Η World Athletics αλλάζει τον κανονισμό στη χρήση των παπουτσιών

Παρασκευή, Δεκέμβριος 24, 2021 - 6:05μμ

H Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου αλλάζει τους κανόνες στην χρησιμοποίηση των παπουτσιών ως το 2024 και θα επιτρέπει παπούτσια με πάτο ως 20mm.

Η χρήση παπουτσιών από αθλητές στίβου, τους οποίους βοηθούσαν στο να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, απασχόλησε έντονα το τελευταίο διάστημα την WA.

Γι’ αυτό και σχηματίστηκε ειδική επιτροπή η οποία αποφάσισε πως από το 2022 σταδιακά και ως την 1η Νοεμβρίου του 2024, όλοι οι αθλητές θα έχουν μια περίοδο προσαρμογής με τα νέα παπούτσια που θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να φορούν σε τρία χρόνια από τώρα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, η σόλα των παπουτσιών θα πρέπει να έχει πάχος 20 mm, αλλάζοντας τον κανονισμό που ως τώρα επέτρεψε 25mm εντός σταδίου και 40mm σε αγώνες δρόμου. Με την τεχνολογία να έχει προχωρήσει σημαντικά και να βγαίνουν «έξυπνα» παπούτσια, έχουν υπάρξει φωνές πως με αυτά, οι επιδόσεις δεν είναι αντικειμενικές. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πριν δέκα χρόνια περίπου με τα μαγιό στην κολύμβηση, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν και όλα τα παγκόσμια ρεκόρ που έγιναν, ακυρώθηκαν.

Για την βοήθεια που δίνουν τα «έξυπνα» παπούτσια μίλησε και ο Κάρστεν Βάρχολμ, ο οποίος τα χρησιμοποίησε και έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια. «Η τεχνολογία στα παπούτσια σκοτώνει την αξιοπιστία των αθλητών» παραδέχτηκε ο Νορβηγός.

Υποστήριξη: SilkTech