπος πιάνει τον θεό από τη γραβάτα, δεν γίνεται κανείς να πει πως πήρε άδικα το 94% των ψήφων.

2. ΤΕΧΝΙΚΗ: ΜΕΣΙ 90% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 10%

Το 10% αδικεί τον Ρονάλντο, μόνο τρελός θα υποστήριζε πως ο Πορτογάλος είναι άτεχνος. Όμως, στη σύγκριση με τον Μέσι δεν γινόταν πάρει μεγαλύτερο ποσοστό. Ο κοντός είναι απαράμιλλος στην επαφή του με την μπάλα. Κάθε του επαφή ξεχειλίζει ποιότητα, σουτ, λόμπα, σέντρα, κάθετη, ντρίμπλα.

Προσωπική αγαπημένη στιγμή τεχνικής είναι όταν η μπάλα έρχεται από το πλάι προς την περιοχή, ο Μέσι εφορμά προς την μπάλα με τα χίλια κι αντί να εκτελέσει άμεσα, κάνει μια επαφή με την μπάλα που εξουδετερώνει τον τερματοφύλακα και τον εκτελεί αμέσως μετά.

3. ΤΕΛΕΙΩΜΑ: ΜΕΣΙ 70% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 30%

Νίκη του Μέσι, αλλά κατηγορία που δεν κρίθηκε με τον νικητή πάνω από το 90% όπως οι δύο προηγούμενες. Η αλήθεια είναι πως ο Ρονάλντο έχει όλο το πακέτο: τρομερή ευχέρεια εκτέλεσης και με τα δύο πόδια, απίστευτη απειλή με το κεφάλι.

Παρόλα αυτά, υπολείπεται του Μέσι, η νίκη του Αργεντινού είναι δικαιολογημένη. Από το 2009 που έχουμε στοιχεία, ο Μέσι εκτελεί με 19% ευστοχία και ο Ρονάλντο με 13%. Εντός περιοχής ο Μέσι έχει 25% και ο Κριστιάνο έχει 19%, ενώ εκτός περιοχής τα ποσοστά ευστοχίας είναι 10% για τον Αργεντινό και 5% για τον Πορτογάλο.

Ο Πορτογάλος έχει φοβερό οπλοστάσιο, παροιμιώδη κίνηση χωρίς την μπάλα, αλλά δεν φτάνει τον κοντό. Ο Ρονάλντο τις τελευταίες έξι σεζόν βάζει κατά μέσο όρο κάθε χρονιά δύο γκολ περισσότερα από τα expected. Ο Μέσι εκτελεί με τέτοιο φονικό τρόπο που κάθε χρόνο βάζει κατά μέσο όρο οκτω(!) γκολ περισσότερα από τα expected. Γι’αυτό και ο κοντός έχει καταφέρει να έχει μεγάλο αριθμό τερμάτων ακόμα και στις χρονιές που έχει απομακρυνθεί αρκετά από την αντίπαλη περιοχή.

4. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: ΜΕΣΙ 91% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 9%

Επιστροφή σε συντριπτική νίκη του Μέσι. Το τελικό ποσοστό αδικεί τον Κριστιάνο, που δεν έχει στο μυαλό του μόνο το γκολ όπως πιστεύουν ορισμένοι, αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που ο Αργεντινός θα ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο ακόμα κι αν δεν σκόραρε ποτέ, αν αρκούνταν μόνο στη δημιουργία.

Ο Μέσι έχει δώσει 173 ασίστ στην καριέρα του, ο Ρονάλντο 141, παρότι ο Πορτογάλος έχει αγωνιστεί 10.000 λεπτά περισσότερα. Όμως, έχουμε πει αρκετές φορές πως οι ασίστ είναι παραπλανητικό στατιστικό, γιατί δεν μετράνε την ποιότητα της ευκαιρίας και εξαρτώνται από την αποτελεσματικότητα του σκόρερ.

Καλύτερος δείκτης είναι αυτός των xAssists, που μετράει την ποιότητα των τελικών που δημιουργεί κάθε παίκτης για τους συμπαίκτες του κάθε 90 λεπτά. Τις τελευταίες έξι σεζόν ο μέσος όρος του Μέσι είναι 0.46 xAssists ανά 90’ και του Ρονάλντο 0.20

5. ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΕΣΙ 88% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 12%

Περίεργη κατηγορία. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί πως δεν παίζει για την ομάδα, αλλιώς δεν θα είχαν κερδίσει τόσους τίτλους. Εικάζει κανείς πως η έφεση στη δημιουργία λειτούργησε υπέρ του Μέσι, αλλά είναι άδικο να πει κάποιος πως ο Ρονάλντο δεν κάνει ο,τι μπορεί για να βοηθήσει τους συμπαίκτες του.

Προφανώς αμφότεροι έκαναν περισσότεροι όταν ήταν πιο μικροί. Ο Ρονάλντο πίεζε σαν τρελός όταν έπρεπε στη Ρεάλ του Μουρίνιο, ενώ ο Μέσι είχε πάντα υψηλά νούμερα σε τάκλινγκ και κλεψίματα. Ο Μέσι και πάλι είναι λογικός νικητής, αλλά ίσως θα έπρεπε να έχει χαμηλότερο ποσοστό.

6. ΦΑΟΥΛ: ΜΕΣΙ 77% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 23%

Δύσκολη κατηγορία. Αυτή τη στιγμή οι δύο σούπερ σταρ έχουν βάλει 46 γκολ με φάουλ στην καριέρα τους στους συλλόγους. Ο Μέσι βέβαια τα έχει βάλει έχοντας παίξει 10.000 αγωνιστικά λεπτά λιγότερα, άρα σκοράρει πιο συχνά πίσω από το τείχος.

Η αλήθεια είναι πως η πορεία τους εδώ είναι αντίστροφη. Ο Μέσι άργησε να πάρει μπρος, έβαλε το πρώτο του φάουλ το 2009 και έβαλε πάνω από δύο για πρώτη φορά το 2012. Από την άλλη ο Ρονάλντο έβαλε 22 φάουλ στην τετραετία 2007-11. Το πράγμα όμως γύρισε.

Ο Ρονάλντο έβαλε μόλις ένα φάουλ την τελευταία του χρονιά στη Μαδρίτη, δεν έχει σκοράρει σε κανένα από τότε που πήγε στην Ιταλία, ενώ ο Μέσι έχει πάρει φωτιά από το 2015 και μετά: ο κοντός έχει δύο σεζόν με επτά γκολ από φάουλ, ενώ πέρυσι έβαλε οκτώ, την ώρα που ο Ρονάλντο δεν έχει περάσει ποτέ στην καριέρα του τα έξι σε μία σεζόν.

Όταν και οι δυο τους έπαιζαν στην Ισπανία, ο Μέσι είχε 8.5% ευστοχία στα φάουλ και ο Ρονάλντο 6.1%.

7. ΠΕΝΑΛΤΙ: ΜΕΣΙ 31% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 69%

Πρώτη νίκη του Κριστιάνο μετά τα σωματικά προσόντα και δικαιολογημένη. Ο Πορτογάλος έχει 84% ευστοχία στα πέναλτι στην καριέρα του, ο Μέσι έχει 77%. Ο μέσος όρος ευστοχίας είναι το 75%, ο Μέσι είναι λίγο πάνω από αυτόν, αλλά ο Ρονάλντο είναι ξεκάθαρα καλύτερος.

Αμφότεροι βέβαια έχουν χάσει κρίσιμα πέναλτι, αλλά η τελική εξέλιξη ήταν διαφορετική. Ο Μέσι έχασε πέναλτι στην διαδικασία στον τελευταίο τελικό Copa America με την Αργεντινή και η Χιλή πήρε το τρόπαιο, ενώ το γλίστρημα του Τέρι ήταν αυτό που γλίτωσε τον Ρονάλντο όταν έχασε πέναλτι στον τελικό του Champions League.

Σε ημιτελικό Champions League αστόχησε ο Μέσι και η Τσέλσι απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, σε δύο ημιτελικούς έχει αστοχήσει ο Ρονάλντο: το 2008 στο Καμπ Νόου, αλλά τελικά η Γιουνάιτεντ προκρίθηκε και στη διαδικασία που η Μπάγερν απέκλεισε τη Ρεάλ το 2012.

8. ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΝΙΚΗΤΗ: ΜΕΣΙ 44% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 56%

Αόριστο το ερώτημα, οριακό το αποτέλεσμα. Ο καθένας μπορεί να έχει εντελώς δική του άποψη για τη νοοτροπία νικητή των δύο παικτών, αρκεί βέβαια να μένει μακριά από λογικές του στιλ “ο τάδε είναι λούζερ”.

Προφανώς και κανείς τους δεν είναι λούζερ, εκτός από μεγάλοι παίκτες είναι και τεράστιες προσωπικότητες. Μπορούμε να υποθέσουμε πως η οριακή νίκη του Κριστιάνο οφείλεται στην κατάκτηση του Euro με την Πορτογαλία.

9. ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΕΣΙ 33% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 67%

Αν κανείς εξετάσει την προσαρμοστικότητα μόνο υπό το πρίσμα των διαφορετικών ομάδων, είναι προφανές πως ο Ρονάλντο θα έπρεπε να έχει 100%, αφού ο Μέσι δεν έφυγε ποτέ από τη Βαρκελώνη. Ο Πορτογάλος τα κατάφερε όπου κι αν έχει αγωνιστεί, έγινε σημείο αναφοράς σε Μάντσεστερ, Μαδρίτη και Τορίνο.

Η παραμονή του Μέσι στη Βαρκελώνη δεν σημαίνει πως και ο Αργεντινός δεν έχει επιδείξει προσαρμοστικότητα. Γύρω του άλλαξαν πολλά, παίκτες, φιλοσοφία, προπονητές, ενώ και ο ίδιος άλλαξε ουκ ολίγες φορές θέση στο γήπεδο, χωρίς ποτέ να χάσει το world class στάτους.

Αντιθέτως, τα καλύτερα χρόνια του Κριστιάνο ήρθαν όταν πήρε τη θέση του 2ου επιθετικού, “αναγκάζοντας” τις ομάδες του να προσαρμόζονται στις ανάγκες του, ενώ ο Μέσι έχει “κουμπώσει” αρκετές φορές στα νέα “θέλω” της Μπαρτσελόνα.

Παρόλα αυτά, είναι λογική η επικράτηση του Πορτογάλου.

10. ΚΛΑΣΗ: ΜΕΣΙ 63% - ΡΟΝΑΛΝΤΟ 37%

Κι αυτό ερώτημα καθαρά υποκειμενικής κρίσης. Το μάτι του καθενός έχει δικά του κριτήρια αισθητικής, αντιλαμβάνεται διαφορετικά το οπτικό αποτέλεσμα της προσπάθειας κάθε ποδοσφαιριστή.

Η αλήθεια είναι πως είναι μάλλον λογική η επικράτηση του Μέσι, γιατί σχεδόν κάθε ενέργειά του στο γήπεδο ξεχειλίζει από κλάση, από το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας, τα χτυπήματά του στην μπάλα δεν μοιάζουν με κανενός άλλου ποδοσφαιριστή.

Υποστήριξη: SilkTech