Κατσουράνης: «Η Παναχαϊκή πρέπει να πάει έτοιμη στη Super League»

Δευτέρα, Ιούνιος 3, 2019 - 6:00μμ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε ο Κώστας Κατσουράνης στην Αθηναϊκή ιστοσελίδα contra.gr στην οποία αναφέρθηκε στην αθλητική του καριέρα και όχι μόνο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής και τεχνικός διευθυντής της Παναχαϊκής, έκανε εκτεταμένη αναφορά στα ποδοσφαιρικά του χρόνια στην Πάτρα, στο ξεκίνημά του, αλλά και στην τωρινή κατάσταση των «κοκκινόμαυρων».

Τα κυριότερα σημεία των αναφορών του για την Πάτρα και την Παναχαϊκή:

Μεγάλωσε σε μια γειτονιά της Πάτρας, τα Ζαρουχλέικα, και ξεκίνησε ερασιτεχνικά το ποδόσφαιρο από τον Παναχαϊκό Νέου Σουλίου με (παίκτη-)προπονητή τον πατέρα του.

Την πρώτη του χρονιά εκεί, συνέβη το εξής σπάνιο: πατήρ Κατσουράνης (στα 38 του) και υιός (στα 14) σκόραραν αμφότεροι στο ίδιο ματς. Μετά από μια περιήγηση στο Α' και Β' τοπικό της ΕΠΣ Αχαΐας, ο Κώστας Κατσουράνης παίρνει μεταγραφή στην Παναχαϊκή της Α' Εθνικής, το 1996.

"Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα, γιατί το άλμα από το Α' Τοπικό στην Α' Εθνική ήταν μεγάλο. Πήγα στην Παναχαϊκή πολύ δαντελένιος, δεν λερωνόμουν, δεν έκανα τάκλιν. Είδα ότι έτσι δεν έχω τύχη. Έκανα ντεμπούτο στο τέλος του πρώτου γύρου, σε ένα ματς με τον Αθηναϊκό.

Στο ματς που έπρεπε να κερδίσει η ομάδα για να σωθεί, πάλι με τον Αθηναϊκό μία αγωνιστική πριν το τέλος, έβαλα τα πρώτα μου δύο γκολ στην Α' Εθνική. Όταν τελείωσε η χρονιά έγραφαν διθύραμβους στον τοπικό Τύπο για μένα, με έλεγαν 'νέο Δαβουρλή'".

"Τη δεύτερη χρονιά μου στην Παναχαϊκή, η ομάδα υποβιβάστηκε. Έπαιξα ελάχιστα, επειδή ουσιαστικά δεν ξεκουράστηκα καθόλου το καλοκαίρι. Την τρίτη χρονιά, στη Β' Εθνική πλέον, πήγαμε κατευθείαν για άνοδο. Έπαιξα 28 ματς. Έλεγαν διάφοροι παλαίμαχοι της Πάτρας ότι δεν έχω φυσική κατάσταση. Επιστήμονες…

Ποτέ δεν είχα θέμα με τη φυσική κατάσταση, απλά κάτι έπρεπε να πουν. Ήμουν πολύ καλά, έκανα γεμάτη χρονιά, έβαλα ένα γκολ, έδωσα αρκετές ασίστ. Και μιλάμε για μια πανδύσκολη Β' Εθνική με 12ωρα ταξίδια. Είχε Καλαμαριά, Καλαμάτα, Γιάννενα, Πιερικό, Λύκους, ό,τι μπορείς να φανταστείς".

"Στην Παναχαϊκή έπαιρνα τον βασικό μισθό, έτσι ήταν τα συμβόλαια. Τα τελευταία τρία χρόνια εκεί (όλα στην Α’ Εθνική) ήμουν βασικός και η ομάδα σώθηκε και τις τρεις χρονιές.

Πήγαν καλά τα πράγματα για μένα, ήμουν αρχηγός, ο κόσμος είχε έρθει πιο κοντά στην ομάδα. Από την άλλη, ο πρόεδρος (σ.σ. ο Άρης Λουκόπουλος) έκανε μπαμ ότι δεν με ήθελε, γι’ αυτό έφυγα και ως ελεύθερος. Σήμερα έχουμε καλή σχέση, θα μιλήσουμε αν βρεθούμε στο δρόμο. Αλλά όχι, δεν με πίστεψε”.

"Το πρώτο μου καλοκαίρι μετά την Παναχαϊκή, παίξαμε με την Εθνική Ελπίδων στα τελικά του Euro. Το 2002, στην Ελβετία". (σ.σ. η εθνική συνάντησε Γαλλία, Τσεχία και Βέλγιο στο Group B και αποκλείστηκε από τη συνέχεια)

Ως ελεύθερος από την Παναχαϊκή, ο Κατσουράνης είχε προτάσεις και από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Αθήνας. Αρχικά συμφώνησε με τον Ολυμπιακό που του έκανε με διαφορά την καλύτερη πρόταση, αλλά η μεταγραφή δεν προχώρησε από την πλευρά της ομάδας.

Αμέσως μετά, έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Επτά χρόνια μετά τα πρώτα του ματς στο ερασιτεχνικό της Πάτρας, ο Κώστας Κατσουράνης βρέθηκε στο ίδιο χορτάρι με τον Ζινεντίν Ζιντάν.

"Μου ταιριάζει πιο πολύ να είμαι τεχνικός διευθυντής, παρά προπονητής. Στην Πάτρα δέθηκα πολύ με τον κόσμο και με την πόλη. Η πόλη θέλει να εξελιχθεί, θέλει υγεία στο ποδόσφαιρο, αγκάλιασε αυτό που έγινε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλοί που είναι Παναχαϊκή. Εγώ πήγα σε 40 δημοτικά σχολεία για να μιλήσω για την ιδέα της Παναχαϊκής. Τα παιδιά θα κάνεις Παναχαϊκή, τον μεγάλο δεν μπορείς να τον αλλάξεις. Για να πετύχει όμως το εγχείρημα είτε θέλει δικά σου λεφτά, είτε κάποιον να εμπιστευτεί την τεχνογνωσία σου".

"Η Παναχαϊκή πρέπει να πάει έτοιμη στη Super League. Αν ανέβει βιαστικά, όπως θέλουν κάποιοι, θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά. Αν συνεχίζαμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, η Παναχαϊκή σε 1-2 χρόνια, θα πουλούσε δικούς της παίκτες".

 

Υποστήριξη: SilkTech