Λυκούδης και Αλμύρας στο ηλεκτρονικό περιοδικό της ΚΟΕ

Τετάρτη, Ιούνιος 8, 2022 - 9:30πμ
Ο Ανδρέας Αλμύρας και ο Σπύρος Λυκούδης

Κυκλοφόρησε το ηλεκτρονικό περιοδικό της ΚΟΕ, που ξεφυλλίζεται στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού!

Και ανάμεσα στα θέματα που ξεχωρίσαμε είναι οι συνεντεύξεις δύο νεαρών διεθνών πολιστών του ΝΟΠ. Ο λόγος για τον Ανδρέα Αλμύρα, παίκτη του Υδραϊκού και τον Σπύρο Λυκούδη.

Αναλυτικά οι συνεντεύξεις τους:

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ
«Απρόσμενη η επιτυχία στο Λουλέ»
Γέννημα θρέμμα της μεγάλης σχολής του ΝΟ Πατρών, ο Σπύρος Λυκούδης θα ήταν αδύνατον να «παραστρατήσει» από τον δρόμο των επιτυχιών.
Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία το κολύμπι στον Ναυτικό Όμιλο Πατρών με τον οποίο συμμετείχε σε Πανελλήνια πρωταθλήματα. Στην συνέχεια μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ντουμπάι, εξακολουθώντας να ασχολείται με την κολύμβηση, παίρνοντας μέρος στα σχολικά πρωταθλήματα της περιοχής. Μόλις τελείωσε το Δημοτικό, επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με το πόλο κατακτώντας με τον ΝΟΠ την δεύτερη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μίνι παίδων.
Το 2021 ήταν η χρονιά ορόσημο για τον Σπύρο, όπου μετά από μία πολύ δύσκολη σεζόν, λόγω της πανδημίας, ήρθε μια σπουδαία διάκριση με την Εθνική ομάδα Παίδων, με το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
«Η επιτυχία με την Εθνική ομάδα στο Λουλέ της Πορτογαλίας, ήταν κάτι απρόσμενο γιατί όλα τα παιδιά προερχόμασταν από μία μεγάλη καραντίνα λόγω της πανδημίας και κληθήκαμε
να ανταποκριθούμε σε πρωτόγνωρες για εμάς καταστάσεις. Στην αρχή είχαμε πολύ άγχος, αλλά παιχνίδι με παιχνίδι, προσαρμοστήκαμε και τελικά καταφέραμε να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο».
Ο Σπύρος, αγωνίζεται με την ανδρική ομάδα του ΝΟΠ, που φέτος πραγματοποίησε μία πολύ καλή πορεία στην Α2 Εθνική κατηγορία. «Ήθελα πολύ να κατακτήσουμε με τον ΝΟΠ την άνοδο στην Α1.Είχαμε πραγματοποιήσει μία πολύ καλή χρο- νιά στην Α2 αλλά δυστυχώς στο τέλος δεν τα καταφέραμε».
Αναφορικά με τις ανάγκες των αθλητών, αλλά και τις ιδανικές συνθήκες για την υδατοσφαίριση, υποστήριξε. «Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει είναι οι συνθήκες προπόνησης. Θα ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχουν εγκαταστάσεις αντίστοιχες με αυτές του εξωτερικού. Η υδατοσφαίριση έχει τις περισσότερες επιτυχίες στην Ελλάδα και θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρει την θέση που της αξίζει. Να γίνει το Εθνικό μας σπορ και να αγαπηθεί από όλους του Έλληνες».
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λησμονήσει και τους ανθρώπους που στήριξαν τις προσπάθειές του. «Οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου είναι τα μέλη της οικογένειάς μου. Με στηρίζουν κάθε στιγμή για να μπορέσω να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Είναι πάντα δίπλα μου με κάθε τρόπο, όχι μόνο στην καθημερινότητά μου αλλά και σε κάθε δυσκολία».
Αναφορικά με τα πρότυπά του αλλά και τον ελεύθερο του χρόνο, σημείωσε. «Πρότυπά μου από την Ελλάδα είναι ο Στέλιος Αργυρόπουλος - Κανακάκης, ο Γιάννης Φουντούλης, ο Κωνσταντίνος Γεννηδουνιάς και ο Μανώλης Μυλωνάκης, ενώ από το εξωτερικό θαυμάζω τον Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο, τον Φελίπε Περόνε και τον Ντένες Βάργκα. Ως αθλητής και μαθητής ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περιορισμένος μεταξύ μαθημάτων και προπονήσεων. Ωστόσο όποτε βρίσκω χρόνο προσπαθώ να κάνω κάποιες επιπλέον προπονήσεις . Όμως πάντα με ξεκουράζει η μουσική ή ένα καλό βιβλίο».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΥΡΑΣ
Η εδραίωση της Ελλάδας στην παγκόσμια σκηνή
Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Εφήβων, έφερε μία πολύ σημαντική διάκριση για την χώρα μας μέσα στο 2021, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα. Οι αθλητές του Ηλία Μαχαίρα, καταξιώθηκαν στο παγκόσμιο στερέωμα και άφησαν πολλές υποσχέσεις για το λαμπρό μέλλον του αθλήματος.
Αρχηγός της ομάδας ήταν ο Ανδρέας Αλμύρας, ο οποίος μίλησε στο ΚΟΕ Magazine, σε μία συνέντευξη εφ όλης ύλης.
Πως ξεκίνησες το πόλο και ποιες είναι οι μέχρι σήμερα επιτυχίες σου;
«Ξεκίνησα το άθλημα της υδατοσφαίρισης σε ηλικία πέντε ετών στο ΝΟ Πατρών. Αρχικά οι γονείς μου ανακάλυψαν την μεγάλη μου αγάπη στο νερό και στην μπάλα οπότε σκέφτηκαν να το συνδυάσουν. Στην πορεία δοκίμασα κι άλλα αθλήματα αλλά η υδατοσφαίριση έγινε η μεγάλη μου αγά- πη. Στην συνέχεια το πάθος μου για το άθλημα με έκανε να θέλω να δοκιμαστώ έξω από τα νερά μου, σε μια άλλη πόλη με καινούργιους ανθρώπους. Αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα, με την οικογένειά μου να στηρίζει το δυσβάσταχτο κόστος για να μεταβώ στην ομάδα του Ολυμπιακού. Έμαθα πολλά υπό την καθοδήγηση του προπονητή μου κ. Δεληγιάννη σε όλα τα ηλικιακά τμήματα. Αποκορύφωμα των προσπαθειών μας ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος Νέων ανδρών, αλλά και η 2η θέση με την ομάδα των εφήβων και το ασημένιο μετάλλιο με τους παίδες. Σε μια δύσκολη χρονιά, λόγω της πανδημίας πήρα μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, όπου συμμετείχα στο πρωτάθλημα της Α2, κερδίζοντας την άνοδο της ομάδας στην Α1, αλλά και το πρωτάθλημα εφήβων. Την επόμενη χρονιά πήρα μεταγραφή στον Υδραϊκό στο πρωτάθλημα της Α1, σε μία ομάδα με μεγάλες απαιτήσεις στο κύπελλο και στο πρωτάθλημα».
Τι έχεις να πεις για την επιτυχία της Μάλτας και την κατάκτηση του ασημένιου Ευρωπαϊκού μεταλλίου;
«Αυτή η επιτυχία ήταν μια μικρή θετική έκπληξη. Πάντα πίστευα στους συμπαίκτες μου και πάνω απ' όλα στην ομάδα μου απλώς δεν γνώριζα πως θα λειτουργήσουν μαζί τόσο καλές μονάδες. Η προετοιμασία που κάναμε ήταν περίπου ένα μήνα, διάστημα που δεν είναι ικανοποιητικό ώστε να δεθεί μια ομάδα από πολλά άγνωστα μεταξύ τους παιδιά. Ωστόσο με την σωστή καθοδήγηση από τον προ- πονητή μας κ. Ηλία Μαχαίρα και τον βοηθό του κ. Θοδωρή Ανδρεάκο, αλλά και τη θέλησή μας να εδραιώσουμε την Ελ- λάδα στα υψηλότερα σκαλιά του βάθρου, τα καταφέραμε».
Ποιο είναι το πρότυπό σου στο άθλημα (Ελλάδα και εξωτερικό);
«Θαυμάζω διαφορά χαρακτηριστικά παικτών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα μου αρέσει η αθλητικότητα, η τεχνική κατάρτιση και ο χειρισμός της μπάλας από τον Τόμας Βερνό, αλλά και η υψηλή ποιότητα και το σθένος των Ελλήνων αθλητών».
Πως οραματίζεσαι τον Ανδρέα Αλμύρα το 2032, σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο;
«Σε μία δεκαετία από τώρα ελπίζω να έχω πετύχει αρκετούς από τους στόχους και τα οράματα μου στο χώρο της υδα- τοσφαίρισης, αλλά και στην επαγγελματική μου ζωή, αφού πρέπει να συνδυάσω σπουδές και αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Ωστόσο θα υπάρχει μέλλον ακόμα μπροστά μου, καθώς θα είναι μόνο 28 χρονών. Θα ήθελα λοιπόν να παίζω πόλο στο υψηλότερο επίπεδο».
Ποιο είναι το χόμπι σου; Τι άλλο κάνεις εκτός από το πόλο;
«Λόγω των πολύωρων και απαιτητικών προπονήσεων δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με κάτι άλλο εκτός από την υδατοσφαίριση, ωστόσο είμαι λάτρης όλων των αθλημάτων και όταν βρίσκω ευκαιρία συμμετέχω σε όλα. Βέβαια με προσοχή γιατί ένας τραυματισμός μπορεί να με πάει πίσω στις αγωνιστικές υποχρεώσεις».
Ποιοι άνθρωποι σε έχουν στη- ρίξει έως σήμερα στο άθλημα;
«Τα πολύ δύσκολα χρόνια που ανεβοκατέβαινα στην Αθήνα από την Πάτρα (4 χρόνια) υπήρχαν προπονητές που με βοήθησαν στις πισίνες της Πάτρας και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και δημόσια, όπως είναι ο Μάκης Λυκούδης, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος και ο Κώστας Σακαλής. Φυσικά υπήρχαν και πολλοί άλλοι. Επίσης δεν μπορώ να μην αναφέρω και τον γυμναστή μου Αλέξη Γκότση που πραγματικά έκανε κι αυτός θυσίες προκειμένου να με αποκαταστήσει μετά από τραυματι- σμούς και προετοιμασίες, γιατί συμμετείχα σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Θυμάμαι που μας περίμενε κάθε πρωί στις 6 για να προλάβω μετά και το σχολείο μου».
Ποιοι είναι οι στόχοι σου μέσα στο 2022;
«Κατακτήσαμε την 5η θέση με τον Υδραϊκό και πήραμε το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Επίσης θα ήθελα να βρίσκομαι στην καλύτερη φυσική κατάσταση, ώστε να μπορώ να συνεισφέρω και στις Εθνικές ομάδες τόσο των ηλικιών μου όσο και μεγαλύτερων κατηγοριών».
Τι θα ήθελες να ζητήσεις από τους υπεύθυνους της Πολιτείας και του αθλήματος;
«Θα πρέπει η Πολιτεία να κοι- τάξει με μία πιο βαθιά και θετική ματιά το άθλημά μας, καθώς είναι ίσως το μοναδικό στην Ελλάδα που φέρνει τόσες διακρίσεις τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα λοιπόν στο μέλλον, το να είσαι αθλητής υδατοσφαίρισης να αποτελεί και επάγγελμα».

Υποστήριξη: SilkTech