Με καρδιά πρωταθλητή ο Προμηθέας άλωσε τη Λάρισα (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Ιούνιος 21, 2022 - 6:56μμ
Ο Δημήτρης Αγραβάνης

Με ασσύληπτο Γκίκα από το -13 στο +21!

Με τον Νίκο Γκίκα να κάνει ασύλληπτη εμφάνιση (20 πόντοι, 13 ασίστ) ο Προμηθέας Πάτρας γύρισε από το -13 κόντρα στη Λάρισα, κέρδισε εκτός έδρας με 94-76 ισοφάρισε σε 2-2 και οδήγησε τη σειρά των μικρών τελικών σε πέμπτο και τελευταίο ματς. Όλα πήγαιναν λάθος για την ομάδα του Μάκη Γιατρά στο πρώτο μισό, με την Λάρισα να παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και να προηγείται με +11 στο ημίχρονο.

Η εικόνα των Πατρινών βελτιώθηκε κατακόρυφα, περισσότεροι παίκτες μπήκαν στην εξίσωση με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να επιστρέψουν και να κατακτήσουν το ματς. Ο Στέφαν Μούντι ήταν μόνος του στην επίθεση για την Λάρισα, συνεπώς οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν σε πέμπτο και τελευταίο ματς που θα κρίνει την κατάληψη της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα.

Κορυφαίος σκόρερ για τον Προμηθέα ήταν ο Νικος Γκίκας με 20 πόντους και 13 ασίστ, ενώ ο Γκραντ είχε 19 πόντους με 8/10 δίποντα. Για την Λάρισα ο Μούντι ήταν ο πρώτος σκόρερ με 26 πόντους και 7/12 τρίποντα.

Το 3-0 υπέρ του Προμηθέα έδωσε γρήγορα τη θέση του στο 11-3 υπέρ των γηπεδούχων. Η Λάρισα έτρεξε σερί 11-0 πήρε κρίσιμα ριμπάουντ και βρήκε πολύτιμους πόντους από τον Στέφαν Μούντι (είχε 9 πόντους στο ξεκίνημα με 4/5 τρίποντα), την ώρα που ο Γκραντ ήταν ο μοναδικός σκόρερ του Προμηθέα στα οκτώ πρώτα λεπτά. Οι Θεσσαλοί κυκλοφόρησαν την μπάλα, δημιούργησαν εξαιρετικές φάσεις και περιόρισαν τους Πατρινούς. Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Πατρινοί έπαιξαν στα όρια του φάουλ και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τη διαφορά στο +11.

Η εικόνα άλλαξε εντελώς στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης. Ο Προμηθέας ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του, βρήκε σκορ και από τους Γκίκα, Αγραβάνη, Φόστερ και Άντριτς (και φυσικά τον Γκραντ) και προηγήθηκε στο ματς ακόμα και με οκτώ πόντους. Η Λάρισα έπαθε μπλακ άουτ, υπέπεσε σε λάθη και βρέθηκε να κυνηγάει στο σκορ.

Η διαφορά άνοιξε, ο Γκίκας ήταν εντυπωσιακός και ασταμάτητος, ο Μούντι πάλευε μόνος του στην επίθεση για την Λάρισα και ο Προμηθέας πήρε τη νίκη οδηγώντας τις δύο ομάδες σε πέμπτο και τελευταίο ματς στην Πάτρα.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Φούφης, Τσολάκος, Καλδίρης
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-16, 45-34, 58-60, 76-94

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΟΛΙΟΥ

Κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 21/6 ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Βαγγέλης Λιόλιος, αποκάλυψε ότι κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Τόνισε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση γιατί δεν ανέχεται κανείς να προσβάλει τον θεσμό του προέδρου. Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα εάν κερδίσει τη δικαστική διαμάχη το ποσό θα πάει στα σωματεία.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΚ ανέφερε: "Για να αλλάξεις το ελληνικό μπάσκετ πρέπει να σπάσεις το τραπέζι και να ξανατοποθετηθεί και ο καθένας να βρει τον ρόλο του βάσει αρχών, αξιών και νόμου.

Δεν αντιδρώ σε τίποτα. Και τώρα και μετά γράφονται διαφορα. Δεν με πειράζει αυτό, το έχω πάρει απόφαση.

Είναι όμως διαφορετικό να αναφέρεται ο κύριος Γιαννακόπουλος στον Πρόεδρο της ΕΟΚ. Ο Πρόεδρος είναι θεσμός, δεν αγγίζεται. Εννοείται πως πήγα και κατέθεσα μήνυση εναντίον του κύριου Γιαννακόπουλου, γιατί δεν θέλω κανέναν να προσβάλει τον θεσμό του Προέδρου.

Τον Πρόεδρο της ΕΟΚ θα τον έχουμε ψηλά, γιατί είναι θεσμός. Κατέθεσα μήνυση, θα καταθέσω και αγωγή ζητώντας ένα μεγάλο ποσό και δεσμεύομαι ότι αυτό το ποσό θα πάει στα σωματεία.

Να ξεχωρίσω και κάτι άλλο. Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού είναι ένα τεράστιο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Φέρνει στην μνήμη μας ανθρώπους που τίμησαν την Ελλάδα όπως ο Αλβέρτης, ο Διαμαντίδης, ο Τσαρτσαρής, ο Παπαπέτρου, ο Παπαγιάννης, Ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος.

Πρέπει να ευχαριστούμε αυτούς τους θεσμούς που υπάρχουν. Όπως και τους άλλους, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη. Η ομοσπονδία έχει καθήκον να τους προστατέψει για το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Να ξεχωρίσουμε όμως τον οργανισμό τoυ Παναθηναϊκού από το φυσικό πρόσωπο. Καταδικάζω την συμπεριφορά ως συκοφαντική δυσφήμηση. Ξέρετε ότι δεν έχω καταδικαστεί ποτέ για συκοφαντική δυσφήμηση, αλλά άλλοι.

Τελεία σε αυτό το θέμα και δηλώνω ότι δεν θα ξανασχοληθώ σε ό,τι γραφτεί σε μενα".

 «Η ΑΕΚ να φέρει στοιχεία να δούμε την εγκληματική οργάνωση»

Για τις βαριές κατηγορίες της ΚΑΕ ΑΕΚ ανέφερε: "Η ΚΑΕ ΑΕΚ μίλησε για εγκληματική οργάνωση. Είναι θέση αυτή. Εννοείται ότι πήγαμε τις καταγγελίες της ΚΑΕ ΑΕΚ, όπως και κάποιων δημοσιογράφων που υποστηρίζουν αυτή τη θέση, για άμεση, επείγουσα διερεύνηση.

Εγώ περιμένω τους ισχυρισμούς για εγκληματική οργάνωση. Εννοείται πως έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία για να τα καταθέσουμε στη ΓΓΑ, είναι υποχρεωμένη να μας τα δώσει, διαφορετικά μιλάμε για ποινικό αδίκημα.

Να πέσει άπλετο φως. Να δούμε ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζει ως εγκληματική οργάνωση, αλλιώς υπάρχει θέμα. Δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει έτσι και να θίγει έτσι το ελληνικό μπάσκετ.

Με 97% εγκρίθηκε από τα σωματεία επιτροπή δεοντολογίας. Να θυμάστε ένα πράγμα. Η ΕΟΚ είναι εδώ για να προστατεύει το ελληνικό μπάσκετ, να ρίχνει άπλετο φως και να τηρεί τους νόμους για να ενώσει. Δεν κάνουμε αυτό που μας έρχεται κάθε φορά.

Θα περιμένω τις εξελίξεις, γιατί είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε πολύ στενά. Περιμένουμε τις εξηγήσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ και είμαι σίγουρος ότι θα φέρει τα στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της".

Στην Εισαγγελία Αθηνών η ΚΑΕ ΑΕΚ

Στο μεταξύ, τον πρώτο φάκελο με στοιχεία για τις καταγγελίες που είχε κάνει για το ελληνικό μπάσκετ κατέθεσε την ίδια μέρα (21/6) στην Εισαγγελία Αθηνών η ΚΑΕ ΑΕΚ. Τον φάκελο κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ομάδας, Αλέξης Αλεξίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ έβγαλε αρκετές ανακοινώσεις μετά τις διαρροές περί απόρριψης του φακέλου της από την Επιτροπή Αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ, ενόψει του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2022/23 κάνοντας λόγο για «εγκληματική οργάνωση στο χώρο του ελληνικού μπάσκετ με αναφορές σε παράνομους στοιχηματισμούς, σε ύποπτες συνεργασίες μεταξύ ομάδων, παραγόντων και δημοσιογράφων, αλλά και καταχρηστική άσκηση καθηκόντων κάποιων μελών της επιτροπής αδειοδότησης του ΕΣΑΚΕ».

Τον φάκελο κατέθεσε ο αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Αλέξης Αλεξίου, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Κατατέθηκε σήμερα ο φάκελος με τα στοιχεία, που έχουν περιέλθει σε γνώση μας ή έχουν υποπέσει στην αντίληψή μας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε καθήκον απέναντι στο νόμο, παραδίδουμε στη Δικαιοσύνη ό,τι γνωρίζουμε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν πράξεις ποινικά κολάσιμες.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταφερθούμε εναντίον οποιουδήποτε. Απλώς, όπως ο κάθε πολίτης έχει υποχρέωση να προασπίζεται το δίκαιο και να διαφυλάττει την αλήθεια και να την αναδεικνύει, κάναμε αυτό που έπρεπε»

Υποστήριξη: SilkTech