Κατσουράνης, Καραγκούνης και Μπασινάς θυμούνται το έπος του 2004

Πέμπτη, Ιούνιος 13, 2019 - 10:50πμ

Ήταν 12 Ιουνίου 2004, όταν η Εθνική ξεκινούσε την περιπλάνησή της στα πορτογαλικά γήπεδα για το Euro και "κούφανε" για πρώτη φορά όλη την Ευρώπη, νικώντας τους διοργανωτές με 2-1. Δεκαπέντε χρόνια μετά και όλα μοιάζουν τόσο μακρινά.

Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έκανε την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα να παραμιλήσει, καθώς ως άλλος Δαυίδ νίκησε στην πρεμιέρα του Euro 2004 τη διοργανώτρια Πορτογαλία, εκ των φαβορί τότε για τον τίτλο.

Το 2-1 στο «Ντραγκάο» του Πόρτο ήταν η απαρχή μιας αναπάντεχης για τους πολλούς πορείας, που κορυφώθηκε με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Την Τετάρτη (12/6), 15 χρόνια μετά την ιστορική πρεμιέρα, οι πρωταγωνιστές εκείνης της νίκης που έδωσε την απαιτούμενη ώθηση, ξαναθυμήθηκαν τις μοναδικές στιγμές. Οι σκόρερ των δύο γκολ, Γιώργος Καραγκούνης - Άγγελος Μπασινάς και ο Κώστας Κατσουράνης, ξετύλιξαν το μίτο των αναμνήσεων.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Champions For Life  (παρών ήταν κι ο Παναγιώτης  Γιαννάκης) - παρακολούθησαν ξανά αποσπάσματα από το ματς του "Ντραγκάο", σχολίασαν την τακτική και απάντησαν σε ερωτήματα μικρών και μεγάλων φίλων τους.

"Οι Πορτογάλοι ένιωθαν την πίεση της πρεμιέρας. Το έβλεπες στις πάσες τους, ήταν βεβιασμένες. Ο Ρεχάγκελ άλλαξε την ιστορία της Εθνικής Ελλάδας. Την άλλαξε, γιατί τον άφησαν να το κάνει. Στη συνέχεια το ίδιο έκανε και ο κύριος Φερνάντο Σάντος", υποστήριξε αρχικά ο Άγγελος Μπασινάς ενώ στη συνέχεια θυμήθηκε την εκτέλεση πέναλτι - όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο ανέτρεψε τον Γιούρκα Σεϊταρίδη - για το δεύτερο ελληνικό γκολ.

ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΗΞΕΡΑΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΑΣ

"Ήταν το στυλ μου χτυπάω τέτοια πέναλτι. Βέβαια, είναι και ριψοκίνδυνο γιατί μπορεί η μπάλα να φύγει έξω. Είχα χτυπήσει και στο παρελθόν με τον Παναθηναϊκό τέτοια πέναλτι". Τη βεβαιότητά για ευστοχία καθώς έβλεπε την εκτέλεση από τον πάγκο εξέφρασε κι ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος εξήγησε τι σκέφτηκε όταν πέτυχε το πρώτο γκολ:

"Τον Άγγελο (Μπασινά) τον ξέρω χρόνια, τον έβλεπα στις προπονήσεις για τα πέναλτι. Είχε σκοράρει με πέναλτι και στο Champions League. Στο πρώτο γκολ είδα ότι ο Πορτογάλος αμυντικός (σ.σ Πάουλο Φερέιρα) έκανε βήματα προς τα πίσω. Είπα, εδώ είμαστε. Είμαστε τυχεροί που σφύριξε το ματς ο κορυφαίος διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα και δεν υπήρχε στήριξη στη διοργανώτρια χώρα".

Ο Κώστας Κατσουράνης στάθηκε στο γεγονός ότι οι Ίβηρες υποτίμησαν τους Έλληνες: "Ήταν φανερό ότι οι Πορτογάλοι δεν μας υπολόγιζαν. Μπορεί να μην ήξεραν τα ονόματά μας. Εγώ μπήκα τελευταίος στην πορεία της εθνικής. Το 2003 είχε τελειώσει η πρώτη μου σεζόν με την ΑΕΚ. Από την Παναχαϊκή έφθασα να παίζω με μια μεγάλη ελληνική ομάδα στο Champions League. Αλλά ήμουν νέος ηλικιακά. Το 2003 όταν ετοιμαζόμουν για διακοπές πήγα στην Ισπανία (7/6) και νικήσαμε για τα προκριματικά. Από εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση πρόκρισης".

Όλοι τους συμφώνησαν ότι το θαύμα της Πορτογαλίας έγινε πραγματικότητα όχι μόνο χάρη στο ομαδικό πνεύμα, αλλά και χάρη στην ποιότητα των ποδοσφαιριστών: "Δεν γίνεται να πάρεις Euro μόνο αν είσαι καλή ομάδα. Πρέπει να έχεις και μεγάλους ποδοσφαιριστές. Αυτή η εθνική είχε μεγάλους ποδοσφαιριστές κι αυτό δεν αναγνωρίστηκε.

Ο ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΕ ΡΕΑΛ ΚΑΙ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Πήγα για φιλικό στο Μιλάνο και μου έλεγε ο Μπλαν και ο Βερόν: Έχετε πάρει Euro με την Ελλάδα, όχι με την Ιταλία τη Γαλλία ή την Αργεντινή. Τα ίδια και στο Ντραγκάο που επέστρεψα την προηγούμενη εβδομάδα και παρακολούθησα τον τελικό του Champions League", υποστήριξε ο Γιώργος Καραγκούνης, αποκαλύπτοντας και το παρασκήνιο από τη συνάντησή του με Κριστιάνο Ρονάλντο και Φερνάντο Σάντος.

"Δεν θα μιλήσω για μένα. Θα μιλήσω για τον Γιώργο. Θα μπορούσε να παίξει άνετα σε μια ομάδα σαν τη Ρεάλ ή την Μπαρτσελόνα. Όλα τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν παίξει σε ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο", υποστήριξε ο Κώστας Κατσουράνης.

Ο Γιώργος Καραγκούνης έπλεξε το εγκώμιο του Ότο Ρεχάγκελ, ενώ αποκάλυψε ότι στο επετειακό ματς με την Πορτογαλία την 4η Ιουνίου θα είναι στην Ελλάδα και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Ελλάδας και νυν της Πορτογαλίας, Φερνάντο Σάντος.

Ο ΡΕΧΑΓΚΕΛ ΗΤΑΝ ΣΟΦΟΣ

"Ο Ρεχάγκελ δεν μας δίδαξε κάτι τρομερό τεχνικά. Ήταν όμως σοφός. Έκανε την Εθνική να λειτουργήσει σαν σύλλογος, κάτι τρομερά δύσκολο. Όταν παίζαμε αργότερα με την Ουκρανία για την πρόκριση, ήρθαμε 0-0, δεν ήταν κακό αποτέλεσμα, αλλά η κριτική ήταν έντονη.

Έγραφαν να μην μπει ο Ρεχάγκελ στο αεροπλάνο, μπας και καταφέρουμε τίποτα. Τότε του έλεγα να βγει να πει κάτι, να μην αφήνει να τον ξεφτιλίζουν οι εφημερίδες. Μου είπε ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν ούτε γκολ να βάλουν, ούτε την άμυνά μας να προστατεύσουν. Εμείς θα έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας. Έτσι κι έγινε, νικήσαμε με 0-1, πήγαμε στο Μουντιάλ και ο Ρεχάγκελ έγινε από άχρηστος ξανά ο καλύτερος προπονητής του κόσμου".

Υποστήριξη: SilkTech