Η Πάτρα φοράει πατίνια - Ποιοι φιλοδοξούν να την κάνουν «ρολλερούπολη»

Τρίτη, Οκτώβριος 5, 2021 - 9:00πμ

Η εμφάνισή τους αρχικά έγινε, κυρίως, μέσα στην δύσκολη περίοδο του lockdown και εκείνη ήταν ακριβώς η στιγμή που μια ομάδα Πατρινών αποφάσισε να ασχοληθεί ενεργά με τα rollers, όχι μόνο ως άθλημα αλλά και ως τρόπο ψυχαγωγίας. Ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων ήταν γεγονός και μάλιστα, όπως μας λένε, ανοιχτός για όλους τους Πατρινούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν. Πρόκειται για μια κοινότητα τόσο ερασιτεχνών όσο και ειδικευμένων ατόμων πάνω στα τροχοπέδιλα, με ζητούμενο να μετατρέψουν την Πάτρα σε «ρολλερούπολη» καθώς σε αυτό συμβάλουν η ρυμοτομία της και οι καιρικές της συνθήκες.Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα rollers αφορούν όλες τις ηλικίες, είτε ως άθλημα είτε ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης και επίσης -όπως μας αναφέρουν από τον Όμιλο- δεν είναι καθόλου επικίνδυνα και μάλιστα δεν επιβαρύνουν την τσέπη μας καθώς τα μαθήματα είναι δωρεάν.Οι συναντήσεις – προπονήσεις τους γίνονται κυρίως στο Νότιο Πάρκο, ενώ έχουν πάρει τη δέσμευση από το Δήμο Πατρέων ότι θα τους εξασφαλισθεί και άλλος χώρος.Μιλώντας με τον γενικό γραμματέα του Πατραϊκού Ομίλου Τροχοπέδιλων Ευάγγελο Μαντά, πήραμε με ολοκληρωμένη εικόνα αλλά και όλες τις απαντήσεις που ο καθένας από εμάς θα είχε και αφορούν τα rollers. 

Πως πάρθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί ο Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων, καθώς πρόκειται για ένα άθλημα, άγνωστο τόσο στην Πάτρα όσο και στην χώρα γενικότερα, παρότι Ολυμπιακό;

Σας ευχαριστούμε για το βήμα που μας δίνετε μέσα από αυτή την συνέντευξη, θα θέλαμε να ορίσουμε ότι τροχοπέδιλα λέγονται αλλιώς rollers ή πατίνια. Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν άτομα τα οποία ασκούνταν ή διασκέδαζαν με τα τροχοπέδιλα στην πόλη μας, αλλά ο αριθμός τους δεν ήταν αρκετά μεγάλος έτσι δεν ήταν τόσο οικεία εικόνα στα μάτια μας.Ο ΠΟΤ  δεν γεννήθηκε από το πουθενά, υπήρχε πάντα η πρόθεση από τα ιδρυτικά μέλη μας να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, ωστόσο όλα έγιναν αυθόρμητα εν μέσω σκληρών περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του covid!  Αυτή η ιδέα άνθισε και μεγάλωσε σε μια περίοδο όπου όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας και άθλησης έκλεισαν εξαιτίας του covid έτσι πολλοί συμπολίτες μας, μας προσέγγισαν και μας ζήτησαν να τους μάθουμε τα βασικά του αθλήματος. Παραδόξως, όλα πήραν το δρόμο τους εν μέσω δυσμενών συνθηκών!Ο ΠΟΤ δημιουργήθηκε από ανθρώπους  οι οποίοι ταυτίστηκαν με την ιδέα ότι μπορούν αμφότεροι να δημιουργήσουν ένα όμιλο μέσα από τον οποίο θα προάγουν την αγάπη τους για τα τροχοπέδιλα. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε ένας όμιλος που απαρτίζεται από απλούς λαϊκούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας έως εξαιρετικά μορφωμένους. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε ένα Όμιλος ανοιχτός για όλους!

Είμαστε ένας Όμιλος ο οποίος έχει πλήρη επάρκεια και ανήκουμε στην Ελληνική Ομοσπονδία Χειμερινών Αθλημάτων. Οι εκπαιδευτές μας έχουν παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στην Γαλλία και είναι αθλητές οι οποίοι έχουν πάρει μέρος σε διεθνής αγώνες τροχοπέδιλων! Με λίγα λόγια είμαστε μια κοινότητα τόσο ερασιτεχνών όσο και ειδικευμένων ατόμων πάνω στα τροχοπέδιλα!

Έχει η Πάτρα τα φόντα να «φιλοξενήσει» στην καθημερινότητα skaters;

Τα τροχοπέδιλα δεν είναι εξωτικό στοιχείο, κυκλοφορούν παντού και σε κάθε σημείο της πόλης μας. Μέσα  λοιπόν από την καθημερινή μας εμπειρία σας λέμε ότι η Πάτρα είναι μια πραγματική “ρολλερούπολη”! Πρέπει, ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι για να φτάσει κανείς να κινείται στην πόλη μας με τροχοπέδιλα είτε για άθληση είτε για απλή μετακίνηση είναι αναγκαίο να  γνωρίζει καλά τα βασικά του αθλήματος έτσι ώστε να είναι ασφαλής. Για εμάς στον ΠΟΤ η ασφάλεια είναι το Α και το Ω ! Επίσης στο σημείο αυτό θέλω να προσθέσω ότι τα τροχοπέδιλα δεν είναι ένα extreme-sport - επικίνδυνο άθλημα, είναι ένα άθλημα για τον μέσο άνθρωπο ασχέτως αν είναι γυμνασμένος ή αγύμναστος. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία υγείας ένας αναβάτης των τροχοπέδιλων έχει λιγότερες πιθανότητες να χτυπήσει από κάποιον που κάνει ποδηλασία! Με λίγα λόγια, όταν κάποιος φοράει όλα τα προστατευτικά του και έχει μάθει καλά τα βασικά του αθλήματος μπορεί να κινείται με κάθε ασφάλεια! Ένας εξίσου καθοριστικός παράγοντας για την άνθηση αυτού του Ολυμπιακού αθλήματος στην Πάτρα είναι οι  ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Ένας σχετικά έμπειρος skater μπορεί να διασχίσει ολόκληρη την ακτογραμμή της Πάτρας η οποία είναι συνολικά 12 χιλιόμετρα (Νέο Λιμάνι – Πλάζ) πρόκειται για μια διαδρομή η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της είναι προστατευμένη από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και αναμένεται να βελτιωθεί και να επεκταθεί μέσα στο 2021 έως την περιοχή των Βραχναιίκων. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια οι ενήλικοι αθλητές και τα μέλη του συλλόγου μας να έχουν την δυνατότητα άσκησης συνολικής απόστασης 18 χιλιομέτρων (Πλαζ ΕΟΤ – Βραχναίικα), γεγονός το οποίο μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το άθλημα στην πόλη μας!

Θα μπορούσαμε, ίσως, πέρα από άθλημα, να το δούμε και ως τρόπο μετακίνησης;

Τα τροχοπέδιλα δεν είναι μόνο άθληση, είναι τρόπος ζωής! Εμείς δεν το παρουσιάζουμε στην τοπική κοινωνία ως μια νέα μόδα στην πόλη η οποία θα κάνει τον κύκλο της και θα ξεχαστεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε την πόλη μας μια πραγματική ρολλερούπολη όπου κάθε συμπολίτης μας θα κινείται παντού ελεύθερος και με ασφάλεια! Η μετακίνηση με τροχοπέδιλα είναι καθόλα οικολογικός τρόπος και εναλλακτικός τρόπος μετακίνησης! Οπότε σας απαντώ πως αυτό που με ρωτάτε είναι εφικτό, πρώτον διότι για εμάς είναι κάτι βιωματικό, δεύτερον διότι είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Στην Πάτρα είναι ιδιαίτερο εφικτό για τους κατοίκους που μένουν στο κέντρο, καθώς μεγάλο μέρος του κέντρου έχει πεζοδρομηθεί.  Στο σημείο αυτό, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πόλη έχει ανάγκη από την περάτωση των ποδηλατοδρόμων έτσι ώστε κάποιοι που μένουν στα προάστια να μπορούν εξίσου με ασφάλεια να μετακινηθούν.

Είναι εύκολο ο οποιοσδήποτε να ασχοληθεί με τα rollers; Και αν ναι, τι χρειάζεται και πόση εξάσκηση;

Από ηλικία σε ηλικία ο χρόνος εκμάθησης διαφέρει! Εμπειρικά, μπορώ να σας πω ότι ένα παιδί σε 2 με 4 μαθήματα είναι ικανό να ασκείται με άνεση. Ένας ενήλικας θέλει περίπου 6 με 8 μαθήματα για έχει την άνεση και την αυτονομία να κινείται. Φυσικά αυτό είναι μια γενική διαπίστωση αφού έχουμε δει ενήλικες μέσα σε λίγα μαθήματα να έχουν αποκτήσει την ικανότητα της τροχοδρόμησης! Σε γενικές γραμμές, αυτό που χρειάζεται -όπως σε κάθε τι που ξεκινάμε για πρώτη φορά- είναι υπομονή και όρεξη! Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ηλικία στα τροχοπέδιλα· σκεφτείτε ότι έχουμε μέλη από 6 έως 53 ετών! 

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, καθώς ο Όμιλος είναι καινούργιος στην πόλη, υπάρχει ανταπόκριση; Ποιοι προτιμούν τα rollers; Τι ηλικίες; Άνδρες ή γυναίκες;


Ναι είναι έμπρακτη! Είμαστε από τους μοναδικούς σύλλογος στην Ελλάδα όπου σε έμψυχο δυναμικό του υπάρχουν όλες οι ηλικίες που μπορούν να συμμετάσχουν. Σκεφτείτε χωρίς να έχουμε κάνει καμία διαφημιστική προώθηση μας έχουν προσεγγίσει άνθρωποι κάθε ηλικίας. Άλλοι διότι είχαν ξεκινήσει και ήθελαν να μπουν σε μια οργανωμένη κοινότητα, άλλοι διότι ήθελαν από παιδιά να μάθουν, άλλοι μας ζητούν να ξεκινήσουν μαθήματα μαζί με τα παιδιά τους, σε κάθε περίπτωση όσοι μας προσεγγίζουν έρχονται στις δωρεάν συναντήσεις μας με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία! Αυτό πραγματικά μας κάνει χαρούμενος και μας δίνει όρεξη για να συνεχίσουμε το έργο μας.


Είναι επικίνδυνο ως άθλημα;


Για πολλά χρόνια επικρατούσε η αντίληψη στην Ελλάδα ότι τα τροχοπέδιλα ανήκουν στην κατηγορία των extreme sports και ότι μια άτσαλη πτώση είναι ικανή να προκαλέσει κάποιες πιθανές κακώσεις. Στην πραγματικότητα ούτε το άθλημα είναι επικίνδυνο ούτε μια πιθανή πτώση μπορεί να επιφέρει κάποιο σοβαρό τραυματισμό όταν ο αναβάτης ακολουθήσει τους παρακάτω τρείς κανόνες. Το τρίπτυχο της ασφαλούς τροχοδρόμησης για κάθε μέλος του ομίλου είναι 1. Φορώ τον κατάλληλο εξοπλισμό 2. Μαθαίνω τα βασικά του αθλήματος έως ότου αποκτήσω αυτοπεποίθηση και γίνω ένας έμπειρος skater 3. Έχω πάντα ενεργή την αντίληψή μου στο πεδίο που κινούμαι. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία υγείας τα τροχοπέδιλα είναι 4 φορές πιο ασφαλές άθλημα από το καλαθοσφαίριση και 5 φορές από την ποδηλασία. Ένας έμπειρος skater είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με ένα ποδηλάτη, καθώς μπορεί να κινείται εξίσου και σε πεζοδρόμιο αλλά και στο δρόμο. Είναι φυσιολογικό όταν δεν γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις τεχνικές του αθλήματος να μας προκαλεί φόβο τόσο να βλέπουμε ένα skater όσο και να φορούμε στα πόδια μας τα τροχοπέδιλα. Ήρθε λοιπόν ο καιρός της απομυθοποίησης !


Οι προπονήσεις και η εκμάθηση γίνονται στο Νότιο Πάρκο. Επαρκεί ο χώρος;


Ναι κάποιες συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Νότιο Πάρκο, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός χώρος διεξαγωγής των προπονήσεων μας. Υπάρχουν προπονήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στον Πλαζ ΕΟΤ, στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, και αναμένεται να πραγματοποιείται spot προπόνηση στο Στρούμπειο. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την αντιδημαρχία παιδείας και άθλησης η οποία μας υποσχέθηκε να μας παραχωρήσει έναν ακόμη επιπλέον χώρο για την διεξαγωγή των προπονήσεων.

Γίνεται χρήση και άλλων τόπων; Θεωρώντας ως δεδομένο ότι το άθλημα χρειάζεται χιλιόμετρα για την εκμάθησή του.


Σε γενικές γραμμές είναι ένα άθλημα το οποίο θέλει ανοιχτούς χώρους και για να γράφεις χιλιόμετρα όπως η ποδηλασία. Ωστόσο για τα παιδιά πρέπει να περιοριστούμε σε μικρές διαδρομές και αυστηρά προστατευόμενες, όπως στο Νότιο Πάρκο όπου υπάρχει διαδρομή 2 χιλιομέτρων. Για τους ενήλικες προβλέπεται βοηθητικό αυτοκίνητο με ειδικές σημάνσεις το οποίο θα ακολουθεί τους αθλητές μας στην μεγάλες διαδρομές τους! Τα τροχοπέδιλα είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ καθώς η Πάτρα είναι πόλη η οποία έχει μεγάλες δυνατότητες για την καλλιέργεια του αθλήματος!


Στον Όμιλο υπάρχουν μέλη, που στοχεύουν στον πρωταθλητισμό; Σε ποιες κατηγορίες; Είναι, αυτός, μακροπρόθεσμα, ο στόχος σας;


Οι κατηγορίες στις οποίες μπορεί κάποιος να εστιάσει αφού μάθει τα βασικά είναι πολλές, για αυτό σας καλούμε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.patrasrollersclub.com όπου θα τις δείτε με κάθε λεπτομέρεια. Φυσικά και υπάρχουν μέλη που θέλουν να αγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο, αυτός εξάλλου ήταν και ένας από το λόγους της δημιουργίας του ΠΟΤ! Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο ήταν να πάρουν μέρος με την φανέλα του ΠΟΤ δύο μέλη μας στον μαραθώνιο των Παρισίων, ωστόσο ακυρώθηκε εξαιτίας του covid.
Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι πραγματικά εφικτοί και εξαιρετικά υψηλοί! Σε πρώτη φάση θέλουμε να καλλιεργήσουμε το άθλημα και να διαδοθεί στην πόλη μας, να ενταχθούν δηλαδή νέα μέλη και να είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκούς και εγχώριους αγώνες. Τόσο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος όσο και η δημαρχία Πατρών μας έδειξαν το έμπρακτο ενδιαφέρον στην πρόταση που καταθέσαμε για διεξαγωγή ετήσιων αγώνων ταχύτητας και μαραθωνίου στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή για διεξαγωγή άλλων αγώνων με την Ομοσπονδία Χιονοδρομίας. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι στον ΠΟΤ στο πλαίσιο του προπονητικού προγράμματος μας καλλιεργούμε την ποδηλασία ως άθλημα εκγύμνασης. Επίσης, κάθε μέλος μπορεί να συμμετάσχει στο προπονητικό πρόγραμμα της χιονοδρομίας, καθώς είναι ένα "αδερφό'' άθλημα και φυσικά να πάρει μέρος στους αγώνες χιονοδρομίας! Είμαστε πολυδιάστατη και ενεργεή κοινότητα αθλητών και ερασιτεχνών του αθλήματος που αγαπάμε αυτό που κάνουμε.


Και τέλος, που μπορούμε να σας βρούμε;


Μπορείτε να μας βρείτε στον ιστότοπο patrasrollersclub.com, και να μας αναζητήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης instagram: patras.inline.skate.club και στο facebook: Πατραϊκός Όμιλος Τροχοπέδιλων. Τέλος μπορείτε να έρθετε στα γραφεία μας κατόπιν επικοινωνίας στο 6906701293 (+viber).

Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου

Υποστήριξη: SilkTech