Καταπληκτική Ισπανία, σοκ για τους Γερμανούς (Βίντεο)

Πέμπτη, Νοέμβριος 24, 2022 - 12:01πμ
Περίπατος στην πρεμιέρα

Η Ισπανία έκανε την αρχή που ονειρευόταν εδώ και 88 χρόνια σε έναν αγώνα Μουντιάλ, με τρία γκολ σε 1ο ημίχρονο και με ακόμα τέσσερα στο δεύτερο επιβλήθηκε με 7-0 της Κόστα Ρϊκα για την 1η αγωνιστική του 5ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Οι Ντάνι Όλμο, Μάρκο Ασένσιο και Φεράν Τόρες, οι τρεις επιθετικοί της δηλαδή, μαζί με τον 18χρονο Γκάβι και δύο αλλαγές, τους Κάρλος Σολέρ και Άλβαρο Μοράτα, ισοπέδωσαν τον Κέιλορ Νάβας που έκανε ντεμπούτο τη φετινή σεζόν και διασφάλισαν ένα άνετο απόγευμα στην Ντόχα.

Με τη νίκη αυτή οι "ρόχας" ανέβηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας, πριν αντιμετωπίσουν την... ουραγό Γερμανία στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής την προσεχή Κυριακή (21:00), την ώρα που η Κόστα Ρίκα θα αγωνιστεί με την Ιαπωνία την ίδια μέρα (12:00).

Ο Λουίς Ενρίκε παρέταξε ένα 4-3-3 βασισμένο στο κέντρο της Μπαρτσελόνα με Σέρχιο Μπουσκέτς και τους έφηβους Πέδρι και Γκάβι και την επιθετική τριπλέτα που θα καθιερωθεί τα επόμενα χρόνια στην εθνική ομάδα. Η Κόστα Ρίκα είχε τον Τζόελ Κάμπελ μπροστά που στα 30 του έμοιαζε μόνος και αποδείχθηκε και στην πράξη, αφού ο πρώην επιθετικός του Ολυμπιακού δεν κατάφερε να απειλήσει.

Ο αγωνιστικός χώρος ήταν... κατηφορικός. Η μπάλα βρισκόταν διαρκώς σε πόδια Ισπανών και δη από αριστερά, όπου ο Τζόρντι Άλμπα είχε... εγκατασταθεί στην επίθεση. Ο Πέδρι δημιούργησε δύο ευκαιρίες πριν συμπληρωθεί ένα πεντάλεπτο και στο 11' σημειώθηκε το πρώτο γκολ, με υπέροχη ενέργεια του Όλμο.

Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Ασένσιο να σκοράρει και στο 31' οι Ισπανοί κέρδισαν πέναλτι και ο Φεράν Τόρες που το εκτέλεσε έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της χώρας του σε Μουντιάλ.

Ο Λουίς Σουάρες αντικατέστησε τον δεξιό μπακ του στην ανάπαυλα, όμως η Ισπανία άρχισε να επιτίθεται και από την άλλη πλευρά και τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια. Στο 54' ο Τόρες εκμεταλλεύτηκε λάθος στην άμυνα της Κόστα Ρίκα κι έκανε το 4-0 και κάπου εκεί άρχισαν οι αλλαγές και για τον Λουίς Ενρίκε.

Το επόμενο γκολ προήλθε από βασικό παίκτη πάντως, με τον Γκάβι να πιάνει φανταστικό βολέ με το εξωτερικό στο 74' και να γίνεται εκείνος πλέον ο νεαρότερος σκόρερ της Ισπανίας στο Μουντιάλ (σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών), αλλά και ο τρίτος νεαρότερος στην ιστορία της διοργάνωση, πίσω από τον Πελέ και τον Μανουέλ Ρόσας!

Η επίδειξη δύναμης της "ρόχας" ολοκληρώθηκε με γκολ από δύο αλλαγές, τους Κάρλος Σολέρ και Άλβαρο Μοράτα, με κατοχή άνω του 80% και κυρίως χωρίς να επιτρέψει ούτε μία τελική στην Κόστα Ρίκα!

ΙΣΠΑΝΙΑ: Σιμόν, Αθπιλικουέτα, Ρόδρι, Λαπόρτ, Άλμπα (64' Μπαλντέ), Γκάβι (57' Σολέρ), Μπουσκέτς (64' Κόκε), Πέδρι, Τόρες (57' Μοράτα), Ασένσιο (69' Γουίλιαμς), Όλμο

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ: Νάβας, Μαρτίνες (46' Γουάστον), Φούλερ, Ντουάρτε, Κάλβο, Οβιέδο (82' Ματαρίτα), Κάμπελ, Μπόρχες (72' Αγκιλέρα), Τεχέδα, Μπένετ (61' Ρουίς), Κοντρέρας (61' Σαμόρα)

Γερμανία - Ιαπωνία 1-2: Ιάπωνες σαμουράι σόκαραν τους Γερμανούς με ανατροπή στο β' μέρος

Η Ιαπωνία πήρε μία σπουδαία νίκη στο Khalifa International Stadium και μάλιστα με ανατροπή. Οι μπλε σαμουράι επικράτησαν 2-1 της Γερμανίας και έχουν βάλει "φωτιά" στον πέμπτο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου όλα είναι ανοιχτά.

Η Γερμανία προηγήθηκε στο 33ο λεπτό με εκτέλεση πέναλτι του Γκιντογκάν. Η απόδοση της Μάνσαφτ , η οποία είχε και δύο δοκάρια, έπεσε στο δεύτερο μέρος. Στο 75' ο Ντόαν ισοφάρισε, με τον Ασάνο να κάνει την ανατροπή.

Στην επόμενη αγωνιστική η Γερμανία αντιμετωπίζει την Ισπανία (27/11, 21:00) και στο τελευταίο ματς των ομίλων παίζει κόντρα στην Κόστα Ρίκα (1/12, 21:00), με τη θέση της να είναι δύσκολη. Η Ιαπωνία κοντράρεται με την Κόστα Ρίκα (27/11), μετά με την Ισπανία (1/12) και ελπίζει στην πρόκριση.
Μουντιάλ 2022, Γερμανία - Ιαπωνία 1-2: Ιάπωνες σαμουράι σόκαραν τους Γερμανούς με ανατροπή στο β' μέρος

Η Γερμανία από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού ήλεγξε τον ρυθμό και είχε την κατοχή της μπάλας. Ωστόσο, στο 8' η Ιαπωνία βρήκε δίχτυα με τον Μαέντα, ο οποίος ήταν εκτεθειμένος. Από εκεί και πέρα η Μάνσαφτ είχε τον απόλυτο έλεγχο και έψαχνε τον τρόπο να γίνει απειλητική.

Οι παίκτες του Χάνσι Φλικ έπαιζαν από τις πτέρυγες και φρόντιζαν να σουτάρουν συχνά. Η άμυνα της Ιαπωνίας άντεξε έως το 31'. Ο Ράουμ κοντρόλαρε την μπάλα στα αριστερά της περιοχής, ο Γκόντα τον ανέτρεψε και ο διαιτητής έδειξε άσπρη βούλα. Ο Γκιντογκάν ανέλαβε την εκτέλεση στο 33' και ήταν εύστοχος.
Στο 45+5' ο Χάβερτς βρήκε δίχτυα, έπειτα από γύρισμα του Γκνάμπρι. Ο βοηθός δεν σήκωσε το σημαιάκι του, ωστόσο με τη χρήση του VAR αποδείχθηκε πως ήταν οφσάιντ.

Η Γερμανία ξεκίνησε με φόρα και στο δεύτερο μέρος. Στο 47' ο Γκνάμπρι σούταρε από τα δεξιά της περιοχής, με την μπάλα να χτυπάει στη συμβολή των δοκαριών και να φεύγει άουτ. Στο 51' ο Μουσιάλα προσπάθησε να πετύχει ένα απίστευτο γκολ. Πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, έκανε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Η Μάνσαφτ συνέχιζε να απειλεί. Στο 60' ο Γκιουντογκάν πάτησε στην περιοχή, έκανε το σουτ, με την μπάλα να σταματάει στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Γκόντα.
Όσο το σκορ παρέμενε στο 1-0 η Ιαπωνία ήλπιζε, με την απόδοση των Γερμανών σταδιακά να πέφτει. Μάλιστα, αρκετές ήταν οι στιγμές που προσπαθούσε να απειλήσει με τελικές μέσα από την αντίπαλη περιοχή. Ωστόσο, οι παίκτες της Μάνσαφτ αποσοβούσαν τον κίνδυνο.

Η Γερμανία για λίγα λεπτά προσπάθησε να ανεβάσει ρυθμό. Στο 71ο λεπτό οι παίκτες του Φλικ είχαν φάση διαρκείας. Ο Γκόντα απέκρουσε σουτ των Χόφμαν και Γκνάμπρι σε πρώτη φάση. Στη συνέχεια ο παίκτης της Μπάγερν πήρε κεφαλιά με τον κίπερ της Ιαπωνίας να διώχνει σε δύο χρόνους. Ήταν ίσως η καλύτερη περίοδος της Μάνσαφτ μετά τις αλλαγές του Φλικ που επηρέασαν αρνητικά την απόδοση της ομάδας του.

Δύο λεπτά αργότερα η Ιαπωνία έκανε τη μεγαλύτερη φάση της στον αγώνα μέχρι εκείνη στην στιγμή. Ο Ίτο βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας της Γερμανίας, έκανε το πλασέ και ο Νόιερ προχώρησε σε μία εντυπωσιακή απόκρουση. Αυτή ήταν ουσιαστικά η προειδοποίηση. Ο Μιναμίνο από τα αριστερά της περιοχής έκανε τη σέντρα-σουτ, ο Νόιερ απέκρουσε, με τον Ντόαν να παίρνει το ριμπάουντ και να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα στο 75'.

Η Ιαπωνία έφερε τα πάντα "τούμπα" λίγα λεπτά αργότερα. Στο 83ο λεπτό ο Ντόαν πάτησε στην περιοχή από τα δεξιά, σούταρε δυνατά στην κλειστή γωνία του Νόιερ, ο οποίος νικήθηκε για το 2-1. Η Γερμανία δεν μπορούσε να βρει απάντηση, η Ιαπωνία επιχειρούσε να χτυπήσει στην κόντρα και οι μπλε σαμουράι πήραν το σπουδαίο αποτέλεσμα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Ρίντιγκερ, Ράουμ, Σλότεμπεκ, Ζίλε, Κίμιχ, Γκιντογκάν (67' Γκορέτσκα), Χάβερτς (79' Φίλκρουγκ), Γκνάμπρι (90' Μουκοκό), Μίλερ (67' Χόφμαν), Μουσιάλα (79' Γκέτσε).
ΙΑΠΩΝΙΑ: Γκόντα, Ιτακούρα, Ναγκατόμο (57' Μιτόμα), Έντο, Κούμπο (46' Τομιγιάσου), Ίτο, Καμάντα, Τανάκα (71' Ντόαν), Σάκαϊ (74' Μιναμίνο), Γιοσίντα, Μαέντα (57' Ασάνο)

Μαρόκο - Κροατία 0-0: Οι Μαροκινοί έβαλαν στοπ στη φιναλίστ του 2018

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η Ιαπωνία ενεργοποίησε μια «βόμβα» στο Μουντιάλ 2022, νικώντας με ανατροπή τη Γερμανία με 2-1 και έβγαλε τους φίλους της στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Η Ιαπωνία πήρε ιστορική νίκη σε Μουντιάλ, επικρατώντας της Γερμανίας με ανατροπή (2-1) στα γήπεδα του Κατάρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ, η Ιαπωνία καταφέρνει να κερδίσει παιχνίδι στο οποίο δέχτηκε πρώτη γκολ (στις προηγούμενες εννιά περιπτώσεις είχε επτά ήττες και μόλις δύο ισοπαλίες) και μάλιστα κόντρα σε ένα… μεγαθήριο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγουν οι Ιάπωνες στους δρόμους του Τόκιο και να πανηγυρίσουν τη σπουδαία νίκη. Ο βροχερός καιρός δεν ήταν αρκετός για να τους εμποδίσει!
Δεν ήταν ιδανική η πρεμιέρα της φιναλίστ του 2018 στο Μουντιάλ του Κατάρ. Η Κροατία έμεινε ισόπαλη 0-0 στο παιχνίδι κόντρα στο ταλαντούχο Μαρόκο στην πρώτη αγωνιστική του έκτου ομίλου του Παγκοσμίου. Οι Κροάτες είχαν πιο ποιοτικές στιγμές, όχι όμως αρκετές για το γκολ, με τους Μαροκινούς επίσης να είναι επικίνδυνοι.

Έτσι, οι δύο χώρες παίρνουν από έναν βαθμό. Η ομάδα του Ρεγκραγκί παίζει απέναντι στο Βέλγιο (27/11) στην επόμενη αγωνιστική και κλείνει με τον Καναδά (1/12) τις υποχρεώσεις της στον όμιλο. Οι παίκτες του Ντάλιτς έχουν ματς κόντρα σε Καναδά (27/11) και Βέλγιο (1/12).

Το πρώτο μέρος ήταν αρκετά ισορροπημένο και με χαμηλό ρυθμό. Η Κροατία είχε την κατοχή, χωρίς να ανοίγει το τέμπο, με τους Μαροκινούς να πατούν πιο εύκολα στην περιοχή του Λιβάκοβιτς, χωρίς όμως να μπορέσουν να πετύχουν κάτι σπουδαίο.

Το παιχνίδι πήρε "φωτιά" προς το τέλος του πρώτου μέρους με δύο καλές στιγμές της ομάδας του Ντάλιτς. Στο 45+1', ο Σόσα έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Βλάσιτς έβαλε το πόδι του από τον Μπόνο, με τον τερματοφύλακα του Μαρόκου να αποκρούει. Αμέσως μετά ο Μόντριτς έκανε το σουτ εκτός περιοχής, αλλά ήταν για λίγο άστοχος.

Ο ρυθμός παρέμενε χαμηλός και στο δεύτερο μέρος, με την Κροατία να συνεχίζει να έχει την κατοχή, αλλά το Μαρόκο να παραμένει επικίνδυνο στην κόντρα. Έτσι, στο 51' ο Μαζραουί πήρε κεφαλιά από κοντά, όμως αστόχησε ο Λιβάκοβιτς. Στη συνέχεια οι Κροάτες δημιούργησαν προϋποθέσεις στην περιοχή των αντιπάλων τους, με τον Μπόνο, ωστόσο να διώχνει.

Η Κροατία συνέχιζε να έχει την κατοχή της μπάλας χωρίς ωστόσο να μπορεί να βρει απάντηση στην άμυνα του Μαρόκου. Έτσι, το 0-0 παρέμεινε έως το φινάλε με τις δύο ομάδες να παίρνουν από έναν βαθμό.

Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Κροατία 0-0: Οι Μαροκινοί έβαλαν στοπ στη φιναλίστ του 2018
ΜΑΡΟΚΟ: Μπούνου, Χακίμι, Σάις, Αγκέρ, Μαζραουί (60' Αλάχ), Σ. Άμραμπατ, Ουνάχι (82' Σαμπίρι), Αμάλαχ, Ζιγιές, Μπουφάλ (65' Εζαλζουλί), Εν-Νεσίρι (81' Χαμντάλαχ)

ΚΡΟΑΤΙΑ: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Κόβατσιτς (79' Μάγερ), Βλάσιτς (46' Πάσαλιτς), Πέρισιτς (90' Όρσιτς), Κράμαριτς (71' Λιβάγια)

Υποστήριξη: SilkTech