Κανέλλος Κανελλόπουλος: Ο ποδηλάτης του ΠΟΠ που πέταξε πάνω από το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Οκτώβριος 29, 2019 - 7:03μμ

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος (Βραχνέικα Αχαΐας, 25 Μαρτίου 1957) είναι πρωταθλητής της ποδηλασίας και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ποδηλάτες.

Υπήρξε αθλητής του Π.Ο. Πάτρας από το 1973 έως το 1993.

Είναι 15 φορές Πρωταθλητής Ελλάδος Ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και σε μικρότερους αγώνες. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 μαζί με τον Ηλία Κελεσίδη, στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου (190,2 χιλιόμετρα) αλλά εγκατέλειψε από πτώση.

 Προς τιμήν του στην γενέτειρά του τα Βραχνέικα διοργανώνεται ο αγώνας «Ανάβαση Βραχνέικων Κανέλλος Κανελλόπουλος».

Το πρώτο ποδήλατο

Ξεκίνησε μόνος του να διανύει μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε χωριά της Πάτρας έως το 1972, όταν σε ηλικία 15 χρόνων αποφάσισε να πάρει αγωνιστικό ποδήλατο.

Χωρίς σημαντικούς πόρους, ο έφηβος ξεκίνησε την αποταμίευση. Κρατούσε τα χρήματα από τα κάλαντα, άνοιξε κουμπαράδες κι έκανε πως ξεχνούσε να δίνει ρέστα στον πατέρα του. Για ένα χρόνο ότι χρήματα είχε για το κολατσιό στο σχολείο, τα μάζευε για να πάρει ποδήλατο. Και τα κατάφερε. «Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1973″. Εκείνη τη μέρα ξέχασα να φάω από τη χαρά μου».  Απέκτησε το αγωνιστικό του ποδήλατο και από τότε δεν ξανακατέβηκε. «Έχω γράψει 750.000 χλμ», δηλώνει με περηφάνια για το κοντέρ του.

Στον πρώτο του αγώνα με τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών έκανε μόνο ένα μήνα προπόνηση, διένυσε 120 χιλιόμετρα και τερμάτισε στην 16η θέση, ανάμεσα σε έμπειρους ποδηλάτες. Κατηγορία ανδρών δεν υπήρχε, ούτε τεχνογνωσία. «Μας έλεγαν μην πίνετε νερό γιατί θα διψάσετε περισσότερο…». Στον αγώνα έμεινε από υπογλυκαιμία. «Δεν ήξερα τι να φάω στη διαδρομή». Περισσότερο στο μυαλό του έχουν χαραχθεί οι αγώνες στους οποίους υπέφερε: «σε αυτούς που έτρωγα βροχή, χιόνια, κρύο. Κάθε φορά που τραβάς τα πάνδεινα, σκέφτεσαι τι θέλω και τα κάνω. Αλλά μετά το ξεχνάς. Θέλει τρέλα. Είναι τόσες οι δυσκολίες που μπορείς να βρεις πολλές δικαιολογίες για να σταματήσεις».

Ο σύγχρονος "Δαίδαλος"

Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος επιλέχθηκε να είναι ένας από τους πέντε ποδηλάτες που θα επανδρώσουν μία πειραματική πτήση για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα·.

Ετσι, στις 23 Απριλίου 1988 πέταξε με πεταλοκίνητο αεροπλάνο, τον «Δαίδαλο», μάζας 32 χιλιογράμμων, ξεκινώντας από το Ηράκλειο Κρήτης, πάνω από το Αιγαίο Πέλαγος, καλύπτοντας τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 Km) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυική δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει και οι μυθικοί Δαίδαλος και Ίκαρος. Το ρεκόρ καταγράφηκε στο Βιβλίο Γκίνες.

«Το προηγούμενο βράδυ δε μπόρεσα να κοιμηθώ από την αγωνία»  λέει ο ίδιος.

Πριν από τον αγώνα σκεφτόταν την ευθύνη που ένιωθε απέναντι στη χώρα και στην ομάδα που δούλευε για το εγχείρημα.

Ο «σύγχρονος Δαίδαλος» έκανε ποδήλατο στους ουρανούς με ευνοϊκό αέρα. «Ένιωθα δέος στον αέρα, γιατί είναι ένα αφύσικο περιβάλλον για τον άνθρωπο. Ήταν κάτι πιο απαιτητικό και σίγουρα πιο δύσκολο από το ποδήλατο. Έπρεπε να κρατάω έναν συγκεκριμένο ρυθμό στο πεντάλ και συγχρόνως να ρυθμίζω το ύψος και τη διεύθυνση με το πηδάλιο. Δεν μπορώ να πω ότι φοβήθηκα, ούτε ότι απόλαυσα την πτήση, αλλά η ευθύνη που είχα να τηρήσω κατά γράμμα τους κανόνες της πτήσης, ώστε να πάνε όλα όπως είχαν προγραμματιστεί, δεν με άφησαν να το χαρώ όπως ήθελα» θυμάται.

Ένα απρόβλεπτο γεγονός, που οφειλόταν στον αέρα, απειλεί να μετατρέψει τον Δαίδαλο σε... Ίκαρο, όταν το σκάφος χάνει την ουρά του και μένει χωρίς πηδάλιο, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα. Ευτυχώς αυτό συμβαίνει μόλις 15 μέτρα πριν από την ακτή, στην οποία θα γινόταν η προσγείωση και ενώ το ανεμοπλάνο βρίσκεται σε πολύ χαμηλό ύψος. Ο ποδηλάτης-πιλότος βγαίνει σώος και ευτυχής για το κατόρθωμά του.

Στροφή στην αγιογραφία

Όντας αυτοδίδακτος ζωγράφος από μικρό παιδί, μετά το τέλος της αγωνιστικής ποδηλασίας το 1993, ο Κανέλλος Κανελλόπουλος ασχολείται συστηματικά με την ορθόδοξη εικονογραφία.

Ξεκίνησε μαθήματα με τον καθηγητή Γιώργο Κόρδη στο πλευρό του οποίου παραμένει ανελλιπώς μέχρι σήμερα, ως μαθητής και συνεργάτης.

Ιδρυτικό μέλος της «Εικονουργίας» όπου και παραδίδει μαθήματα σχεδίου, χρώματος, τεχνικών κ.λ.π. από το 1995 μέχρι σήμερα, με τον Γιώργο Κόρδη επικεφαλής.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής-αγιογραφίας με τον Σύλλογο Φίλων του Αθλητισμού.

Επίσης συμμετέσχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις αγιογραφίας, κυρίως ως μέλος της «Εικονουργίας».

Έχει συμμετάσχει στην αγιογράφηση μεγάλων επιφανειών (τοιχογραφίες) με τον Γιώργο Κόρδη σε ιερές μονές (καθολικά–παρεκκλήσια-τράπεζες), σε ιδιωτικές ή ενοριακές εκκλησίες, καθώς και σε εικονογράφηση τέμπλων και φορητών εικόνων.

*πηγές: mixanitouxronou & wikipedia

Υποστήριξη: SilkTech