Κορωνοϊός: Τεράστιο κόστος εάν αναβληθούν οι Ολυμπιακοί

Πέμπτη, Μάρτιος 19, 2020 - 9:01μμ

Την Πέμπτη (12/3) ξεκίνησε το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας με την Άννα Κορακάκη να γράφει ιστορία. Η Ολυμπιονίκης της σκοποβολής έγινε η πρώτη γυναίκα που μεταφέρει πρώτη την Ολυμπιακή Φλόγα στο ταξίδι της σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για το εάν θα γίνουν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε λίγους μήνες.

Οι Αγώνες στο Τόκιο προβλέπεται να αρχίσουν στις 24 Ιουλίου και να ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου κάτι που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου σίγουρο. Η πανδημία του κορονοϊού έχει οδηγήσει στην αναβολή σχεδόν όλων των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ενώ κάποια από αυτά γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Αυτή τη στιγμή η ιαπωνική Κυβέρνηση δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα δήλωσε η Γιουρίκο Κόικε. Η κυβερνήτης του Τόκιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδια για μετάθεση των Αγώνων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος να σημειωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Ο Σούγκα, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πως δεν υπήρξε εκρηκτική εξάπλωση του ιού στην Ιαπωνία, επομένως δεν υπάρχει ανάγκη για δραστικά βήματα.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

Φυσικά, υπάρχει και το οικονομικό κομμάτι μιας ενδεχόμενης αναβολής. Μπορεί στη ΔΟΕ να τονίζουν πως εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων όσων θα συμμετάσχουν στους Αγώνες, όμως σύμφωνα με το "Palco23" υπολογίζεται ότι το πλήγμα που θα υποστεί το ΑΕΠ της Ιαπωνίας θα είναι κοντά στο 1% και δεν αποκλείεται να φτάσει μέχρι το 1,4%.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης και έπειτα από περιορισμό των εξόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ, το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο ανέρχεται στα 11,2 δισ. ευρώ.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να σημειώσουμε και πως ήδη η ιαπωνική οικονομία, όπως συμβαίνει και σε όλες τις υπόλοιπες, δέχεται μεγάλες πιέσεις και υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της θα παρουσίασει μείωση κατά 0,9% εάν η πανδημία τελειώσει τον Απρίλιο.

Βέβαια, από την πλευρά της η ΔΟΕ τονίζεται πως πρώτος στόχος είναι η ασφάλεια των αθλητών και όλων των εμπλεκομένων στους Αγώνες. Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαρίσει το συγκεκριμένο θέμα.

Υποστήριξη: SilkTech