Η Πάτρα των μεγάλων μαραθωνοδρόμων μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων δρομικών γεγονότων

Τρίτη, Σεπτέμβριος 27, 2022 - 12:15μμ
Ο Λουκάς Αδαμόπουλος (δεξιά)

Στις 15 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο νυκτερινός ημιμαρθώνιος αγώνας δρόμου 21.100μ. αφιερωμένος στον Φάνη Τσιμιγκάτο.

Η Πάτρα των μεγάλων μαραθωνοδρόμων μπαίνει στο χάρτη των μεγάλων δρομικών γεγονότων, με έναν αγώνα - γιορτή για το δρομικό κίνημα της χώρας.

Ο Δήμος Πατρέων έχει ξεκινήσει από το 2016 τις αθλητικές εκδηλώσεις τιμής για τον Φάνη Τσιμιγκάτο και φέτος, μετά από τα τρία χρόνια της πανδημίας, επανέρχεται με τον νυχτερινό ημιμαραθώνιο «Φάνης Τσιμιγκάτος», με σκοπό να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Η Πάτρα είναι αθλητική πόλη, με τους παλιούς να δίνουν το παράδειγμα στη νέα γενιά. Ένα μεγάλο μπράβο, αξίζει σε όσους βάζουν τις δυνάμεις τους για την διοργάνωση αυτή. Ανοίγει ένας ωραίος δρόμος!

Ένα μικρό ιστορικό για την εξάπλωση του στίβου της Αχαΐας μεταπολεμικά:

1940-1949
Νέα περίοδος ακμής για τον πατραϊκό στίβο. Η διοργάνωση των πανελληνίων πρωταθλημάτων αποκαθίσταται και η Παναχαϊκή αναδεικνύει νέους μεγάλους αθλητές.
1950-1959
Λάμπει το άστρο του Λουκά Αδαμόπουλου, του πρώτου πατρινού που ξεχωρίζει διεθνώς, αγωνιζόμενος στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Ελσίνκι. Σπουδαία φουρνιά από την Παναχαϊκή, με Παπαγιαννόπουλο, Ζαχαράτο, Παπασπύρου, Παπαχριστόπουλο κ.ά, προπονητής τους ο Βασίλης Λάβδας. Η Ειρήνη Πετράτου γίνεται το 1959 η πρώτη αθλήτρια της Πάτρας που κατακτάει μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα.
1960-1969
Ιδρύεται η Ολυμπιάδα, νέα εποχή για τον κλασικό αθλητισμό της περιοχής. Ξεχωρίζει ένας από τους μεγαλύτερους δρομείς όλων των εποχών, ο Χαρίλαος Λίτσας, με σωρεία κατάκτησης μεταλλίων.
1970-1979
Σε άνθηση ο στίβος, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και στο Αίγιο όπου η ΕΦΑ χάρη στον Γιάννη Χρυσανθόπουλο αναδεικνύει μια μεγάλη φουρνιά αθλητών (Γαρδικιώτη, Βαγενάς κ.ά.). Κάθε αγώνας των μαραθωνοδρόμων Φάνη Τσιμιγκάτου και Νίκου Αργυρόπουλου γίνεται ολοσέλιδος στον αθηναϊκό Τύπο.
1980-1989
Διαρκής η εξάπλωση του κλασικού αθλητισμού, καλλιεργείται και από ΕΑΠ, Εσπερο και Πάτραι (μεγάλη μορφή ο αδικοχαμένος Παπαγεωργίου). Το ξεκίνημα της λειτουργίας του Εθνικού Σταδίου δίνει ώθηση. Ξεπηδούν οι μορφές τριών τεράστιων αθλητών, της Μαρίας Πολύζου, του Σπύρου Ανδριόπουλου και του Γιώργου Παναγιωτόπουλου.
1990-1999
Περίοδος ακμής για τον Ελληνικό αθλητισμό και τον στίβο. Περίπου 350 μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα είναι ο απολογισμός από τη δράση σωματείων και αθλητών της Αχαΐας στα πανελλήνια πρωταθλήματα. Η δεκαετία με την μαζικότερη εκπροσώπηση σε αγώνες και εξ' αυτού με πολλές μεγάλες επιτυχίες. Το 1999 η Πάτρα αποκτά δημοτικό κλειστό γυμναστήριο στίβου, στις παλιές αποθήκες του Λαδόπουλου.
2000-2009
Τα σωματεία στην Πάτρα έχουν γίνει δέκα, η πόλη αποκτά σύγχρονο στάδιο, αλλά και προπονητήριο στίβου, ανοικτό μετά το κλειστό. Τα «Τοφάλεια» γίνονται θεσμός.

Στα χρόνια αυτά η Πάτρα ανέδειξε τεράστιους αθλητές. Ο πρώτος μεγάλος δρομέας, που μάλιστα συμμετείχε αι σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήταν ο Λουκάς Αδαμόπουλος με το ωραίο στιλ, έτρεχε σαν ελάφι.

WHO IS WHO
Έγινε ο πρώτος πατρινός αθλητής που πήρε ποτέ μέρος σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση (εξαιρουμένης ασφαλώς της Ολυμπιάδας του 1896). Mεγάλος πρωταθλητής στίβου της Πάτρας, που αγωνίστηκε σε μια εποχή που είναι τόσο μακρινή πια.
Ως αθλητής και αργότερα προπονητής, υπήρξε κολόνα επί δεκαετίες του πατραϊκού Αθλητισμού με τεράστιες διακρίσεις εντός κι εκτός των συνόρων.
Ο Λουκάς Αδαμόπουλος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1925 στην Πάτρα, ήταν γέννημα - θρέμμα Αγιαλεξιώτης. Αμέσως μετά την εφηβεία του κι αφού είχε τελειώσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στον Απόλλωνα Πάτρας (1946). Με αφορμή έναν αγώνα προς τιμήν του σπουδαίου Μαραθωνοδρόμου Κυριακίδη μεταπήδησε στον στίβο.
Ο αγώνας έγινε το 1946, στην απόσταση από τις Ιτιές έως το Δημαρχείο και ο Αδαμόπουλος, στον πρώτο του αγώνα, κατάφερε να τερματίσει πρώτος! Αυτό ήταν! Ένα νέο αστέρι στον στίβο ανέτειλε (προπονητής του ο Γιάννης Βλάχος και ο Ότο Σίμιτσεκ). Την επόμενη δεκαετία και μέχρι το 1957 που εγκατέλειψε την ενεργό δράση βίωσε σπουδαίες στιγμές. Πρωταθλητής Ελλάδας πάρα πολλά χρόνια στις μεσαίες αποστάσεις, Βαλκανιονίκης και πάνω από όλα έγινε ο πρώτος πατρινός που αγωνίστηκε σε μεγάλη διοργάνωση μετά από δεκαετίες, μετά δηλαδή το 1906 και την Μεσολυμπιάδα. Μέλος της Εθνικής μας ομάδας επιλέχθηκε στην αποστολή για το 4ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των ανδρών που έγινε το 1950 στις Βρυξέλλες (επόμενος πατρινός που τερμάτισε στη διοργάνωση, 36 χρόνια μετά, ο Σπύρος Ανδριόπουλος το 1986!). Ο Αδαμόπουλος ήταν 18ος στα 800μ. και επίσης 18ος στα 1.500μ. Πάντα έλεγε πως αγωνίστηκε στο κατάμεστο «Χέιζελ», είδε από κοντά τον διπλό θρίαμβο του Eμίλ Ζάτοπεκ (5.000μ. και 10.000μ.), ενώ του είχε κάνει εντύπωση το γεγονός πως έμενε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου «λες και ήταν ο Βασιλιάς».
Φυσικά οι επιδόσεις του Λουκά Αδαμόπουλου ήταν εντυπωσιακές. Κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1.000μ. με 2'.35''.7 το 1949 και στα 1.500μ. με 4'.06''.9 το 1950. Το ρεκόρ στο «χιλιάρι» έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και η προηγούμενη επίδοση (2'.36''.7) του Γεωργόπουλου κρατούσε 20 χρόνια!
Το 1967 ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, πρώτα στο Πάτραι και αμέσως μετά στην Παναχαϊκή μέχρι το 2002, αναδεικνύοντας τους καλύτερους αθλητές των δύο σωματείων. Του έμεινε ένα παράπονο, πως εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων δεν μπόρεσε να κάνει την καριέρα που εδικαιούτο.
Ένας αθλητής που για πολλά χρόνια είχε το εξής πρόγραμμα: Ξύπνημα στις 6 π.μ., μετακίνηση με τα πόδια από την Αλεξιώτισσα στο Δασύλλιο (μαζί με τα βιβλία), δίωρη προπόνηση και αμέσως μετά Σχολείο.
Δύο βαρέλια μετάλλια και Κύπελλα, κάποια στιγμή που είπε «άι σιχτίρ» πετάχτηκαν ή διανεμήθηκαν. Μαζί και το έπαθλο που του απένειμε για την προσφορά του ο πρώην πρωθυπουργός Νίκος Πλαστήρας!

Η Πάτρα καθυστέρησε δραματικά να καθιερώσει ένα μεγάλο εθνικό και γιατί όχι διεθνές δρομικό γεγονός, όμως αυτό αλλάζει. Και είναι κάτι που πιστώνεται σε αυτή τη δημοτική αρχή που δείχνει να «το έχει με τον αθλητισμό». Άλλωστε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και κατόρθωσε να έχει δίπλα του ανθρώπους με τεχνογνωσία και αγάπη για την πόλη και διάθεση προσφοράς. Το εγχείρημα γίνεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά η ανταπόκριση του αθλητικού κόσμου τεράστια για να κερδηθεί το στοίχημα.

Ο αγώνας ξεκίνησε δειλά - δειλά το 2015 με 5.000μ. μαζικό λαϊκό, μετεξελίχθηκε σε ημιμαραθώνιο το 2018 που έγινε με μεγάλη επιτυχία, με τις πλάτες του ΣΔΥΠ - το πήρε πάνω της η Ελένη Παναγιωτοπούλου. Επλήγη από τον κορωνοϊό και επανέρχεται τώρα σε ένα άλλο επίπεδο.

Εξαιρετική δουλεία των τεχνικών διευθυντών Γιώργου Τάνταρου και Γιάννη Δαγκόγλου Γιάννη και του Τεχνικού Συμβουλου του Ημιμαραθωνίου Κώστα Μπούσια.

* H σελίδα της διοργάνωσης με όλα τα στοιχεία είναι εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/
* Η διεξαγωγή του αγώνα, που πιστώνεται στη δημοτική Αρχή της Πάτρας, αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ όλα δείχνουν πως ο αγώνας του 2023, θα έχει διεθνή χαρακτήρα!
* Βρείτε μας στο facebook: https://www.facebook.com/patrasnightmarathon/
* Στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί οι φόρμες εγγραφής, τόσο για τον ημιμαραθώνιο, όσο και για τον παράπλευρο αγώνα 5 χλμ.

Χρήσιμες πληροφορίες νυκτερινού ημιμαραθωνίου "Φάνης Τσιμιγκάτος"
Απόσταση : 21.097 μ.
Ημερομηνία διεξαγωγής : 15 Οκτωβρίου 2022 ώρα 18.00΄
Εκκίνηση : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Τερματισμός : Νότιο Πάρκο (κολυμβητήριο ΝΟΠ)
Περιγραφή Διαδρομής : Δείτε εδώ: https://www.patrasnighthalfmarathon.gr/perigrafi-diadromon/
Δικαίωμα συμμετοχής : Άνω των 18 ετών
Τροφοδοσία αθλητών: Θα υπάρχουν σταθμοί στην εκκίνηση, ανά 2,5 χιλ. και στον τερματισμό με νερό, ισοτονικό ποτό, μπανάνα ή αλμυρό snack
Ιατρική κάλυψη : Εκκίνηση, ανά 6-7 χιλ. ,τερματισμός και μηχανοκίνητη μονάδα
Ενθάρρυνση αθλητών : Εκκίνηση και ανά 6-7 χιλιόμετρα
Χημικές τουαλέτες : Εκκίνηση, ανά 5-6 χιλιόμετρα και τερματισμός

Υποστήριξη: SilkTech