Ηττημένος και ταπεινωμένος απελάθηκε από την Αυστραλία ο Τζόκοβιτς

Κυριακή, Ιανουάριος 16, 2022 - 4:40μμ
Βαριά ήττα

Τέλος στο σίριαλ με τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβίτς, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η έφεση του σέρβου τενίστα απορρίφθηκε και θα απελαθεί από την Αυστραλία.

Οι ελπίδες του Νόβακ Τζόκοβιτς να παίξει στο αυστραλιανό Open εξανεμίστηκαν σήμερα, αφού το δικαστήριο απέρριψε την έφεση του κορυφαίου Σέρβου κατά της διαταγής απέλασης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Τρεις δικαστές του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου επικύρωσαν την απόφαση που έλαβε την Παρασκευή ο υπουργός Μετανάστευσης να ακυρώσει τη βίζα του 34χρονου Σέρβου για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

 Η απόφαση πιθανότατα σημαίνει ότι ο Τζόκοβιτς, ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί κατά του COVID-19, θα παραμείνει υπό κράτηση στη Μελβούρνη μέχρι να απελαθεί.

Μια εντολή απέλασης συνήθως περιλαμβάνει επίσης τριετή απαγόρευση επιστροφής στην Αυστραλία.

Ο υπουργός ακύρωσε τη βίζα με το σκεπτικό ότι η παρουσία του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και την «καλή τάξη» του αυστραλιανού κοινού και «μπορεί να είναι αντιπαραγωγική στις προσπάθειες εμβολιασμού από άλλους στην Αυστραλία».

Η βίζα του Τζόκοβιτς ακυρώθηκε αρχικά στις 6 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης λίγες ώρες αφότου έφτασε για να αγωνιστεί στο πρώτο Grand Slam του 2022.

Αποδέχεται την απόφαση του δικαστηρίου ο Νόβακ Τζόκοβιτς
Σε δήλωση που εξέδωσε μετά την απόρριψη της έφεσής του την Κυριακή, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για τη διευθέτηση της αναχώρησής του από τη χώρα και επιβεβαίωσε ότι δεν θα αγωνιστεί στο Australian Open.

Είπε ότι αν και ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένος» από την απόφαση του δικαστή, «σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από την Αυστραλία».

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Τζόκοβιτς: «Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης στο Δικαστήριο. Θα πάρω τώρα λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, πριν κάνω οποιοδήποτε άλλο σχόλιο πέραν αυτού.

Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος από την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστική αναθεώρηση της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορώ να παραμείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Αισθάνομαι άβολα που το ενδιαφέρον των τελευταίων εβδομάδων επικεντρώθηκε σε μένα και ελπίζω ότι όλοι μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και στο τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους αξιωματούχους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους μου, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους συμπατριώτες μου Σέρβους για τη συνεχή υποστήριξή σας. Όλοι σας υπήρξατε μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

Το χρονικό του σίριαλ
Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε περί τις 6 ώρες και οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις απόψεις τους στους δικαστές.Υπενθυμίζεται ότι το σίριαλ για την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς και της απέλασής τους από τη χώρα ξεκίνησε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αυστραλίας δεν δέχεται την ιατρική εξαίρεση που κατέθεσε ο Νόλε με δεδομένο ότι δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς φεύγει δικαστικά ηττημένος, απογοητευμένος, με “πληγωμένη” την… τσέπη του και άμεσα από την Αυστραλία, μετά την απόφαση απέλασης που υπήρξε από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας.

Ο εννέα φορές νικητής του Australian Open, Νόβακ Τζόκοβιτς, δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του και καλείται να αποχωρήσει άμεσα από την Αυστραλία, μετά την οριστική δικαστική του ήττα.

Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, ο 34χρονος Σέρβος τενίστας θα φύγει από την Αυστραλία στις 22:30 (13:30 ώρα Ελλάδας) με πτήση της Emirate για το Ντουμπάι και από εκεί θα πάει είτε στην πατρίδα του, είτε στην Ισπανία.

Σε περίπτωση, πάντως, που επιστρέψει στην Σερβία, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την υποδοχή που θα του επιφυλάξουν συγγενείς, φίλοι, αλλά και θαυμαστές, οι οποίοι όλη αυτή την περίοδο “φώναζαν” υπέρ του.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς όχι μόνο χάνει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον δέκατο τίτλο του στο Australian Open που θα του έδινε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ (έπαθλο νικητή), αλλά καλείται να βγάλει από την… τσέπη του ένα τεράστιο ποσό.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ο Τζόκοβιτς θα πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, τα οποία αντιστοιχούν σε ένα τεράστιο ποσό ακόμα και για το βεληνεκές του Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο “Τζόκερ” θα βάλει.. βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα πρέπει να δώσει περίπου 500.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Σε αυτό το ποσό, δεν υπολογίζεται και η αμοιβή των δικηγόρων που των εκπροσώπησαν

Την ίδια στιγμή, η Tennis Australia -με ανακοίνωση της- επιβεβαίωσε τις αλλαγές στο ταμπλό του Australian Open.

«Η Tennis Australia σέβεται την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Σύμφωνα με τους κανονισμούς των Grand Slams, τη θέση του Νο.1 θα πάρει Lucky Loser. Ανυπομονούμε για ένα ανταγωνιστικό και συναρπαστικό Australian Open και ευχόμαστε καλή τύχη σε όλους τους παίκτες».

Υποστήριξη: SilkTech