Η Πάτρα μαθαίνει το συναρπαστικό άθλημα του ράγκμπι

Τετάρτη, Ιανουάριος 31, 2018 - 1:05πμ

Διεθνώς υπάρχουν δύο ειδών μορφές του ράγκμπι, το Union και το league. Το Γιούνιον ξεκίνησε πρώτο, απευθυνόταν περισσότερο στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, ήταν δύσκολο και περίπλοκο στους κανόνες.
Κάποιοι λοιπόν αποφάσισαν να το απλοποιήσουν, να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο προσιτό και στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και προέκυψε το Ράγκμπι Λιγκ.
Η ομάδα Πάτρας Ράγκμπι ξεκίνησε στο Ράγκμπι Γιούνιον αλλά επειδή υπήρχαν πολλά προβλήματα, οργανωτικής υφής (κάποιες χρονιές γινόταν το πανελλήνιο πρωτάθλημα, κάποιες όχι), προτίμησε το Λιγκ.
Η αρχή της ομάδας είναι στα 2010, ενώ αυτονομήθηκε και έλαβε δική της υπόσταση το 2011, με τα θεμέλια του αθλήματος στην Πάτρα να μπαίνουν (και) από Γάλλους εργαζόμενους στη Γέφυρα. Προπονητής και ψυχή της ομάδας είναι ο ακούραστος Ανδρέας Αντωνόπουλος.
Φέτος θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 4 ομάδων, στο Balkan Super League 2018, μια μεγάλη διοργάνωση που θα αποτελείται απο ομάδες της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βοσνίας, της Βουλγαρίας και τς Σερβίας. Σημαντικό ακόμα γεγονός το ότι έχει δύο παίκτες της, τον Ιάσονα Λάμπρου και τον Κώστα Γεωργογαλά που είναι διεθνείς και πήραν μέρος στο Βαλκανικο πρωτάθλημα υπό της οδηγίες του Στιβ Γεωργαλή, προπονητή παγκοσμίου κλάσης που προπονεί μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο τους BULLDOGS στην Αυστραλία.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ομοσπονδίες. Πρώτη ήταν η Ελληνική Ομοσπονδία Ράγκμπι που ιδρύθηκε το 2004 και ανήκει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι (WR), διεθνή έκφραση του ράγκμπι γιούνιον (15 παικτών), όπως και της παραλλαγής ράγκμπι σέβενς (7 παικτών). Το 2014 έγινε ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ την ευθύνη για το άθλημα στη χώρα ανέλαβε η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος. Υπάρχει και η Greek rugby league association η οποία ειναι αναγνωρισμένη από την OFFICIAL RUGBY EUROPEAN LEAGUE χωρίς όμως ακόμα την αναγνώριση από τη ΓΓΑ.
Η Πάτρας ράγκμπι συμμετείχε σε ένα τριήμερο τουρνουά που έγινε στη Ρόδο με παίκτες παγκοσμίου κλάσης αφήνοντας άριστες εντυπώσεις. Αποτελείται κατά 80% από φοιτητές που προπονούνται με τον Ανδρέα Αντωνόπουλο στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Το ράγκμπι είναι ένα καθαρά ομαδικό άθλημα. Ακόμα και στο ποδόσφαιρο που θεωρείται ομαδικό κάποιος μπορεί να πάρει την μπάλα και να περάσει όλους τους παίκτες και να βάλει γκολ. Στο ράγκμπι δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Σε βοηθάει να υπερνικήσεις τους φόβους σου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα κάθε ανθρώπου. Κυρίως καταρρίπτει κάθε είδους ρατσισμό, όλοι είναι χρήσιμοι, κάποιος πολύ ψηλός, κάποιος κοντός, κάποιος αδύνατος, κάποιος εύσωμος, υπάρχει μια θέση για όλους.
Οσο για ποιο λόγο να ξεκινήσει κάποιος; Γιατί είναι μια πραγματική οικογένεια μέσα και έξω από τη γήπεδο. Οπως εξομολογείται ο 17χρονος Γιώργος Καλαμάς «Αγάπησα πολύ γρήγορα το άθλημα, μου έδωσε κίνητρο να βοηθήσω το ράγκμπι άλλα και την ομάδα. Οι παλιοί με καλωσόρισαν και μου φέρονται σαν να ήμουν χρόνια εκεί».
* Σημειώνεται πως τον προσεχή Μάιο (κατά πάσα πιθανότητα) θα διεξαχθεί αγώνας των ομάδων Ελλάδας - Ιταλίας στο Παμπελοποννησιακό.


Ανδρέας Σπυρόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech