Η Παναχαϊκή στην 13η θέση όλων των εποχών στην Α' Εθνική

Πέμπτη, Αύγουστος 15, 2019 - 7:03μμ

Σταθερά στην 13η θέση του πίνακα των συμμετοχών σε όλα τα πρωταθλήματα της Α' Εθνικής παρέμεινε η Παναχαϊκή μετά και την ολοκλήρωση της 83ης συνολικά διοργάνωσης.

Το sportin.gr παρουσιάζει, σε πανελλήνια «πρώτη» τον πίνακα με όλες τις ομάδες που αγωνίστηκαν στην κορυφαία εγχώρια διοργάνωση, όχι μόνο τα χρόνια της Σούπερ Λίγκας (2007) ή του Επαγγελματικού πρωταθλήματος (1979) ή της Α' Εθνικής (1960) αλλά από την περίοδο 1927-28 που ξεκίνησε.

Η Παναχαϊκή έφτασε στην 10η θέση, μετά τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή, Πανιώνιο, Απόλλωνα και Εθνικό. Μέσα δεκαετίας '90 την προσπέρασε ο ΟΦΗ και από την 10η θέση, υπαναχώρησε στην 11η. Εκεί ήταν όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά στο πρωτάθλημα, πριν 16 χρόνια δηλαδή, το 2003.

Σήμερα, μετά από 15ετή απουσία, υπαναχώρησε στην 13η θέση αφού την προσπέρασε πρώτα η Ξάνθη και ακολούθως η Λάρισα, ενώ κινδυνεύει από τον ΠΑΣ Γιάννινα, που αν δεν είχε μια βαριά τιμωρία με αφαιρέσεις βαθμών, θα την είχε ήδη προσπεράσει, ακόμα πιο δύσκολα μετά τον υποβιβασμό του.

Στον πίνακα υπάρχουν μόνο μία ομάδα από την Πάτρα, δύο από την Αχαΐα, καθώς έχει, επτά μάλιστα, συμμετοχές ο Παναιγιάλειος, όλες στα χρόνια της δόξας του, τη δεκαετία του '60. Αλλος, ουδείς, πλησίασε κάποτε ο Πατραϊκός και έτερον ουδέν.

Ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες συμμετοχές (μια διοργάνωση έχει χάσει), ενώ ο Παναθηναϊκός έχει δώσει τους περισσότερους αγώνες (και τούτο χάρη στη συμμετοχή του στα πλέι οφ της τελευταίας δεκαετίας). Ο Ολυμπιακός έχει τις περισσότερες νίκες, ο Αρης τις περισσότερες ήττες και ο Πανιώνιος τις περισσότερες ισοπαλίες. Τα περισσότερα γκολ έχει πετύχει ο Ολυμπιακός που έχει και τον καλύτερο συντελεστή τερμάτων, αλλά και τους περισσότερους βαθμούς. Η Νίκη Βόλου είναι η πιο «άτακτη» με 20 μηδενισμούς, ο δε ΠΑΣ Γιάννινα έχασε από τιμωρίες «μια περιουσία», 96 ολάκερους βαθμούς. Συνολικά αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα 89 ομάδες, οι 84 από την Ελλάδα και οι 5 από την Κύπρο. H πιο ήσυχη ομάδα είναι η Ξάνθη. Ούτε μηδενίστηκε ποτέ (κοντεύει τα χίλια παιχνίδια σε 30 χρόνια), ούτε της αφαιρέθηκε βαθμός.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύεται τέτοιος πίνακας, σε αυτή την έκταση, συνήθως η στατιστική προσέγγιση ξεκινούσε από το 1960.
Περιλαμβάνονται οι αγώνες, οι νίκες, οι ήττες και ισοπαλίες, αλλά ακόμα και τα γκολ (υπέρ και κατά), οι μηδενισμοί, οι αφαιρέσεις βαθμών και φυσικά οι βαθμοί.

Δείτε αναλυτικά:

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech