Η ΠΓΕ γιορτάζει 130 χρόνια ιστορίας (ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Ιούνιος 12, 2021 - 2:39μμ
Αφίσες με το κοκκινόμαυρο παρελθόν γέμισαν τους δρόμους της Πάτρας

Ξεκίνησαν, την Παρασκευή (11/6) οι εορτασμοί για τα 130ά γενέθλια της Παναχαϊκής, που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με λαμπρές εκδηλώσεις.

Η Παναχαϊκή ιδρύθηκε αρχές Ιουνίου 1891, ενώ η είδηση έγινε γνωστή στις 14 Ιουνίου 1891.

Το χθεσινό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη της ΕΡΤ3 στο γήπεδο της Αγυιάς, συνέντευξη αθλητών του ποδοσφαίρου και προβολή της Αίθουσας Τροπαίων που βρίσκεται στα γραφεία της Παναχαϊκής.

KYΡIAKH

Νεαροί που συγκεντρώθηκαν στο Μώλο της Αγίου Νικολάου στην Πάτρα το "γιόρτασαν" για τα 130 χρόνια της Παναχαϊκής. Έπεσαν πυροτεχνήματα και άναψαμ καπνογόνα τραγουδώντας χρόνια πολλά.

Ακόμα, εκδηλώσεις στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου & Γεροκωστοπούλου (έκθεση φωτογραφίας, μουσική εκδήλωση με την Μπάντα του Δήμου), τοποθέτηση αεροπανό, συγκέντρωση Ακαδημιών και οργανωμένων φιλάθλων της Π.Γ.Ε., φωταγώγηση της πόλης και επιλεγμένων κτιρίων (Δημαρχείο, Θέατρο Απόλλων, σκάλες Αγ. Νικολάου, Αρχαίο Ωδείο, Κάστρο, κυματοθραύστης).

Τέλος το Σάββατο (12/6) είχαμε την επίσκεψη αθλητών των Ακαδημιών της ΠΓΕ στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πυθαγόρας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κλήθηκε πρώτος να χαιρετίσει την εκδήλωση και είπε : «Η πόλη μας τιμά την Παναχαϊκή και τα 130 χρόνια ζωής της. Επειδή οι ομάδες αποτελούνται από πρόσωπα, τιμούμε όλους αυτούς που επί 130 χρόνια κράτησαν ψηλά την Παναχαϊκή, αγωνίστηκαν και θα αγωνίζονται γι' αυτή και για την πόλη μας." Είναι χαρά μας να βρισκόμαστε δίπλα σε μια ομάδα η οποία μπήκε μπροστά, κρατά τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο και το κυριότερο δίνει διέξοδο στη νεολαία, στα παιδιά μας, να μπορούν να προχωρούν στη ζωή τους, να γίνονται συγκροτημένες προσωπικότητες. Γιατί ο αθλητισμός διαπλάθει προσωπικότητες, διαπλάθει ανθρώπινο ήθος, δείχνει δρόμους. Αυτό είναι η πόλη μας".

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο αντιδήμαρχς Τάκης Πετρόπουλος δείχνει στον Δήμαρχο, που δεν διακρίνεται, τη φωτογραφία της καλύτερης ομάδας μπάσκετ στην ιστορία της Παναχαϊκής (1986 Α2 Εθνική), που είχε κεντρική θέση στην υπαίθρια επετειακή έκθεση φωτογραφίας. Η Πεντάδα είναι από αριστερά Ζούρας Στ., Κανατσέλος Γ., Σομαλακίδης Γ., Πετρόπουλος Τ., Παπανικολάου Γ. Ο Πετρόπουλος εξηγεί στο Δήμαρχο τα ντεσού εκείνης της ομάδας και στέκεται κυρίως στο ρόλο του πλέι μέικερ Σομαλακίδη που είχε τα λιγότερα προσόντα αλλά ήταν στρατηγός και ήξερε να κρατάει τις ισορροπίες σε 4 πρωτοκλασσάτους παίκτες της κατηγορίας και να είναι ο συνδετικός κρίκος για να είναι φίλοι!

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Δήμαρχος εξηγεί στον Αντιπρόεδρο της Παναχαϊκής και συνάδελφο του καρδιολόγο γιατρό, αλλά αντίπαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είναι δημοτικός Σύμβουλος με Παπαδημάτο Νίκο, τον Κώστα Σβώλη  ποιος είναι ο Πετρόπουλος στη φωτό, σαν να του λέει καθίστε καλά έχουμε παικταράδες!

Τελειώνοντας ο Δήμαρχος έκανε αριστοτεχνική πάσα αλά Σομαλακίδη στον Πετρόπουλο λέγοντας "Περισσότερα από τον coach της δημοτικής αρχής τον Τάκη που φόρεσε και τη φανέλλα της

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΑΚΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού


"Η πόλη μας μαζί με τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, γιορτάζει αυτές τις ημέρες και τα 130 από την ίδρυση της ιστορικότερης και μεγαλύτερης αθλητικής και γενικότερα κοινωνικής συλλογικότητας της, της Παναχαϊκής.
Όσο σημαντική είναι η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση για το Ελληνικό Έθνος – Κράτος, την πατρίδα μας, τόσο σημαντική είναι και η επέτειος των 130 χρόνων της Παναχαϊκής για τον Πατραϊκό κι Ελληνικό Αθλητισμό.
Η πόλη μας έχει αρκετούς μεγάλους και ιστορικούς συλλόγους, αλλά κανένας άλλος δεν ενέπνευσε και δεν ένωσε στο διηνεκές κάτω από τη σημαία του τόσους φιλάθλους όσους η Παναχαϊκή.
Κανένας άλλος σύλλογος δεν καθόρισε στο βαθμό που το έκανε η Παναχαϊκή την ιστορική εξέλιξη και τις όψεις της αστικής κοινωνικότητας της πόλης μας κυρίως στα τέλη του 19ου αιώνα, στον 20 αιώνα αλλά και σήμερα, αφού οι αγώνες της ποδοσφαιρικής ομάδας εξακολουθούν να είναι το μαζικότερο αθλητικό – κοινωνικό γεγονός της πόλης.
Ανέδειξε σε όλα τα αθλήματα που καλλιεργούσε και καλλιεργεί τον στίβο, την άρση βαρών, το πόλο, την πυγμαχία, το ποδόσφαιρο, το βόλεϊ και το μπάσκετ μεγάλους αθλητές, μερικοί από τους οποίους έγιναν τοπικοί θρύλοι όπως ο Τόφαλος, ο Δαβουρλής και ο Τσιμιγκάτος.
Η Παναχαϊκή έζησε κι άντεξε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, σημαντικά εθνικά και παγκόσμια ιστορικά γεγονότα, δικτατορίες, κοινωνικο-οικονομικές κρίσεις, δυσκολίες μεγάλες και είναι εδώ όρθια αντιστέκεται κι επιβιώνει έχοντας όλα τα τμήματα της οργανωμένα και ανταγωνιστικά.
Αν εξαιρέσουμε τη συμπολίτισσα μεγάλη κολυμβήτρια Νόρα Δράκου που ανήκει πλέον σε Αθηναϊκό σύλλογο, η Παναχαϊκή είναι η ο μόνος σύλλογος της πόλης που αθλητής της, ο πρωτοπυγμάχος μας Σάκης Πεφάνης έφτασε μια ανάσα πριν τη συμμετοχή του στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο!
Εμείς όλοι κάποτε θα φύγουμε, αλλά η Παναχαϊκή θα παραμείνει για να συνεχίσει το θρυλικό ταξίδι της στην ιστορία!
Ζήτω η παναχαϊκή μας!".

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Ευχές για την Παναχαϊκή
Οι Πατρινοί που ίδρυσαν τον Ιούνιο του 1891 τον Παναχαϊκό Γυμναστικό Σύλλογο, την μετέπειτα Παναχαϊκή, είχαν δύο οράματα: την αγάπη για τον Αθλητισμό και την πίστη στη φανέλα. Η Παναχαϊκή τίμησε και τα δύο με τη λαμπρή πορεία της, αναδεικνύοντας αθλητές και αθλήματα που έκαναν την Πάτρα περήφανη και έγραψαν ιστορία. Εύχομαι ολόψυχα η ομάδα μας να βρίσκει και να συνεχίζει για άλλα τόσα χρόνια το δρόμο της αίγλης. Αξίζει στην ίδια και στην πόλη μας.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία: Η Μπάντα του Δήμου που έπαιξε τους ύμνους της Παναχαϊκής και οι αρκετοί φίλαθλοι που υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς Δήμαρχο, αντιδήμαρχο κ.ά. και διέκοπταν τους χαιρετισμούς με συνθήματα.
* Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech