Ηλιαχτίδα ελπίδας

Κάθε Δευτέρα Δελτίο Θυέλλης από τον Τάκη Πετρόπουλο

Δευτέρα, Ιούλιος 23, 2018 - 12:46μμ

Πριν τριανταπέντε περίπου χρόνια μια αθλητοπαρέα της πόλης μας είχε την ιδέα να οργανώσει το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εργαζομένων. Τότε ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι η ιδέα τους θα εξελισσόταν σε σημαντικό αθλητικό θεσμό. Το μεράκι όμως και η γνώση περίσσευαν και η ιδέα αυτή ικανοποιούσε μια ώριμη κοινωνική ανάγκη.

Ο Δήμος, ως όφειλε άλλωστε, αγκάλιασε αυτό το θεσμό, που ταξίδεψε στο χρόνο για να γίνει πια μεσόκοπος και να αποκτήσει κι ένα  μικρότερο σε ηλικία αδερφάκι το πρωτάθλημα εργαζομένων μπάσκετ. Ο θεσμός αυτός του εργασιακού αθλητισμού, που εμφανίζει  εσωτερική αναπτυξιακή δυναμική, έχει ήδη αναδειχθεί σε μεγάλη ανθοφορούσα κυψέλη κοινωνικότητας . 

Τα τελευταία χρόνια πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι εργαζόμενοι, οι περισσότεροι σαν αθλητές, αλλά και σαν προπονητές, διαιτητές, κριτές, έφοροι και φροντιστές συμμετέχουν ενεργά στο θεσμό. Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους παρακολουθούν σαν θεατές τους αγώνες, που σε επίπεδο οργάνωσης δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα αγωνιστικά πρωταθλήματα των ενώσεων και ομοσπονδιών.

Όποιος βρέθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο κατάμεστο κλειστό δημοτικό γήπεδο Αλεξιώτισσας για τον τελικό του φετινού πρωταθλήματος μπάσκετ, είδε να ξετυλίγεται όλο το εύρο των κοινωνικών διεργασιών που πυροδοτεί ένας αθλητικός αγώνας.

Διαπίστωσε ότι ο αθλητισμός δεν είναι μια μονοδιάστατη δραστηριότητα που ευεργετεί απλά το σώμα μας και τις φυσικές του λειτουργίες. Είναι μια σύνθετη βαθιά κοινωνική λειτουργία, που αγγίζοντας το μυαλό και την ψυχή, μας φέρνει πιο κοντά επιτυγχάνοντας κοινωνική όσμωση.

Στην πόλη μας επίσης το Παράρτημα Αχαΐας της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών δίνει την ευκαιρία αθλητικής ψυχαγώγησης σε εκατοντάδες εργαζόμενους των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια  ο Δήμος στηρίζει ακόμη πιο δυνατά το θεσμό του εργασιακού αθλητισμού. Παρέχει δωρεάν τα καλύτερες αθλητικές του εγκαταστάσεις, τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και διοικητική και τεχνολογική υποστήριξη. Το κυριότερο όμως είναι  ότι συμβάλλει αποφασιστικά στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλούς διεξαγωγής των αγώνων. Χρηματοδοτεί  το θεσμό και παρέχει σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας υγειονομικό  εξοπλισμό.

Πέρα από το Δήμο στηρίζουν το θεσμό και φορείς του αθλητισμού  των διαιτητών, κριτών, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, αθλητικοί σύλλογοι όπως η Παναχαϊκή και ο Απόλλωνας αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό βαθύ κοινωνικό τους χαρακτήρα, αλλά και όμοροι Δήμοι όπως της Δυτικής Αχαΐας και του Αντιρίου.

Παρ’ όλα αυτά το μικρό εύρος του θεσμού στην πόλη μας σε σχέση με τις συνολικές ανάγκες των εργαζομένων δεν είναι παρά μόνο μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Ποσοστιαία ο θεσμός καλύπτει μόνο ένα μικρό τμήμα του συνόλου των εργαζομένων και η ανάγκη να απλωθεί σε περισσότερους κλάδους είναι πλέον ολοφάνερη. Κατά κύριο λόγο κι εξ οφιτσίου τα συνδικάτα και το Εργατικό Κέντρο (ειδικότερα με την τελευταία ευνοϊκή  αλλαγή στην ηγεσία του) πρέπει άμεσα να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. 

Σε οργανωτικό επίπεδο είναι αναγκαία η συγκρότηση μέσα στους κόλπους του Εργατικού Κέντρου μιας καλά δομημένης Αθλητικής Οργάνωσης Εργαζομένων, που θα αναπτύξει ένα σχέδιο ανάπτυξης του αθλητισμού των εργαζομένων και θα διεκδικήσει δυναμικά στο πλαίσιο του εργατικού λαϊκού κινήματος τους αναγκαίους πόρους από το κράτος για την υλοποίηση του.

Είναι πλέον φανερά ώριμες οι συνθήκες στην πόλη μας να ενσωματωθεί αυτή η δίκαιη διεκδίκηση στους στόχους του εργατικού λαϊκού κινήματος, πλάι στην κύρια διεκδίκηση για δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Υποστήριξη: SilkTech