Κύμα συμπαράστασης στη Σοφία Μπεκατώρου

Κυριακή, Ιανουάριος 17, 2021 - 11:52μμ

Δεν σταματάει το κύμα συμπαράστασης στην Σοφία Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις της ίδιας πως παράγοντας της ομοσπονδίας την παρενόχλησε. Μάλιστα η εξομολόγησή της αυτή έφερε αλυσιδωτές εξελίξεις, ενώ αρκετές αθλήτριες αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και βρήκαν το εξομολογηθούν την δικιά τους εμπειρία.

Ένας ένας οι φορείς, οι ομάδες, πολιτικά και αθλητικά πρόσωπα τάσσονται στο πλευρό της με το σύνθημα που δημιουργείται να είναι #ΜετηΣοφία

Ο Βαγγέλης Λιόλιος

Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από παράγοντα της ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας, καθώς και η θέση που πήρε η νυν διοίκηση της ομοσπονδίας έχουν γίνει κεντρικό θέμα συζήτησης στο χώρο του αθλητισμού τα τελευταία 24ωρα.

Σε αυτό το θέμα, τοποθετήθηκε μέσω προσωπικής δήλωσης στο twitter ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΟΚ στις επερχόμενες εκλογές, Βαγγέλης Λιόλιος, ουσιαστικά επικρίνοντας το ύφος της ανακοίνωσης της αντίστοιχης ομοσπονδίας.

Τα όσα αδιανόητα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της κυρίας #Μπεκατωρου , είναι γροθιά στο στομάχι.

Χωρίς να την γνωρίζω προσωπικά, θέλω να της εκφράσω την αλληλεγγύη μου και να την ευχαριστήσω που με τη στάση της, θέτει τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία.

— Dwse Pasa (@DwsePasa) January 16, 2021

Στο πλευρό της Μπεκατώρου ο ΣΕΓΑΣ

Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου βρίσκεται ο ΣΕΓΑΣ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ενώ παρακινεί κάθε γυναίκα και άντρα να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές κάθε ανάλογο περιστατικό και τονίζει ότι οι θύτες πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους.

«Η γενναία απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει τη σεξουαλική βία που υπέστη ως νεαρή αθλήτρια, αποτελεί παράγοντα θετικής κινητοποίησης ώστε να σπάσει το πέπλο της σιωπής και του φόβου. Είμαστε δίπλα της.

Η βία, σωματική ή ψυχολογική, η σεξουαλική παρενόχληση και η κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχουν θέση στην κοινωνία μας. Υπονομεύουν και ακυρώνουν το πραγματικό περιεχόμενο του αθλητισμού που είναι το αξιακό του απόθεμα και η παιδαγωγική του επίδραση στους νέους.

Μηδενική ανοχή στη βία, άμεση καταγγελία, ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων και τιμωρία των θυτών, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στον περιορισμό της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης. Αυτός είναι ο στόχος που οφείλουμε να υπηρετούμε όλοι.

Παρακινούμε κάθε γυναίκα και άντρα να καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές κάθε ανάλογο περιστατικό. Οι θύτες, πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των πράξεων τους» αναφέρει η ανακοίνωση της ομοσπονδίας στίβου.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ο βιασμός είναι εγκληματική ενέργεια και όχι «δυσάρεστο περιστατικό»

Η καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από αθλητικό παράγοντα μας αφορά όλους. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι χώρος παιδαγωγικής ολοκλήρωσης, αλληλεγγύης, αξιών και όχι σχέσεων εξουσίας κι εκμετάλλευσης παιδιών, νέων ανθρώπων και γυναικών, που συντελούν σε εγκληματικές συμπεριφορές.

Διότι, ο βιασμός αποτελεί εγκληματική πράξη και όχι «δυσάρεστο περιστατικό», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ας δούμε κατάματα τα κοινωνικά προβλήματα και τις παθογένειες του αθλητισμού, τις εγκληματικές περιπτώσεις κακοποιήσεων και του σεξισμού, του εκφοβισμού και άλλων έκνομων συμπεριφορών κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ας διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που δεν θα επιτρέπει την εκδήλωση τέτοιων συμπεριφορών.

Η χρονική συγκυρία της αποκάλυψης της προσωπικής κακοποίησης αφορά μόνο στο θύμα και την ψυχολογική του ετοιμότητα. Μέχρι την εξάλειψη των ανδροκρατικών στερεοτύπων, που δυστυχώς ενεδρεύουν στον ελληνικό αθλητισμό, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Ειδικά στις μέρες μας που ο κος Αυγενάκης, με χίλιες δυο προφάσεις και «ναι μεν αλλά», κατήργησε την ποσόστωση φύλου, που αποτελούσε εργαλείο θεσμικής εδραίωσης των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στα Δ.Σ. των ομοσπονδιών.

Ανακοίνωση του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Σπύρου Καπράλου για τη Σοφία Μπεκατώρου.
«Με τη Σοφία και την κάθε Σοφία
Ως, μέλος της ΔΟΕ στην Ελλάδα, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και σαν αθλητής-Ολυμπιονίκης, αισθάνομαι οργισμένος με όσα κατήγγειλε η Ολυμπιονίκης μας Σοφία Μπεκατώρου για την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη ως μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοϊας.
Η Σοφία μίλησε για τη βία που υπέστη και για τις ολέθριες ψυχικές συνέπειες που είχε από την κακοποίησή της όλα αυτά τα χρόνια. Πήρε μια γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Και εμείς, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό οφείλουμε να σταθούμε πλάι της, να απαιτήσουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης χωρίς να την αμφισβητήσουμε και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην χρειάζεται στο μέλλον να περάσουν τόσα πολλά χρόνια για να βρουν το θάρρος οι νέοι αθλητές να καταγγείλουν παρόμοια τραυματικά γεγονότα.
'Όπως δήλωσα και κατά τη διάρκεια της ημερίδας Start to Talk οφείλουμε να δημιουργήσουμε στον αθλητισμό, ένα περιβάλλον ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι γονείς να μας εμπιστευτούν τα παιδιά τους, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τη νέα γενιά κοντά στον αθλητισμό. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες που θα αποτρέπουν κάθε παραβατική συμπεριφορά, κάθε πράξη ανήθικη και κακόβουλη.
Η Σοφία, βρήκε το σθένος να μιλήσει ανοικτά για την κακοποίησή της και η αναγνώριση του σθένους της δεν είναι μόνο αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη. Είμαι στο πλευρό της και θα την στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Παροτρύνω δε και άλλους αθλητές να αρχίσουν να μιλούν ελεύθερα και ανοικτά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκαλυφθούν όλα τα κακώς κρυμμένα θέματα γενικότερης βίας, σεξουαλικής, λεκτικής, ψυχολογικής και οικονομικής στον αθλητισμό.»

Μήνυμα συμπαράστασης Κεντέρη

Στο πλευρό της Σοφίας Μπακατώρου στάθηκε και ο Κώστας Κεντέρης, μετά τα όσα προ ημερών αποκάλυψε για βιασμό της από παράγοντα της ΕΙΟ. Μέσω των social media, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής των 200μ, της έστειλε το εξής μήνυμα: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο και στη δύναμη της ψυχής σου, στη δύναμη που μετουσίωσε το σκοτάδι σε φως, και τον πόνο σου σε βάλσαμο, υποκλίνομαι λοιπόν σε αυτό το μεγαλείο σου και πορεύομαι μαζί σου».

Μάντης/Καγιαλής: «Απαιτούμε την παραίτηση και την απομάκρυνση όλου του Δ.Σ. της ΕΙΟ»

Την παραίτηση σύσσωμου του ΔΣ της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας απαιτούν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι «χάλκινοι» Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοΐας στην κατηγορία 470, στάθηκαν με τη σειρά τους στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου, μετά την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της ΕΙΟ.

«Απαιτούμε την παραίτηση και την απομάκρυνση όλου του Δ.Σ. της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας», είναι η θέση που ανήρτησαν οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος απέσυρε τη δωρεά στην ΕΙΟ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι θα σταματήσει τη δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ιδρύματος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ), εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση και τις δηλώσεις της Ομοσπονδίας, σχετικά με τη σοβαρότατη καταγγελία της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, αναστέλλοντας την τρέχουσα δωρεά για την υποστήριξη του προγράμματος εκμάθησης ιστιοπλοΐας σε ΑΜΕΑ.

Με το «πάγωμα» της δωρεάς το ΙΣΝ δεν έχει στόχο να πλήξει τους άμεσα ωφελούμενους που είναι οι αθλητές ΑΜΕΑ και οι ιστιοπλοϊκοί σύλλογοι που τους υποστηρίζουν αλλά να προστατεύσει και αυτούς, καθώς και τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας.

Το ΙΣΝ επιλέγει τους δωρεοδόχους του δίνοντας μεγάλη προτεραιότητα στο ήθος και χαρακτήρα των ανθρώπων τους, καθώς και στην αποτελεσματική διοίκηση και την ορθή διαχείριση του οργανισμού.

Υπόνοιες σκανδάλων που αφορούν τη λειτουργία των οργανισμών και τη συμπεριφορά των στελεχών τους δημιουργούν κρίσιμα ερωτήματα για τη δυνατότητα ενός οργανισμού να επιτελέσει το έργο του και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοούνται.

ΝΟΘ: O Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης καταδικάζει απερίφραστα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο του αθλητισμού και στηρίζει ανεπιφύλακτα την Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου στην απόφασή της να καταγγείλει δημόσια το περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης που βίωσε στο παρελθόν.
Η σεξουαλική παρενόχληση και η σεξουαλική κακοποίηση συνιστούν μορφές διάκρισης κατά των γυναικών και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ευθύνη για την αποφυγή τους αποτελεί χρέος όλων. Ειδικά στο χώρο του αθλητισμού ευθύνη των διοικητικών παραγόντων, των προπονητών, των συναθλητών, των φορέων αθλητισμού, και της Πολιτείας είναι η διαρκής προσπάθεια πρόληψης παρόμοιων περιστατικών, η προστασία των αθλητών και αθλητριών, η αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, και η καταγγελία τυχόν ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Όταν συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά πρέπει να επιδεικνύεται άμεσα και έμπρακτα η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των αθλητών και αθλητριών. Ο Ν.Ο.Θ. ζητά από τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες και να υιοθετηθούν μέτρα και διαδικασίες για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων.

H Eλληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας στηρίζει τη Σοφία Μπεκατώρου
Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας εκφράζει ολόψυχα και ανεπιφύλακτα τη στήριξη της στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου σχετικά με τις καταγγελίες που έκανε για τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη.
Παράλληλα την στηρίζει σε όσα κακοπροαίρετα και ειρωνικά σχόλια ειπώθηκαν για την αποκάλυψη του τραγικού περιστατικού στο οποίο υπήρξε θύμα ως ενεργή αθλήτρια και μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας.
Πάγια θέση της ΕΟΤ είναι ότι ο αθλητισμός αποτελεί γιορτή της ζωής, στην οποία είναι ευπρόσδεκτοι όλοι, άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, άτομα με ιδιαιτερότητες και διαφορετικότητες. Και φυσικά δεν είναι πεδίο εφαρμογής όλων των προβληματικών συμπεριφορών που εκφράζουν κάποια άτομα που αποτελούν τη θλιβερή μειοψηφία.
Τονίζουμε κατηγορηματικά, ότι θα είμαστε κοντά σε κάθε αθλήτρια ή αθλητή μας, έχοντας μυαλό και αυτιά ανοιχτά και στηρίζοντας τα πρωταρχικά τους δικαιώματα με στόχο να σταματήσουν να υπάρχουν Σοφίες που καταγγέλλουν απάνθρωπες συμπεριφορές και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους μέσα στην αθλητική οικογένεια.
Επίσης προτείνουμε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τις υπόλοιπες Αθλητικές Ομοσπονδίες να συμφωνήσουμε για το μέλλον, σε άμεση και αυτεπάγγελτη διερεύνηση καταγγελιών ακόμα και φημών ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια περιστατικά.
H σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον αθλητισμό που είναι και διεθνές φαινόμενο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαγράψει την ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων εθελοντών παραγόντων που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην άνοδο του αθλητισμού στη χώρα μας.
Για την ΕΟΤ που διατηρεί στις τάξεις της αθλήτριες που διατηρούν τον τίτλο της Ολυμπιονίκη, θεμελιώδης λίθος είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των γονιών προς την οικογένεια της τοξοβολίας, καθώς καθημερινά εμπιστεύονται τα παιδιά τους, στους ανθρώπους του αθλήματος. Αυτή την εμπιστοσύνη, δεν θα την προδώσουμε!

ΠΣΑΤ

«Η αποκάλυψη είναι ο χειρότερος εφιάλτης του θύτη»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) εκφράζει την στήριξή του στη Χρυσή Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία βρήκε το θάρρος να καταγγείλει την άσκηση σεξουαλικής βίας από αθλητικό παράγοντα.
Ο ΠΣΑΤ καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά το αποτρόπαιο αυτό γεγονός, όπως είδε το φως της δημοσιότητας και δηλώνει πως ο Σύνδεσμος παραμένει αμετακίνητα σταθερός στις διαχρονικές αξίες του Αθλητισμού, που σε καμιά περίπτωση δεν συνάδουν με τέτοιες συμπεριφορές.
Ο εξαναγκασμός και η αποστέρηση ενός ατόμου να έχει τις δικές του ελεύθερες επιλογές, με την άσκηση βίας κάθε μορφής και για οιονδήποτε λόγο, αποτελούν πρακτικές απόλυτα καταδικαστέες και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι. Η αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό, σε όλες της τις μορφές, απαιτεί συνευθύνη όλων εκείνων που τον υπηρετούν και πρεσβεύουν τα πανανθρώπινα ιδανικά του.
Ο ΠΣΑΤ, που εκ του καταστατικού του, συμβάλει στην εξύψωση του αθλητικού πνεύματος, στην ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπισμού και του ελληνικού αθλητισμού, δηλώνει συμπαραστάτης στην κατεύθυνση ο Αθλητισμός να παραμείνει το πλέον υγιές κομμάτι της Κοινωνίας μας.
Ο ΠΣΑΤ καλεί τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας να επιληφθούν με την δέουσα σοβαρότητα, για όσα καταγγέλθηκαν, συγχαίρει όλους τους συναδέλφους για τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας και προτρέπει όλους τους δημοσιογράφους στις περιπτώσεις που πληροφορούνται για τέλεση πράξεων ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας να συμβάλλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία οδηγεί στην απόδοση δικαιοσύνης. Εξάλλου «Η Δημοσίευσις είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης».
Κατ' αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η ευκαιρία και σε πολλά άλλα θύματα να ξεπεράσουν τον φόβο τους και να λύσουν τη σιωπή τους. Αν η σιωπή του θύματος είναι ο συνεργός του θύτη, τότε η αποκάλυψη είναι ο χειρότερος εφιάλτης του.
Το Δ.Σ του ΠΣΑΤ

Υποστήριξη: SilkTech