Μαρτυρία για το ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή 3-5: «Ο Γουλανδρής πλήρωνε κρυφά επί ένα χρόνο»

Σάββατο, Ιούλιος 3, 2021 - 10:02πμ

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το ΠΑΟΚ-Παναχαϊκή του 1973, που χάρισε τον τίτλο στον Ολυμπιακό, προχώρησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πατρινόραμα» η σύζυγος του πρώην παίκτη των Αχαιών, Θέμη Ρήγα, Γιολάντα Αγγελοπούλου.

Οι τρομερές αποκαλύψεις αφορούν το παιχνίδι ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 3-5 της 22ας Απριλίου 1973 που στοίχισε το πρωτάθλημα στον Δικέφαλο, με την Γιολάντα Αγγελοπούλου, να εξιστορεί όλη την πολύκροτη αυτή υπόθεση λεπτό- προς λεπτό, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά, ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Νίκος Γουλανδρής, έδινε κρυφά στον ποδοσφαιριστή των Αχαιών, Θέμη Ρήγα, μηνιαίο μισθό!

Το πρωτοσέλιδο της «Α.Φ» για τον απρόσμενο θρίαμβο της Παναχαϊκής επί του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις κάνει στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο και το περιοδικό «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας, η Γιολάντα Αγγελοπούλου, σύζυγός του αείμνηστου άσου της Παναχαϊκής Θέμη Ρήγα.

Αντικείμενο, το παρασκήνιο του θρυλικού παιχνιδιού ΠΑΟΚ – Παναχαϊκή 3-5 της 22ας Απριλίου 1973 που στοίχισε το πρωτάθλημα στον δικέφαλο του Βορρά. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Ρήγας είχε εξαιρετική απόδοση και συμμετοχή σε αρκετά τέρματα!

Εξιστορεί όλη την πολύκροτη αυτή υπόθεση λεπτό- προς λεπτό, αποκαλύπτοντας επίσης για πρώτη φορά, ότι επί έναν ολόκληρο χρόνο ο τότε Πρόεδρος του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρής, έδινε κρυφά στον Ρήγα, μηνιαίο μισθό! 

Ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού Νίκος Γουλανδρής, κατά την απονομή ενός από τους τίτλους που κατέκτησε η ομάδα του

«Ήμουν τότε έγκυος στην κόρη μας την Ελένη και ήμουν καθηλωμένη στο κρεβάτι. Άκουγα από το ραδιόφωνο την εξέλιξη του παιχνιδιού, όπου κέρδισε η Παναχαϊκή με 5-3 τον ΠΑΟΚ. Μετά λοιπόν, μου τηλεφωνεί ο Θέμης και μου λέει ότι θα αργήσει και θα μου εξηγήσει από κοντά το λόγο» θυμάται η κυρία Γιολάντα και συνεχίζει:

«Ο Θέμης γύρισε ξημερώματα σπίτι και μπαίνοντας στο δωμάτιό μας, πετάει κάτι λεφτά πάνω στο κρεβάτι! Του λέω «τι είναι αυτά;» και μου απαντάει: «Είχα επικοινωνήσει με κάποιον άνθρωπο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος μου είπε ότι αν κερδίζαμε τον ΠΑΟΚ θα έπαιρνα 300.000 δραχμές ως δώρο».

Ο ίδιος δεν ήξερε ότι είχαν τάξει χρήματα και σε άλλους παίκτες της ομάδας. Μπαίνοντας όμως στα αποδυτήρια για ντυθούν για τον αγώνα, τον οποίο παρεμπιπτόντως δεν πίστευαν ότι θα κέρδιζαν, μαρτυράει στους συμπαίκτες του το μυστικό: «Παιδιά αν κερδίσουμε, υπάρχει από κάπου ένα δώρο!» Χωρίς να πει όμως για τον Ολυμπιακό. Δηλαδή θα μοίραζε από τα λεφτά που του είχαν τάξει για τον εαυτό του.

21/7/71: Θέμης Ρήγας και Γιολάντα Αγγελοπούλου, στον γάμο τους, με τον κουμπάρο τους, τον υπουργό Εργασίας της Επταετίας, Παύλο Μανωλόπουλο

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Όταν τελείωσε ο αγώνας και επέστρεψαν από την Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, η υπόλοιπη ομάδα έφυγε για Πάτρα οδικώς και ο Θέμης παρέμεινε με τον Λεβεντάκο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί  συναντήθηκε με τον άνθρωπο του Γουλανδρή, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει Αθήνα με την αποστολή του Ολυμπιακού από την Καβάλα, μετά τον ισόπαλο αγώνα των ερυθρολεύκων με την τοπική ομάδα.

Όταν ήρθε σπίτι με τα λεφτά, πήγε την άλλη μέρα και αγόρασε φακέλους για να μοιράσει τα λεφτά στους συμπαίκτες του. Εγώ τα χώρισα με τα χέρια μου:

Από 30.000 δρχ στην πρώτη σειρά των παικτών (Δαβουρλής, Στραβοπόδης, Μιχαλόπουλος, Λεβεντάκος κ.ά) και λιγότερα στους υπόλοιπους. Ακόμα και για τον φροντιστή, τον κυρ-Σπύρο, βγάλαμε 5.000 δρχ. «Για να πάρει παπούτσια στα παιδιά του», είπε χαρακτηριστικά ο Θέμης. Και πήγε και τους τα έδωσε χέρι με χέρι!

Είναι όλα ψέματα που λένε, ότι ο Θέμης δήθεν πήρε 1 εκατομμύριο, τα οποία τα έπαιξε και τα έχασε σε χαρτοπαικτική λέσχη της Αθήνας! Αυτά τα έχει βγάλει ο ……… και είναι ψέματα», λέει με έμφαση, αναφέροντας το όνομα μεγάλου άσου της Παναχαϊκής, συμπαίκτη τότε του Ρήγα.

Λεβεντάκος και Κούδας, στη σέντρα του πολύκροτου αγώνα ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ του 1973, που στοίχισε τον τίτλο από τον δικέφαλο του Βορρά

«ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ»

Αλλά και η συνέχεια είναι εξίσου συγκλονιστική, όπως την αφηγείται στο «πατρινόραμα» η κυρία Γιολάντα:

«Στη συνέχεια τιμωρείται για έναν χρόνο από την Παναχαϊκή για δωροδοκία. Άδικα βέβαια, διότι δεν δωροδοκήθηκε για να ζημιώσει την ομάδα του. Πήρε ένα δώρο για τη νίκη της ομάδας του. Και φυσικά δεν ήταν ο μόνος που είχε πάρει χρήματα.

Ο  Γουλανδρής είχε δώσει συνολικά ένα εκατομμύριο δρχ. σε διάφορους παίκτες της ομάδας, αλλά ο Θέμης το αγνοούσε. Και κανένας από τους συμπαίκτες του δεν πήγε στο δικαστήριο να πει ότι πήραν και εκείνοι χρήματα, παρά μόνο κατέθεσαν ότι πράγματι πήραν το ποσό που τους μοίρασε ο Θέμης από τις δικές του 300.000 δρχ.»

Ο αείμνηστος άσος της μεγάλης Παναχαϊκής της δεκαετίας του ’70. Θέμης Ρήγας

ΤΟ «ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Και εδώ ξεκινάει η νέα άγνωστη παρέμβαση του Νίκου Γουλανδρή:

«Μετά την καταδίκη του Θέμη, τηλεφώνησε έξαλλος ο Γουλανδρής στο Δ.Σ. της Παναχαϊκής λέγοντάς τους ότι είναι άδικη η ετήσια τιμωρία που επέβαλαν στον Ρήγα, για να συμπληρώσει όμως: «Εγώ έδωσα χρήματα και σε άλλους παίκτες σας, αλλά εσείς βρήκατε τον Θέμη το εξιλαστήριο θύμα. Δεν πειράζει όμως, θα τον συντηρώ εγώ για ένα χρόνο!»

Και έτσι έγινε: Κάθε μήνα ανεβαίναμε με το αυτοκίνητο μας  στην Αθήνα. Ο Θέμης καθόταν πιο μακριά πίσω από τα δέντρα  για να μην φαίνεται και έμπαινα εγώ στο σπίτι του που ήταν πίσω από τα Ανάκτορα, όπου με υποδεχόταν ο ίδιος εγκάρδια. Με αγκάλιαζε, μου προσέφερε  πορτοκαλάδα, συζητούσαμε και μου έδινε το μηνιάτικο του Θέμη είτε σε επιταγή, είτε σε φάκελο. Πρέπει να ήταν αν θυμάμαι καλά, γύρω στις 5.000 δρχ.

Για έναν ολόκληρο χρόνο συνέβαινε αυτό, κάθε μήνα! Ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος, πολύ ευγενής, τίμιος και πολύ κύριος!»

Υποστήριξη: SilkTech