Κύριος ήρθε, κύριος έφυγε… Οι λόγοι της αποχώρησης του Σωκράτη Οφρυδόπουλου

Τετάρτη, Μάρτιος 20, 2019 - 2:08μμ

Κύριος ήρθε, κύριος φεύγει ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος στην Παναχαϊκή. Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες το πρωί η είδηση της παραίτησης του 45χρονου τεχνικού από τον πάγκο τον «κοκκινόμαυρων».

Ο Οφρυδόπουλος ήρθε το καλοκαίρι του 2016 σαν προσωπική επιλογή του Κώστα Κατσουράνη για να κάνει το δικό του βάπτισμα του πυρός σαν πρώτος προπονητής ανδρικής ομάδας.

Από τότε πέρασαν 2,5 και πλέον χρόνια, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, και η Παναχαϊκή βρέθηκε από την ανυποληψία που είχε πέσει τα τελευταία χρόνια, να ακούγεται ξανά σε όλη την Ελλάδα σαν ομάδα πρότυπο, μεταξύ άλλων και για τα αγωνιστικά.

Οι «κοκκινόμαυροι» έπαιξαν πολύ όμορφο ποδόσφαιρο, βασίστηκαν σε Έλληνες ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές, και πέτυχαν μία πρόκριση σε νοκ άουτ φάση του Κυπέλλου, φτάνοντας μία ανάσα από την επιστροφή τους στη Super League, η οποία απ’ ότι φάνηκε εκ των υστέρων τους στερήθηκε για μη αγωνιστικούς λόγους.

Το σημαντικότερο όμως στη νέα εποχή που ξημέρωσε στην Παναχαϊκή ήταν ότι υπήρχε σαφής διαχωρισμός διοίκησης και ποδοσφαιρικού τμήματος, με την επικοινωνία να γίνεται μέσω των τεχνικών διευθυντών και χωρίς να γίνονται παλιομοδίτικες παρεμβάσεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Αυτό φάνηκε να ισχύει ακόμα και όταν το διοικητικό σχήμα της συμμαχίας άρχισε να διαλύεται, με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο να κρατάει ενωμένο το ποδοσφαιρικό τμήμα, για παραπάνω από δύο μήνες και μάλιστα η ομάδα εκείνη την  περίοδο άρχισε να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή της και βρέθηκε από το δεύτερο μισό της βαθμολογίας, μία ανάσα από τη δεύτερη θέση.

Μέχρι που η νέα τάξη πραγμάτων ήρθε να αποδείξει ότι οι παλιοπαραγοντικές αντιλήψεις του 70’ και του 80’, ζουν ανάμεσά μας…

Ο Σωκράτης Οφρυδφόπουλος ούτε Πατρινός είναι, ούτε είχε αγωνιστεί στην Παναχαϊκή και δεν τον συνέδεε κάτι με την πόλη μας. Θα μπορούσε λοιπόν να αποχωρήσει σαν κύριος με την παραίτηση Κατσουράνη, του οποίου αποτέλεσε και βασική επιλογή, επικαλούμενος την διοικητική απουσία. Αντ΄ αυτού τόσο ο Οφρυδόπουλος όσο και ο Ηλίας Κυριακίδης έμειναν στην ομάδα και πάλεψαν σε δυσμενείς συνθήκες.

Οι δύο προπονητές δεν θα πηδούσαν από το… καράβι λοιπόν, όπως απέδειξαν τόσο εύκολα στα μέσα της αγωνιστικής σεζόν, 8 στροφές πριν το φινάλε, με την ομάδα πιο κοντά από ποτέ την τελευταία 15ετία, στην ιστορική της επιστροφή στη Super League.

Η νέα διοίκηση από τα πρώτα της βήματα, έδειξε δείγματα παρέμβασης στο έργο του προπονητικού επιτελείου, αλλά μία απλή παρέμβαση δεν θα έφτανε για να παραιτηθεί μόνος του ο Σωκράτης Οφρυδόπουλος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Δημήτρης Δρόσος, κατέβηκε στα αποδυτήρια μετά την ισοπαλία με τη Δόξα Δράμας και έκανε δριμύτατες παρατηρήσεις στο τεχνικό επιτελείο για τις επιλογές του.

Ακόμα κι αυτή η ωμή παρέμβαση όμως, έδειχνε ότι δεν θα επηρέαζε την ομάδα, πέντε μέρες πριν τον τελικό με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Μέχρι που έσκασε η «βόμβα» της παραίτησης Οφρυδόπουλου.

Ο νεαρός τεχνικός δεν άντεξε άλλο τα παλιομοδίτικα τερτίπια του νέου διοικητικού παράγοντα, ο οποίος εξωγενώς τον στήριζε και με την απόφασή του να αποχωρήσει, βύθισε την Παναχαϊκή σε μία αγωνιστική κρίση που θυμίζει παλιότερες «μαύρες» εποχές.

Όποιος προπονητής και να αναλάβει το έργο να οδηγήσει την Παναχαϊκή στο πολύ κρίσιμο φινάλε της σεζόν, οι τακτικές παρεμβατικότητας στο έργο του προπονητή και του επιτελείου του, από τη διοίκηση θα έπρεπε να εκλείπουν από μία σύγχρονη ομάδα με το μέγεθος και την ιστορία των «κοκκινόμαυρων».

 

Ηλίας Μάτσας

 

 

Υποστήριξη: SilkTech