Κάτω από την εξέδρα ο Πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής γιατί δεν υπήρχε ράμπα!

Παρασκευή, Ιούνιος 17, 2022 - 9:58πμ
Τι απαντά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Σωρεία αντιδράσεων έχει προκαλέσει φωτογραφία που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο, από τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Σε αυτή εικονίζονται οι προσκεκλημένοι – ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αρχιερείς, τοπικοί παράγοντες- να βρίσκονται πάνω σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα την ώρα του αγιασμού, ενώ ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής βρίσκεται μακριά τους και μόνος του, κάτω από τη ακηνή.
Όπως προέκυψε στη συνέχεια δεν είχε τοποθετηθεί ράμπα ώστε να έχει πρόσβαση με το αναπηρικό του αμαξίδιο στην εξέδρα των επισήμων!
Το γεγονός προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις. Σφοδρή ήταν η αντίδραση εκπροσώπων των κομμάτων για την φωτογραφία αυτή. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» και συνέχισε: «Ο κ. Αυγενάκης προφανώς δεν έχει κανένα άγχος για τα ζητήματα προσβασιμότητας. Θα μπορούσε τουλάχιστον να μην προσβάλει με αυτό τον βίαιο τρόπο έναν συμπολίτη μας. Θεσμική υποχρέωση όλων μας η μηδενική ανοχή σε πρακτικές αποκλεισμού».
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης από το ΚΙΝΑΛ σχολίαζε με δηκτικό τρόπο: «Σήμερα δεν είναι 3 Δεκεμβρίου, δεν είναι «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία». Δεν ποστάρουμε με θέρμη «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Γιατί αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Και για την πράξη έχουμε πολύ δρόμο ακόμα».
Μετά το σάλο που προκλήθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε για τη φωτογραφία, κάνοντας λόγο για «λάθος», και διατύπωσε τη δέσμευση πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί εκ νέου.
«Τέτοια εικόνα, όπως η μη πρόνοια πρόσβασης του Προέδρου της Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή - Hellenic Paralympic Committee, Γιώργου Καπελλάκη, στην πρόχειρη εξέδρα για τον αγιασμό των εγκαταστάσεων Karteros Beach Sports Center, τέτοια παράλειψη δεν θα ξανασυμβεί.
H κουλτούρα συμπερίληψης είναι φιλοσοφία μας από την πρώτη ημέρα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά και βασικός άξονας πολιτικής της Κυβέρνησής μας.
Και αυτό το γνωρίζουν καλά οι αθλητές ΑμεΑ. Και το αναγνωρίζουν.
Το δήλωσε, αμέσως μετά, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, ο ίδιος ο Giorgos Kapellakis, τον οποίο ευχαριστώ θερμά», ανέφερε ο υφυπουργός.

Υποστήριξη: SilkTech