Κορονοϊός: Στη Λευκορωσία παίζουν μπάλα γιατί η βότκα είναι το φάρμακο

Παρασκευή, Μάρτιος 27, 2020 - 9:03μμ

Δεν χρειάζεται να παρακολουθείς τις ειδήσεις. Αρκεί μόνο να είσαι φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου. Θα καταλάβαινες πως κάτι δεν πάει καλά στον πλανήτη, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως δεν παίζεται πουθενά ποδόσφαιρο. Μόνο οι πόλεμοι σταματούν το υπέροχο παιχνίδι, άρα κάτι πολύ σοβαρό πρέπει να συμβαίνει.

Το “πουθενά” είναι, όπως πάντα, σχετικό. Η αλήθεια είναι πως κάπου στη γη παίζεται ακόμα ποδόσφαιρο, υπάρχουν πρωταθλήματα που συνεχίζονται. Στη Νικαράγουα, στο Τουρκμενιστάν, στο Μπουρούντι και στη Μιανμάρ.

Όμως, η μεγαλύτερη έκπληξη δεν είναι αυτές οι χώρες, αλλά μια πιο κοντινή. Η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο της κρίσης του κορονοϊού (για λίγο ακόμα, αφού οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα και καλπάζουν), αλλά στη Λευκορωσία δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Το πρωτάθλημα της Λευκορωσία συνεχίζεται κανονικά. Με κόσμο, αν και δεν φημίζεται για τις γεμάτες κερκίδες του. Οι Λευκορώσοι είναι οι μοναδικοί που συνεχίζουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα και γι’αυτό ο Χλεμπ, ο διασημότερος παίκτης που έβγαλε ποτέ η χώρα, έκανε πρόσφατα δηλώσεις και αστειεύτηκε λέγοντας πως “Μέσι και Ρονάλντο πρέπει να έρθουν εδώ για να παίξουν μπάλα”.

Γιατί παίζουν ακόμα οι Λευκορώσοι; Η απάντηση είναι πάντα στην κυβέρνηση, όχι στον αθλητισμό. Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεκσάντερ Λουκασένκο, είναι ένας ακόμα ηγέτης στην κατηγορία αυτών που δεν βλέπουν την ανάγκη για πολλές αλλαγές.

“Ο κορονοϊός είναι μία ακόμα ψύχωση, που θα ευνοήσει κάποιους ανθρώπους και θα βλάψει κάποιους άλλους. Ο πολιτισμένος κόσμος έχει τρελαθεί, είναι απόλυτη ηλιθιότητα να κλείνεις τα σύνορα. Ο πανικός θα μας βλάψει περισσότερο από τον ίδιο τον ιό”.

Θυμίζει Τραμπ ο Λουκασένκο και συνεχίζει. “Αντί να πανικοβληθούμε σαν αυτούς στη Δυτική Ευρώπη, το μόνο που χρειάζεται είναι 40-50 μιλιγκράμ βότκα σε καθημερινή βάση, να πηγαίνουμε στις δημόσιες σάουνες 2-3 φορές την εβδομάδα και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα λιβάδια, η δουλειά μπορεί να γιατρέψει τα πάντα”.

Ο Λεκασένκο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας και όταν ο πρόεδρος έχει τέτοια στάση, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό το πρωτάθλημα να ξεκινήσει κανονικά και να γίνει η πρώτη αγωνιστική στις 19 Μαρτίου. Τα ματς έγιναν και τώρα έρχεται η 2η αγωνιστική με αγώνες το τριήμερο 27-29 Μαρτίου.

Η μοναδικότητα των Λευκορώσων προφανώς και τους έχει αναδείξει. Ένα απλό ψάξιμο στο internet είναι αρκετό για να δει κανείς πως υπάρχουν άρθρα με στοιχηματικές προβλέψεις και αναλύσεις για τα παιχνίδια. Το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Λευκορωσία πούλησε δικαιώματα για μετάδοση των αγώνων σε άλλες χώρες. Τα δικαιώματα αγόρασαν κανάλια από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ ακόμα και το ντόπιο ενδιαφέρον έχει αυξηθεί. Στη Λευκορωσία μπορούν ελεύθερα να βλέπουν την Premier League και την La Liga, χωρίς συνδρομή, οπότε είναι λογικό να επιλέγουν να παρακολουθήσουν στην τηλεόραση αυτά τα ματς και όχι εκείνα του δικού τους πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ESPΝ, οι Λευκορώσοι εμπιστεύονται απόλυτα το σύστημα υγείας. Ο προπονητής της Ισλοχ δήλωσε ότι “από τη μία ανησυχούμε, αλλά από την άλλη έχουμε μόνο 86 κρούσματα και κανέναν νεκρό, δεν συγκρίνεται η κατάσταση με άλλες χώρες”. Παρόμοια συναισθήματα κι από Λευκορώσο δημοσιογράφο που μίλησε στο ESPN.

“Μη νομίζετε πως δεν είναι όλα αυστηρά εδώ. Ο γιος ενός συναδέλφου πρόσφατα γύρισε από το εξωτερικό, οπότε όλοι όσοι συνάντησε μπήκαν σε καραντίνα. Οι αρχές πήραν τηλέφωνο τον πατέρα του και του ζήτησαν να πάει για τεστ. Τους είπε ότι δεν μπορεί γιατί είναι στο γήπεδο και του απάντησαν πως αν δεν έρθει μόνος του, θα τον φέρουν στο νοσοκομείο με χειροπέδες”.

Η απορία βέβαια παραμένει. Γιατί να απειλείται με χειροπέδες όποιος δεν πάει για τεστ και ταυτόχρονα οι πολίτες να πηγαίνουν μαζικά στα δημόσια λουτρά της χώρας;

Υποστήριξη: SilkTech